1076
Τα social media -με πρώτο το Instagram- γέμισαν πολύχρωμες φωτογραφίες που αποτύπωναν τον ουρανό πάνω από την πόλη. | Twitter/christianlimphotography

Το Ρέικιαβικ χαμήλωσε τα φώτα για να χαρεί το Βόρειο Σέλας

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2016, 11:35
Τα social media -με πρώτο το Instagram- γέμισαν πολύχρωμες φωτογραφίες που αποτύπωναν τον ουρανό πάνω από την πόλη.
|Twitter/christianlimphotography

Το Ρέικιαβικ χαμήλωσε τα φώτα για να χαρεί το Βόρειο Σέλας

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2016, 11:35

Οι Εσκιμώοι πίστευαν πως το Πολικό Σέλας ήταν οι ψυχές των νεκρών που ανηζητούν τους οικείους τους, οι Σουηδοί πως επρόκειτο για αντανακλάσεις από δάδες που κρατούσαν οι Λάπωνες ψάχνοντας τους ταράνδους τους, ενώ οι τελευταίοι έκρυβαν γυναίκες και παιδιά, υπό τον φόβο πως το Σέλας ήταν μια δαιμονική οντότητα που σκόπευε να τους βλάψει.

Τα χρόνια πέρασαν, οι δοξασίες καταρρίφθηκαν, δόθηκε επιστημονική εξήγηση για το φαινόμενο του Σέλαος, αλλά ποτέ δεν έπαψε να εντυπωσιάζει.

Ποιος, λοιπόν, χρειάζεται φώτα όταν έχει το Βόρειο Σέλας; Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το βράδυ της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου το Ρέικιαβικ «σκοτείνιασε» για λίγες ώρες, από τις 10 ως τα μεσάνυχτα, και έτσι οι Ισλανδοί μπόρεσαν να παρατηρήσουν από τα σπίτια τους ή τους δρόμους της πόλης το μεγαλοπρεπές φαινόμενο.

«Ζητήσαμε από τους κατοίκους να χαμηλώσουν τα φώτα τους, ώστε να αυξηθεί το σκοτάδι και να μειώσουμε τη ρύπανση του φωτός», ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές.

Though I missed most of the geomagnetic storm that was brewing over the Nordic countries this week, I witnessed the very first day of this aurora event which happened to be my last night in Iceland. Like a drug, I’m still addicted to watching it! ?

A photo posted by Bryan L (@bryanspero) on

Τα social media -με πρώτο το Instagram- γέμισαν πολύχρωμες φωτογραφίες που αποτύπωναν τον ουρανό εντός και εκτός πόλης.

Not a bad view from my window! #northernlights #aurora #Reykjavik #Iceland #nightlife #purple #everydayiceland

A photo posted by Pásztor Domi (@pacdomm) on

Εντυπωσιακό, σαν ένα πράσινο μονοπάτι στον ουρανό.

Το παράδειγμα ακολούθησαν πολλές επιχειρήσεις και σπίτια.

Πρόκειται για ουράνιο φαινόμενο που συμβαίνει στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα και παρατηρείται κυρίως στις πολικές περιοχές, τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο. Αποκαλείται, έτσι, κατ’ αντιστοιχία «Βόρειο» και «Νότιο Σέλας».

Ποικιλία χρωμάτων, ακανόνιστα, αιφνίδια σχήματα και με γρήγορες μεταμορφώσεις, το φαινόμενο aurorae (η επιστημονική του ονομασία) δημιουργείται από τη σύγκρουση φορτισμένων σωματιδίων από το Διάστημα, που παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της γης και αντιδρούν με τα σωματίδια της ατμόσφαιρας.

About last night… #thankstotheauthor #reykjavik #auroraborealishunters #romance

A photo posted by Raúl Apollonio (@raulapollonio) on

Η λαϊκή παράδοση των χωρών του Βορρά επέμενε εδώ και χρόνια πως το Σέλας «έχει και ήχο». Από επιστημονικής σκοπιάς οι ισχυρισμοί απορρίπτονταν, καθώς πίστευαν πως πρόκειται για μαρτυρίες εντυπωσιασμένων ταξιδιωτών που δεν ευσταθούν. Αλλωστε η απόσταση του φαινομένου από την επιφάνεια της Γης δεν… δικαιολογεί το να ταξιδεύουν ήχοι, που ενδεχομένως δημιουργούνται, ως εμάς.

Spectacular #northernlights tonight in #Reykjavik #Iceland ???

A photo posted by Daði Guðjónsson (@dadigud) on

Ωστόσο, μια μελέτη φινλανδών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Ααλτο, το 2012, ήρθε να επιβεβαιώσει το… θορυβώδες του Βόρειου Σέλαος. Τα ενεργειακά φορτισμένα σωματίδια, που σπινθηρίζουν στα ανώτερα σώματα της ατμόσφαιρας, δημιουργούν ένα είδος κρότου που φτάνει ως και 70 μόλις μέτρα από το έδαφος.

Ο ήχος, βέβαια, είναι αδύνατον να καταγραφεί με τα μέσα ανθρώπινα εργαλεία, οπότε αρκούμαστε να θαυμάζουμε τις μεγαλειώδεις φωτογραφίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...