1450
Ο Γιώργος Καμίνης στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής | Twitter/GiorgosKaminis

Καμίνης: Το πρόγραμμά μας συνιστά την πρόταση της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2018, 13:53
Ο Γιώργος Καμίνης στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής
|Twitter/GiorgosKaminis

Καμίνης: Το πρόγραμμά μας συνιστά την πρόταση της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2018, 13:53

Οι επιδιώξεις του νέου προοδευτικού φορέα καθώς και το αξιακό του σύστημα περιγράφονται μέσα από το Πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής, τόνισε ο Γιώργος Καμίνης μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο τραπέζι για το πρόγραμμα, τις προοδευτικές αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές θέσεις του Κινήματος, στο πλαίσιο του ιδρυτικού συνεδρίου του ΚΙΝ.ΑΛ.

Ο δήμαρχος Αθηναίων τάχθηκε υπέρ ενός κόμματος που θα προτείνει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας το οποίο θα συνδυάζει την παραγωγή πλούτου με την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την ποιότητα ζωής, την ενσωμάτωση πολιτικών για την Κλιματική Αλλαγή, την αποκέντρωση, τις αρχές της κοινωνικής συνοχής, της δικαιοσύνης, της αναδιανομής αλληλεγγύης ανάμεσα στις γενιές.

Επίσης μίλησε για ένα κόμμα που θα υπερασπίζεται τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα τη Διαφάνεια, τη συμμετοχή την ανοιχτή πρόσβαση στην τεχνολογία και την πληροφορία.

Ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε εξάλλου μεγάλη ευκαιρία να καταστεί σαφές στους πολίτες μέσω του κειμένου του προγράμματος του νέου φορέα, τι σημαίνει Σοσιαλδημοκρατία και προοδευτική πολιτική στην πράξη.

«Να μην τους απογοητεύσουμε»

Νωρίτερα, με δήλωσή του στην «Εφ. Συν.» ο κ. Καμίνης είχε πει για το συνέδριο που ξεκίνησε την Παρασκευή στο ΣΕΦ:

«Ξεκινάμε με ένα συνέδριο που δεν αποτελεί το τυπικό ιδρυτικό συνέδριο ενός κόμματος, αλλά περισσότερο μια Ιδρυτική Συνδιάσκεψη.  Οι πολίτες περιμένουν πολλά απο το Κίνημα Αλλαγής. Οι 212.000 πολίτες κινητοποιήθηκαν τον Νοέμβριο, γιατί τους μιλήσαμε για κάτι καινούργιο, για κάτι μεγάλο, για κάτι ενιαίο.  Το μήνυμά τους ήταν σαφές και δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε. Ουτε αναπαλαιώσεις, ούτε αναστηλώσεις. Θα μιλήσουμε με μια σύγχρονη φωνή που να απαντά στα αιτήματα των καιρών, των πολιτών και της χώρας. Κάνουμε μια μεγάλη αρχή, που ο προοδευτικός χώρος πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα έχει και ανάλογη συνέχεια, διοτι στην προοδευτική παράταξη πέφτει ο κλήρος του εγγυητή της δημοκρατικής ομαλότητας».

«Να συζητήσουμε για προοδευτικές λύσεις στην οικονομία, και για ένα μοντέλο ανάπτυξης, που στηρίζεται στην παραγωγή, στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, να μιλήσουμε στους πολίτες για δημόσια διοίκηση, για δημόσιες υπηρεσίες με κυρίαρχο στοιχείο την αξιολόγηση, να μιλήσουμε για ένα φορολογικό σύστημα σταθερό και κοινωνικά δίκαιο, για την προτεραιότητα και την επένδυση στην Παιδεία, να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι στη Σοσιαλδημοκρατία σημαίνει ανοικτά επαγγέλματα και μια νέα ψηφιακή επανάσταση στον δημόσιο τομέα», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης.

Η τοποθέτηση του Καμίνη για το πρόγραμμα του φορέα

Πώς εργαστήκαμε

Από μόνο του το μεστό κείμενο των 160 σελίδων αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία γιατί:

  1. Συνεργάστηκαν για αυτό περισσότερα από 300 άτομα από όλα τα μέρη που συνθέτουν το νέο φορέα σε 10 ομάδες εργασίες για διάστημα περίπου 3 μηνών. Ήταν μια απαιτητική άσκηση παραγωγικού διαλόγου και απαιτητικού συντονισμού. Και θέλω να ευχαριστήσω και τους 300 συνεργάτες για την εξαιρετική δουλειά και μάλιστα σε τόσο χρονικό διάστημα.
  2. Το πρόγραμμα αυτό λαμβάνει υπόψη τις παθογένειες του παρελθόντος και προτείνει λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις συνθήκες του σήμερα
  3. Είναι ένα ολοκληρωμένο κείμενο αφενός γενικών αρχών και αφετέρου συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων προτάσεων.

Είναι ένα κείμενο εργασίας και επικοινωνίας. Μπορούμε με βάση αυτό να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο το διάλογο μεταξύ μας και να συνομιλήσουμε  αποτελεσματικά με την κοινωνία.

Το πρόγραμμα περιγράφει το κόμμα που θέλουμε

Το πολιτικό πρόγραμμα είναι η σαφής αποτύπωση των σκέψεων και των επιδιώξεων του νέου φορέα. Περιγράφει τι θα υπηρετήσουμε και πως θα το κάνουμε αυτό.

Ένα κόμμα που θα προτείνει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας που θα συνδυάζει την παραγωγή πλούτου με την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την ποιότητα ζωής, την ενσωμάτωση πολιτικών για την κλιματική αλλαγή, την αποκέντρωση, τις αρχές της κοινωνικής συνοχής, της δικαιοσύνης, της αναδιανομής και αλληλεγγύης ανάμεσα στις γενιές.

Αλλά και ένα κόμμα που θα υπερασπίζεται ταυτόχρονα τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα, τη διαφάνεια, τη συμμετοχή, την ανοικτή πρόσβαση στην τεχνολογία και την πληροφορία. Ένα κόμμα που ο πυρήνας της πολιτικής του θα υπηρετεί την ανάγκη να ξεκινούν οι άνθρωποι με ίσες ευκαιρίες τη ζωή τους. Και όσο αυτό δεν το κατορθώνουμε, να μην παύει ποτέ να είναι ένας διαρκής και αδιαπραγμάτευτος στόχος που θα πρέπει να κατακτήσουμε.

Αυτό λοιπόν μπορεί να αποτελέσει το αξιακό και προγραμματικό πλαίσιο του νέου κόμματος. Με ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές που αποτελούν την πεμπτουσία της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Μέσα από το πρόγραμμα εξηγούμε τι σημαίνει σοσιαλδημοκρατία/πρόοδος στην πράξη: Ενδεικτικά παραδείγματα

Και είναι μια μεγάλη ευκαιρία, μέσα από πρόγραμμά μας και το λόγο μας να εξηγήσουμε στους πολίτες τι σημαίνει σοσιαλδημοκρατία στην πράξη, τι σημαίνει προοδευτική πολιτική. Να πούμε απλά και κατανοητά ποιοι είμαστε και τι πρεσβεύουμε. Να τους κάνουμε σαφές τι θέλουμε να αλλάξουμε, τι θέλουμε να υπερασπιστούμε, τι οραματιζόμαστε, τι μας θυμώνει, τι μας εμπνέει.

Να συζητήσουμε για προοδευτικές λύσεις στην οικονομία, για ένα μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στην παραγωγή, την καινοτομία, στην εξωστρέφεια και φυσικά στη γνώση και το ταλέντο των νέων μας. Έγινε σαφές τα χρόνια της κρίσης ότι δεν γίνεται πλέον ανάπτυξη με δανεικά και επιδοτήσεις. Δεν είναι ούτε προοδευτικό ούτε βιώσιμο.

Να μιλήσουμε στους πολίτες για δημόσια διοίκηση και δημόσιες υπηρεσίες όπου το α και το ω θα είναι η αξιολόγηση. Και πως αυτή φέρνει κοινωνική δικαιοσύνη. Για την ανάγκη, πχ, το παιδί του φτωχού στο δημόσιο σχολείο και στο πανεπιστήμιο να διδάσκεται από τους καλύτερους, ώστε να έχει ίσες ευκαιρίες στη ζωή του. Για την ανάγκη αυτός που δεν έχει δυνατότητα για πρόσβαση σε ιδιωτικά νοσοκομεία, να μπορεί να έχει ίδια και καλύτερη περίθαλψη στα δημόσια. Δεν είναι πρόοδος η στασιμότητα και η οπισθοδρόμηση στο δημόσιο, δεν είναι πρόοδος οι ανισότητες που γεννά η έλλειψη αξιολόγησης.

Να μιλήσουμε για ένα φορολογικό σύστημα σταθερό και κοινωνικά δίκαιο που είναι φιλικό σε νέες υγιείς επενδύσεις.

Να πούμε ότι μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία οφείλει να βάζει ως προτεραιότητα την επένδυση στην παιδεία, όπως έκαναν όλες οι χώρες που βγήκαν από βαθιές κρίσεις. Ξεκινώντας όμως από κάτω προς τα πάνω. Από το βρεφονηπιακό σταθμό και να φτάσουμε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στοχεύοντας σ’ ένα δημόσιο σχολείο, που να ντρέπεσαι να πατήσεις μέσα, με καλά αμειβόμενους δασκάλους που δημιουργεί τους πολίτες του αύριο.

Να πούμε στους πολίτες ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη τομή: τη σύσταση Συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιας Διοίκησης, που θα εγγυάται με σεβασμό στις αρχές της αμεροληψίας και της πολιτικής ουδετερότητας, την αντιμετώπιση του κομματισμού, των πελατειακών σχέσεων, της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας  και του νομικού φορμαλισμού, με διαφάνεια και λογοδοσία καθώς και τις δημόσιες πολιτικές διοικητικής μεταρρύθμισης

Να τους πούμε ότι σοσιαλδημοκρατία είναι τα ανοιχτά επαγγέλματα, η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη ζωή μας και στην εργασία μας. Όχι η υποταγή στις συντεχνίες που δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα.

Να μιλήσουμε για μια νέα ψηφιακή επανάσταση στο δημόσιο τομέα που θα λειτουργεί προς όφελος του πολίτη. Με αναβάθμιση της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ και ενίσχυση του χαρακτήρα της ως καθολικής πλατφόρμας διαφάνειας αλλά και διακίνησης εγγράφων του δημοσίου τομέα.  Αλλά και με θεσμοθέτηση της διαβούλευσης μέσω μιας σύγχρονης πλατφόρμας ανοιχτής διακυβέρνησης (Opengov) για όλες τις πολιτικές αποφάσεις και όλο το νομοθετικό έργο και να επεκταθεί σε όλους τους φορείς της δημόσιας διοίκησης, ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών.

Να πούμε ότι είναι προοδευτικό να απλώσουμε χείρα βοηθείας και να δώσουμε ανάσα στους νέους αυτοαπασχολούμενους με 3ετή απαλλαγή των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ώστε να απελευθερώσουν τις ατομικές τους δυνάμεις χωρίς το βάρος πάγιων εξόδων. Και παράλληλα με γενναίες επιδοτήσεις για πρόσληψη ανέργων.

Να μιλήσουμε στους νέους για δημόσια πανεπιστήμια αναβαθμισμένα και ανοιχτά στην κοινωνία και επιτέλους την παραγωγή. Δεν υπάρχει κάτι προοδευτικό στο να παραμένουν στην κατάσταση που βρίσκονται, δεν είναι προοδευτική πράξη η επίκληση του ασύλου που επιτρέπει σε ελάχιστους τραμπούκους να εκφοβίζουν και να προπηλακίζουν πανεπιστημιακούς αλλά και να διαλύουν τις υποδομές.

Να μιλήσουμε για μία ανοιχτή διασυνδεδεμένη υγεία, με νοσοκομεία, κλινικές και ιατρούς που θα συνεργάζονται σε κοινές επιστημονικές πλατφόρμες. Ας τελειώνουμε επιτέλους με ένα σύστημα υγείας που επιτρέπει να κλείνουν ολόκληρες μονάδες στα περιφερειακά νοσοκομεία γιατί δεν υπάρχουν γιατροί.

Να πούμε στους πολίτες ότι πρόοδος είναι η πραγματική αποκέντρωση, να δοθεί πραγματική δύναμη στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Όχι να αποφασίζει ένας υπάλληλος σε ένα γραφείο ενός υπουργείου στην Αθήνα για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της περιφέρειας.

Να πούμε τέλος στους πολίτες ότι πρέπει να κινητοποιηθούμε και να διαμορφώσουμε επιτέλους μια εθνική πολιτική για την κλιματική αλλαγή συμμετέχοντας στον παγκόσμιο διάλογο, όπως κάνουν όλες οι σοβαρές κυβερνήσεις στον κόσμο. Δεν είναι πρόοδος να μην έχει ανοίξει ούτε καν η συζήτηση στη χώρα μας.

Κλείσιμο

Όλα αυτά και άλλα πολλά που ανήκουν στον πυρήνα μιας σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, μπορούν να αποτελέσουν το πολιτικό, ιδεολογικό και αξιακό πλαίσιο του δικτύου μας. Με ρεαλισμό αλλά και ριζοσπαστισμό ταυτόχρονα, με διάθεση για συναινέσεις αλλά και ρήξεις, με οδηγό την κοινή λογική αλλά και τη φαντασία. Αλλά προπαντός με αλήθειες. Γιατί η αλήθεια δεν διαψεύδεται ποτέ, γιατί η αλήθεια αποτελεί τη βάση οποιασδήποτε σχέσης εμπιστοσύνης.

Όπως συνεργατικά και αποτελεσματικά φτιάξαμε αυτό το σπουδαίο κείμενο με τους ίδιους τρόπους είμαι βέβαιος ότι το Κίνημα Αλλαγής θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα ένα εκλογικό πρόγραμμα που θα φέρει ξανά την ελπίδα στους πολίτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...