791
Από αριστερά: Κιλιάν Εμπαπέ, Κριστιάνο Ρονάλντο, Αλισον Μπέκερ και Εντέν Αζάρ | Reuters/CreativeProtagon

Το πιο καυτό καλοκαίρι της μπάλας – κλοτσιά και εκατομμύριο!

Sportscaster Sportscaster 23 Ιουλίου 2018, 14:40
Από αριστερά: Κιλιάν Εμπαπέ, Κριστιάνο Ρονάλντο, Αλισον Μπέκερ και Εντέν Αζάρ
|Reuters/CreativeProtagon

Το πιο καυτό καλοκαίρι της μπάλας – κλοτσιά και εκατομμύριο!

Sportscaster Sportscaster 23 Ιουλίου 2018, 14:40

Τα μάθατε τα νέα; Η Παρί Σεν Ζερμέν αγόρασε από τη Μονακό τον Κιλιάν Εμπαπέ, τον πρωταγωνιστή του Μουντιάλ της Ρωσίας. Εάν νομίζετε ότι η μεταγραφή αυτή έγινε το περασμένο καλοκαίρι, κάνετε λάθος. Τα σχετικά συμβόλαια αναγράφουν ως ημερομηνία πραγματοποίησης της συναλλαγής, την 1η Ιουλίου 2018. Τη σεζόν 2017-2018, ο πιο ακριβός teenager του ποδοσφαίρου έπαιζε στο Παρίσι ως δανεικός.

Για να τον κάνει δικό της η Παρί έπρεπε, προηγουμένως, να εκπληρώσει έναν απαράβατο όρο της συμφωνίας: να… μην υποβιβαστεί στη δεύτερη τη τάξει γαλλική λίγκα. Μόνον τότε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το deal. Μας δουλεύουν; Οχι εμάς. Τη FIFA και την UEFA. Οι οποίες το ξέρουν, αλλά δεν μπορούν να το αποδείξουν. Ανήμπορες να αντιδράσουν, παρακολουθούν την Παρί, τη Μίλαν και πολλούς άλλους συλλόγους κατά καιρούς να μετατρέπουν το περιλάλητο Financial Fair Play σε… κουρελόχαρτο.

Με αυτό το «τρικ», του δανεισμού του Κιλιάν, οι Αραβες ιδιοκτήτες δεν είχαν κανένα πρόβλημα να δαπανήσουν, στο σύνολο, πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουν τον Νεϊμάρ και τον Εμπαπέ μαζί. Το μόνο που έπρεπε να κάνουν, ήταν να πείσουν τη Μονακό να πληρωθεί 11 μήνες αργότερα. Ετσι, την 1η του μηνός η Παρί κατέβαλε στους Μονεγάσκους 145.000.000 ευρώ – και σε λίγο καιρό θα τους δώσει άλλα 35.000.000 ευρώ, ως μπόνους, για τον 19χρονο επιθετικό. Αυτά τα 180 εκατομμύρια ευρώ θα προστεθούν, βεβαίως, στον τζίρο των μετεγγραφών του 2018. Που πάνε ολοταχώς για ρεκόρ όλων των εποχών, εάν συνυπολογίσουμε και τα 117 εκατομμύρια που ξόδεψε η Γιουβέντους για να ντύσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο «μπιανκονέρο».

Εάν ο Νεϊμάρ κρατήσει την υπόσχεσή του και παραμείνει στο Παρίσι, πολύ δύσκολα κάποια άλλη μετακίνηση θα κοστίσει πάνω από 117 εκατομμύρια. Πλην της -πολύ πιθανής- του Εντέν Αζάρ. Προσώρας, έχουμε: Στο Νο 1 των πιο ακριβών μεταγραφών τον Εμπαπέ, και στο Νο 2 το ίνδαλμά του, τον Κριστιάνο. Νο 3 είναι ο Αλισον Μπέκερ (αν λογαριάσουμε και τα μπόνους των δέκα εκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκαν): ο τερματοφύλακας που αγόρασε η Λίβερπουλ από τη Ρόμα με 72,5 εκατ. ευρώ, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της πιο δαπανηρής μετακίνησης γκολκίπερ, το οποίο κατείχε ο Τζανλουίτζι Μπουφόν από το καλοκαίρι του 2001.

Ηδη έχουν ολοκληρωθεί ακόμη δύο μεταγραφές που κόστισαν κοντά στα 70 εκατ. ευρώ η καθεμία. Του 22χρονου γάλλου επιθετικού Τομά Λεμάρ, από τη Μονακό στην Ατλέτικο Μαδρίτης, αντί 70 εκατ. ευρώ. Και του 27χρονου Ριγιάντ Μαχρέζ, του αλγερινού επιθετικού που πρωταγωνίστησε στο «θαύμα του Ρανιέρι», από τη Λέστερ στη Μάντσεστερ Σίτι, αντί 67,8 εκατ. ευρώ. Αυτό που παρατηρεί κανείς είναι ότι τα τελευταία χρόνια αρκετοί σύλλογοι, ιδίως από την Αγγλία και την Ισπανία (όπως η Ατλέτικο), έχουν γιγαντωθεί οικονομικά τόσο πολύ ώστε αποκτούν παίκτες σε τιμές που -κάποτε- μόνον οι 6-7 πλουσιότεροι μπορούσαν να πληρώσουν.

Στον κατάλογο με τις πιο δαπανηρές μεταγραφές αυτού του καλοκαιριού υπάρχουν κι άλλες (πλην εκείνης του Εμπαπέ) που είχαν συμφωνηθεί σε προγενέστερο χρόνο, αλλά πραγματοποιούνται τώρα. Για παράδειγμα, του Ντόουγκλας Κόστα στη Γιουβέντους, του Ναμπί Κεϊτά στη Λίβερπουλ, ή του Βινίσιους Ζούνιορ στη Ρεάλ. Για την ώρα αυτή είναι η πιο ακριβή κίνηση της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο πρόεδρός της, Φλορεντίνο Πέρεθ, θα «απαντήσει» εντυπωσιακά στη φυγή του «CR7» (πιθανότατα και των Μπενζεμά, Μπέιλ, που βρίσκονται στην πόρτα της εξόδου).

Η Ρεάλ θα είναι η πρωταγωνίστρια του εφετινού ποδοσφαιρικού παζαριού. Η Μαδρίτη (φαίνεται πως) θα είναι ο νέος προορισμός του Αζάρ, καθώς η Τσέλσι αποδέχθηκε την πρόταση της «Βασίλισσας», ύψους 190.000.000 ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής ιστοσελίδας le10sport. Ο 27χρονος βέλγος σούπερ σταρ θα γίνει, μάλλον, ο επόμενος «galactico». Η Μπαρτσελόνα, που πολύ θα τον ήθελε στο «Καμπ Νου», δύσκολα θα αποφασίσει να εκταμιεύσει ένα τέτοιο ποσό, έπειτα από τα πανάκριβα ψώνια που έκανε πέρυσι το καλοκαίρι (Ουσμάν Ντεμπελέ) και τον περασμένο Ιανουάριο (Φελίπε Κοουτίνιο). Μέχρι στιγμής αρκείται στον Κλεμάν Λενγκλέ (αμυντικό της Σεβίλλης) των 36.000.000 ευρώ και τον Αρτούρ (μέσο της Γκρέμιο) των 31.000.000 ευρώ.

Τρεις παίκτες, ακριβούς βεβαίως, «απαιτεί» και ο Τούχελ, ο νέος προπονητής της Παρί: δύο πλάγιους μπακ (έναν για κάθε πλευρά) και έναν μέσο. Οι μικρομεσαίες αγγλικές ομάδες έχουν μακριές λίστες αγορών – και πολλά χρήματα για ξόδεμα. Η Γιουβέντους δεν θα διστάσει να δαπανήσει μερικά ακόμη εκατομμύρια για να υποστηρίξει καλύτερα το σπουδαίο της απόκτημα (Ρονάλντο). Ναι, πάμε ολοταχώς για ρεκόρ μεταγραφών. Και τον μεγάλο τζίρο δεν θα τον κάνουν οι λίγοι των πολλών εκατομμυρίων, αλλά οι πολλοί των «λίγων».

Στο ποδόσφαιρο, λεφτά υπάρχουν. Είναι εκπληκτικό το πόσο εύκολα μπορεί να ανέβει στα ύψη η τιμή ενός συνηθισμένου παίκτη. Η Λέστερ δέχτηκε να πληρώσει 15 εκατ. ευρώ για τον ουαλό τερματοφύλακα, Ντάνι Γουόρντ, ο οποίος στα έξι χρόνια του στη Λίβερπουλ κατέγραψε μόλις τρεις συμμετοχές. Και τρεις δανεισμούς. Η Μαρσέιγ έδωσε στη Ζάλτσμπουργκ 19 εκατ. ευρώ για τον 21χρονο αμυντικό Τσάλετα Τσαρ, που στο Μουντιάλ αγωνίστηκε σε ένα παιχνίδι της Εθνικής Κροατίας.

Αλλά, ας μην πάμε μακριά. Οι Γερμανοί δεν είχαν πρόβλημα να καταβάλουν στον Ολυμπιακό σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ για έναν νεαρό στόπερ (τον Ρέτσο) που έκανε… μισή αξιοπρόσεκτη σεζόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...