246
Είναι προφανές ότι με την κινεζική στάση συμφωνούν εκατομμύρια άνθρωποι | REUTERS/Eduardo Munoz

Το Πεκίνο ζητεί από Ουάσινγκτον – Πιονγκγιάνγκ να ρίξουν τους τόνους

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2017, 19:40
Είναι προφανές ότι με την κινεζική στάση συμφωνούν εκατομμύρια άνθρωποι
|REUTERS/Eduardo Munoz

Το Πεκίνο ζητεί από Ουάσινγκτον – Πιονγκγιάνγκ να ρίξουν τους τόνους

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2017, 19:40

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε με τον κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Ο Γουάνγκ Γι δήλωσε στον Σεργκέι Λαβρόφ ότι είναι επείγον οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βόρεια Κορέα «να βάλουν φρένο» στους εκατέρωθεν εμπρηστικούς λόγους και πράξεις.

Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε -κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων- ότι η κρίση γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Κίνας βρίσκεται σε σημείο καμπής και ότι είναι η ώρα της επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι δηλώσεις της Χουά Τσουνίνγκ έρχονται τη στιγμή που η λεκτική κλιμάκωση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ φαίνεται ότι κατέβηκε κατά μία βαθμίδα.

Την Τρίτη, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν ανακοίνωσε παύση στην εφαρμογή του σχεδίου πυραυλικής επίθεσης κατά του Γκουάμ, προειδοποιώντας ωστόσο ότι το σχέδιο θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση νέων «ανεύθυνων ενεργειών» της Ουάσινγκτον.

Με άρθρο τους στη Wall Street Journal οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και Τζέιμς Μάτις διαβεβαίωσαν από την πλευρά τους ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει μεταβολή του καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα, ενώ ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι επιθυμεί την αποφυγή, πάση θυσία, μίας πολεμικής σύρραξης στην χερσόνησο.

«Βρισκόμαστε σε μία καμπή για να επιδείξουμε αποφασιστικότητα και να επαναλάβουμε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Πεκίνο ζητεί συστηματικά την επανάληψη των εξαμερών διαπραγματεύσεων (Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, Βόρεια και Νότια Κορέα) οι οποίες διακόπηκαν το 2009.