299
Επίσκεψη της Ρεντγκρέιβ στον Ελαιώνα, στις 5/1/2016 | Λιάκος Γιάννης/InTimeNews

Το ντοκιμαντέρ της Βανέσα Ρεντγκρέιβ για τους πρόσφυγες θα παρουσιαστεί στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2017, 19:07
Επίσκεψη της Ρεντγκρέιβ στον Ελαιώνα, στις 5/1/2016
|Λιάκος Γιάννης/InTimeNews

Το ντοκιμαντέρ της Βανέσα Ρεντγκρέιβ για τους πρόσφυγες θα παρουσιαστεί στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2017, 19:07

Στο πλαίσιο του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, στις «Νύχτες Πρεμιέρας», έχουν προγραμματιστεί ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Μία από αυτές θα παρουσιαστεί στις 22 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ της για την προσφυγική κρίση με τίτλο «Sea Sorrow» («Τα δεινά της θάλασσας»).

Το ντοκιμαντέρ καλύπτει την ιστορία των προσφύγων στην Ευρώπη, από τον 20ό αιώνα μέχρι σήμερα. Αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ρεντγκρέιβ και είναι ένας πολύ προσωπικός στοχασμός πάνω στη σημερινή παγκόσμια προσφυγική κρίση μέσα από τα μάτια παιδιών και τη φωνή ακτιβιστών και καλλιτεχνών από τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Το παρόν υφαίνεται δημιουργικά με το παρελθόν της δημιουργού, καθώς ως παιδί εκτοπίστηκε από το Λονδίνο στο ξεκίνημα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οπως δήλωνε η Βανέσα Ρεντγκρέιβ σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τον Μάρτιο του 2016, περίοδο κατά την οποία έκανε γυρίσματα για το ντοκιμαντέρ, «η ταινία θα αποτελέσει ένα ρέκβιεμ κατά κάποιο τρόπο, που θα λέει την αλήθεια και θα αποτίει φόρο τιμής σε όσους υποφέρουν. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει να αφυπνιστούν οι σκέψεις των ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν».

Δίπλα στη Βανέσα η Μιμή Ντενίση, στη συνέντευξη Τύπου που είχε δοθεί στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων, στον Ελαιώνα (Λιάκος Γιάννης/InTimeNews)

Μετά την πρώτη παρουσίαση του ντοκιμαντέρ στις Κάνες τον περασμένο Μάιο και τα θετικά σχόλια που απέσπασε από κοινό και κριτικούς, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ επιστρέφει στην Ελλάδα συνοδευόμενη από τον Λόρδο Αλφρεντ Νταμπς, πρώην βουλευτή των Εργατικών στη Βρετανία.

Τη βραδιά θα προλογίσει η Μιμή Ντενίση και μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και τους Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Αλφρεντ Νταμπς και εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Τα εισιτήρια για την προβολή κοστίζουν 6, 12 και 20 ευρώ. Ολα τα έσοδα θα διατεθούν στις οργανώσεις Γιατροί Χωρίς Σύνορα και Safe Passage.