977
Ενα κοριτσάκι και ο μπαμπάς της ξεναγούνται στο Μουσείο μέσω εικονικής πραγματικότητας | IntimeNews

Διπλή γιορτή για το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2018, 17:30
Ενα κοριτσάκι και ο μπαμπάς της ξεναγούνται στο Μουσείο μέσω εικονικής πραγματικότητας
|IntimeNews

Διπλή γιορτή για το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2018, 17:30

Την Παγκόσμιο Ημέρα Μουσείων γιόρτασε σε ειδική εκδήλωση το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο Κοινό». Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι του θέλησαν να γιορτάσουν και την επιλογή του από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ΙCOM) ως το τιμώμενο Μουσείο για την Ελλάδα το 2018.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στην Κηφισιά, το απόβραδο της Παρασκευής, 19 Μαΐου. Είχε ομιλίες, ξενάγηση και δεξίωση. Και άφησε τους παρευρεθέντες με μια αίσθηση αισιοδοξίας ότι, στις τηλεπικοινωνίες τουλάχιστον, πάμε καλά.

Τι είπε ο Μιχάλης Τσαμάζ

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ. Στην ομιλία του είπε:

Για την ιστορική σχέση του ΟΤΕ με τις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα

Η ιστορία των τηλεπικοινωνιών είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας και μέρος της εθνικής μας κληρονομιάς. Συνδέεται άμεσα με την κοινωνική, τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας. Πιστεύω ότι αν υπάρχει ένας οργανισμός που έχει τη «δικαιοδοσία» να μιλήσει  στις νέες γενιές για την ιστορία των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, αυτός είναι ο Όμιλος ΟΤΕ.

292748
Ο νυν και ο πρώην: ο Μιχάλης Τσαμάζ με (δεξιά) τον πρώην πρόεδρο του ΟΤΕ Παναγή Βουρλούμη ο οποίος, όπως επεσήμανε ο διάδοχός του, έθεσε τις βάσεις για να αναπτυχθεί το Μουσείο

Μέσα από τα δίκτυά μας, έχουν μεταφερθεί ειδήσεις και ντοκουμέντα που καθόρισαν την πορεία της Ελλάδας. Πολλές γενιές ανθρώπων έχουν μοιραστεί τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής τους μέσα από τις τηλεφωνικές μας γραμμές. Τηλεγραφήματα, τηλεόραση, internet, κινητή τηλεφωνία, οπτικές ίνες, δορυφόροι. Όλη η εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας βήμα-βήμα, βρίσκεται σήμερα στις συλλογές του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών.  

-Για το πολυάριθμα και πολύτιμα εκθέματα του Μουσείου

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ φιλοξενεί πάνω από 3.400 αντικείμενα και 25.000 σπάνια ιστορικά αρχεία: 

  • Έχουμε τηλεφωτογραφίες από τα σημαντικά πολιτικά, αθλητικά και διεθνή γεγονότα της περιόδου από το 1949 έως το 1988. Οι εφημερίδες της εποχής χρησιμοποιούσαν το πρωτοποριακό, τότε, φαξ φωτογραφιών του ΟΤΕ για να παίρνουν φωτογραφίες από τα διεθνή ή τοπικά πρακτορεία.
  • Στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών, βρίσκεται ένα από τα πρώτα στούντιο τηλεόρασης, που δημιούργησε ο ΟΤΕ τη δεκαετία του 60 για τις δικές του ανάγκες σε τηλεοπτικές παραγωγές, αλλά και για εκπαιδευτικούς λόγους.
  • Στις Συλλογές του Μουσείου, θα βρείτε τηλεγραφήματα από τα πρώτα βήματα της τηλεγραφίας στην Ελλάδα. Κάποια από αυτά, μας ταξιδεύουν πίσω στις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ο εμπορικός κόσμος στις αρχές του 20ου αιώνα.
  • Αλλά και το μοντέλο του πρώτου καλωδιακούπλοίου του ΟΤΕ, του «Θαλή του Μιλήσιου», που πόντιζε υποβρύχια καλώδια, ώστε να συνδεθεί τηλεπικοινωνιακά η ηπειρωτική με τη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική. Μέσω της τεχνολογίας Virtual Reality, θα μπορείτε να περιηγηθείτε στους χώρους του πλοίου, που σήμερα είναι αγκυροβολημένο στο Φάληρο.

Για τη σχέση των εργαζομένων στον ΟΤΕ με το Μουσείο

Όλα αυτά, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κληρονομιάς της χώρας. Ήταν χρέος μας να τα διασώσουμε και να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Πολλά από τα εκθέματα που θα βρείτε στο Μουσείο, έχουν έρθει στο φως χάρη στην φροντίδα και την αγάπη των εργαζομένων μας.

Εξάλλου, η ιστορία των τηλεπικοινωνιών είναι άρρηκτα δεμένη με τους ανθρώπους του Ομίλου ΟΤΕ. Τους ανθρώπους μας που με τις γνώσεις, το πάθοςκαι τον ζήλο τους, φρόντιζαν και φροντίζουν την επικοινωνία μας, κάνοντάς την καλύτερη. Αυτό το πάθος για γνώση και πρόοδο, θέλουμε να μεταφέρουμε στις νέες γενιές.  

Γι’ αυτό το μουσείο μας είναι σχεδιασμένο με τα παιδιά στο επίκεντρο. Τα 14 χιλιάδες παιδιά που κάθε χρόνο περνούν τις πόρτες του.

Για την έμφαση που δίνει το Μουσείο στα ψηφιακά εργαλεία προβολής 

Έχουμε υιοθετήσει νέους, ψηφιακούς τρόπους ξενάγησης, με τη βοήθεια τεχνολογιών όπως το Augmented Reality και το Virtual Reality και σχεδιάζουμε νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, ώστε να κάνουμε την εμπειρία των παιδιών στο μουσείο μας ακόμη πιο δημιουργική και εποικοδομητική.

Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων αναδεικνύει τη σημασία των νέων τεχνολογιών για τα Μουσεία και το μέλλον τους.

Έχουμε μπει σε μία νέα εποχή. Την ψηφιακή εποχή. Η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε τον πολιτισμό μας παγκόσμιο. Προσβάσιμο σε όλους. Αυτό αλλάζει τον τρόπο που οργανώνονται οι πολιτιστικοί οργανισμοί. Είμαι περήφανος που το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ακολουθεί ήδη το νέο ρεύμα. 

Όμως οι τεχνολογίες αλλάζουν συνολικά τον τρόπο που συγκροτούνται οι σύγχρονες κοινωνίες. Τον τρόπο που εργαζόμαστε, τον τρόπο που επικοινωνούμε. Στον Όμιλο ΟΤΕ θέλουμε να είμαστε ο πρωταγωνιστής των τεχνολογικών εξελίξεων στην Ελλάδα, φορέας αλλαγής και προόδου. Όραμά μας είναι με τη βοήθεια της τεχνολογίας, να κάνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους.

Για να πάμε μπροστά, πρέπει να ξέρουμε από πού ερχόμαστε. Πεποίθηση μου είναι ότι κανένας λαός δεν μπορεί να προοδεύσει αν δεν γνωρίζει την ιστορία του, τη διαδρομή του από το χθες στο σήμερα.

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών φωτίζει ένα μέρος της δικής μας διαδρομής. Μέσα από την εξέλιξη της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, μπορούμε να δούμε πώς έχουμε φτάσει έως εδώ. Και να φανταστούμεπόσο μακριά έχουμε τη δύναμη να φτάσουμε».

Τα συγχαρητήρια της Λυδίας Κονιόρδου

Η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, έστειλε συγχαρητήρια  και ευχές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Η ψηφιακή επανάσταση συνέβαλε, ώστε στις μέρες μας να διευρυνθεί η έννοια του μουσείου. Αναφέρομαι στα εικονικά μουσεία, τα μουσεία, δηλαδή, που δεν έχουν υλική υπόσταση . Εντούτοις έχουν τη δυνατότητα να συνθέτουν γνώσεις και να παρουσιάζουν την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά με τρόπο ενδιαφέροντα και ελκυστικό. Βεβαίως το εικονικό δεν μπορεί με κανένα τρόπο να υποκαταστήσει  την υλική πραγματικότητα, την επαφή με τα υλικά τεκμήρια και τη συγκίνηση που προκαλεί η γνωριμία με τον άνθρωπο και τις μαρτυρίες της παρουσίας του στον χώρο και τον χρόνο.

Το Υπουργείο Πολιτισμού πιστεύει στο πολύπλευρο έργο που επιτελούν τα μουσεία και ενισχύει τη βελτίωση των υποδομών τους και τη δυναμική τους παρουσία στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Διαθέτει ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο  προβλέπει επίσης την αναγνώριση ( την «πιστοποίηση») των μουσείων που έχουν ιδρυθεί και ανήκουν σε άλλα νομικά πρόσωπα. Οι σχετικές διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι τα μουσεία θα λειτουργούν με σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές.

Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μουσείο, σε ένα μουσείο που τιμάται γιατί προβάλλει τον τεχνικό πολιτισμό και την πορεία του στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία μας. Ένα μουσείο που με τις συλλογές και το έργο του μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς για όλη την Αττική.

Συγχαίρω όλους του εργαζόμενους στο Μουσείο και εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας, καθώς και πολλές άλλες διακρίσεις.»

Και μια διαφωτιστική παρουσίαση του Μουσείου

Η διευθύντρια επικοινωνίας του ΟΤΕ, Ντέπυ Τζιμέα, έκανε μία ειδική παρουσίαση για το μοναδικό μουσείο για την ιστορία των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Η κυρία Τζιμέα ανέλυσε την στρατηγική, τη λειτουργία αλλά και τις συλλογές του μουσείου ενώ υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι του επενδύουν συνεχώς σε νέες τεχνολογίες και στοχεύουν στην εξωστρέφειά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...