427
Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Μαστίχας Χίου γιορτάστηκαν τα πρώτα του γενέθλια | ΠΙΟΠ

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2017, 20:36
Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Μαστίχας Χίου γιορτάστηκαν τα πρώτα του γενέθλια
|ΠΙΟΠ

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2017, 20:36

Ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του Μουσείου Μαστίχας Χίου γιορτάστηκε την Κυριακή 11 Ιουνίου με την μουσική παράσταση «Τα Μουσικά Ταξίδια του Μάρκο Πόλο», που συνδιοργανώθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το ξεχωριστό αυτό μουσικό έργο του Κυριάκου Καλαϊτζίδη είναι εμπνευσμένο από τα «Βιβλία των Θαυμάτων του Κόσμου» του 13ου αιώνα, που περιγράφει τα ταξίδια του βενετσιάνου ταξιδευτή Μάρκο Πόλο στην Ασία. Παρουσιάστηκε στο χιώτικο κοινό από το βραβευμένο μουσικό σχήμα Εν Χορδαίς και προσκεκλημένους μουσικούς από την Κίνα, το Ιράν και τη Μογγολία, ενώ στη συναυλία συμμετείχε, επίσης, το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Μουσικού Σχολείου Χίου.

mousikoi
Στη συναυλία συμμετείχαν μουσικοί από την Κίνα, το Ιράν και τη Μογγολία [ΠΙΟΠ]

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν η πρόεδρος του ΠΙΟΠ, Σοφία Στάικου, καθώς και η διευθύντρια του ΠΙΟΠ, Αλεξάνδρα Ράπτη και ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος, που έκαναν  έναν σύντομο απολογισμό της μέχρι σήμερα επιτυχημένης πορείας του Μουσείου Μαστίχας .

Χαιρετισμούς  απηύθυναν, επίσης, ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς,  Βίλλυ Φωτοπούλου, η οποία παρέδωσε στην ΕΜΧ, τον δήμο Χίου και το ΠΙΟΠ το αποδεικτικό για την ένταξη της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Χτισμένο με ξύλο, πέτρα, τσιμέντο και γυαλί σε μια πλαγιά στη θέση Τεπέκι κοντά στο Πυργί της Χίου, εκεί όπου εδώ και αιώνες καλλιεργούνται τα μαστιχόδεντρα, το εντυπωσιακό κτιριακό συγκρότημα  του μουσείου είναι απόλυτα ενταγμένο στο φυσικό περιβάλλον.

Πρόκειται για ένα από τα εννέα μέλη του Δικτύου Θεματικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και δημιουργήθηκε με στόχο την ανάδειξη της αειφορίας της παραδοσιακής καλλιέργειας, της επεξεργασίας και της παραγωγικής ιστορίας της μαστίχας και, παράλληλα, την ένταξή της στο πολιτιστικό τοπίο της Χίου.

PIOP_mastixa_2
Άποψη από το εσωτερικό του Μουσείου Μαστίχας Χίου [ΠΟΠ]

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου εγκαινιάστηκε πέρυσι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και, όπως ανακοινώθηκε, μέσα σε ένα χρόνο πέρασαν την πόρτα του περισσότεροι από 50.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Να σημειωθεί ότι η μαστίχα αποτελεί -μαζί με τη ναυτιλία- το βασικό παραγωγικό στοιχείο του νησιού.

Εκτός από τις παραδοσιακές αγορές της Μέσης Ανατολής, της Τουρκίας και της Βόρειας Αφρικής, κατακτά, πλέον, τη μια αγορά μετά την άλλη και, κάτω από τη διαχείριση της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, έχει μπει στις αγορές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς και στις αγορές της Κορέας, της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Αυστραλίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...