842
Ποια ομάδα θα σηκώσει στον ρωσικό ουρανό το βαρύτιμο τρόπαιο; Μένει να το δούμε στις επόμενες ημέρες - και νύχτες | Shutterstock

Το Μουντιάλ τώρα ξεκινά – Σέντρα στη φάση των «8» την Παρασκευή

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2018, 21:46
Ποια ομάδα θα σηκώσει στον ρωσικό ουρανό το βαρύτιμο τρόπαιο; Μένει να το δούμε στις επόμενες ημέρες - και νύχτες
|Shutterstock

Το Μουντιάλ τώρα ξεκινά – Σέντρα στη φάση των «8» την Παρασκευή

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2018, 21:46

Αποτελεί ένα αδιάψευστο γεγονός…

Με όποιον κι αν μιλήσαμε -φίλο, συνάδελφο, γνωστό- ακούσαμε τις ίδιες ατάκες: ότι τις ημέρες που δεν έγιναν παιχνίδια στο Μουντιάλ, αφού δόθηκε ρεπό στις ομάδες για να ετοιμαστούν για τη φάση των «8», υπήρξε ένα ποδοσφαιρικό στερητικό σύνδρομο.

Ναι, οι καθημερινοί αγώνες έλειψαν από τις οθόνες μας.

Η αγωνία που παρείχαν συντήρησε τον εθισμό μας στο άθλημα με τη στρογγυλή θεά.

Ταυτόχρονα, μετά τη διαπίστωση ότι θέλουμε κι άλλο Μουντιάλ, ήρθε και η επόμενη απορία: πότε ξεκινούν οι νέοι αγώνες;

Κάντε λίγη υπομονή, λοιπόν…

Η προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας ξεκινά την Παρασκευή, με τα πρώτα δύο μεγάλα ραντεβού, ενώ και οι οκτώ ομάδες που έχουν απομείνει στη διοργάνωση θα τα δώσουν όλα στους προημιτελικούς για μια θέση στους ημιτελικούς.

Γαλλία – Ουρουγουάη (17:00) και Βραζιλία – Βέλγιο (21:00) «ανοίγουν» την αυλαία των προημιτελικών την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο ακολουθούν τα ζευγάρια Σουηδία – Αγγλία (17:00) και Ρωσία – Κροατία (21:00).

Εξι ευρωπαϊκές ομάδες προκρίθηκαν στα προημιτελικά, με μοναδική… πρωτάρα την οικοδέσποινα Ρωσία, αν εξαιρεθούν -φυσικά- οι πορείες της ως Σοβιετική Ένωση. Γαλλία και Βέλγιο προκρίθηκαν στους «8» για 2η σερί φορά, η Αγγλία για πρώτη φορά μετά το 2006, η Κροατία δίνει ξανά το «παρών» μετά το 1998, ενώ η Σουηδία μετά το 1994. Βραζιλία και Ουρουγουάη είναι οι δύο ομάδες της Νοτίου Αμερικής που συμπληρώνουν το «πάζλ». Η «Σελεσάο» λέει σταθερά «παρούσα» στους «8» από το 1994, ενώ η Ουρουγουάη επιστρέφει ξανά στην οκτάδα μετά το 2010.

Η Γαλλία, λοιπόν, του Ντιντιέ Ντεσάμπ, αντιμετωπίζει την Ουρουγουάη του Οσκαρ Ταμπάρες, στο Νόβγκοροντ. Υπενθυμίζουμε ότι στη φάση των «16» οι «τρικολόρ» κέρδισαν με 4-3 την Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι σε ένα παιχνίδι-διαφήμιση για το ποδόσφαιρο και πήραν την πρόκριση στους «8» της διοργάνωσης.

Αντίστοιχα, η Ουρουγουάη κέρδισε με 2-1 την Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο, ενώ το γκολ των Ιβήρων είναι το μόνο που έχει δεχθεί στο φετινό Μουντιάλ. Και είναι πολλοί εκείνοι που περιμένουν εναγωνίως τις «μάχες» των Πογκμπά-Εμπαπέ-Γκριεζμάν και Γοδίν-Κάσερες-Χιμένες στην άμυνα της «Σελέστε».

Η αμυντική γραμμή της Ουρουγουάης -έχοντας δεχθεί μόλις ένα γκολ- είναι, πιθανώς, η καλύτερη στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Ταμπάρες όμως θα προβληματιστεί με την επιθετική του γραμμή το απόγευμα της Παρασκευής, καθώς ο Εντισον Καβάνι -λόγω τραυματισμού- δεν θα δηλώσει «παρών» στο ματς. Ετσι, όλο το βάρος θα πέσει στον Λουίς Σουάρεζ – ένα από τα αστέρια της Μπαρτσελόνα.

Περνώντας στο βραδινό παιχνίδι της Παρασκευής, έχοντας επικρατήσει του Μεξικού με 2-0, η Βραζιλία του Νεϊμάρ θέλει να επαναλάβει μια παρόμοια εμφάνιση στον προημιτελικό του Καζάν κόντρα στο Βέλγιο. Οι «κόκκινοι διάβολοι» προέρχονται από ένα παιχνίδι-θρίλερ κόντρα στην Ιαπωνία, καθώς με μια επική ανατροπή σε μόλις ένα ημίχρονο (από 0-2, 3-2) προκρίθηκαν στην επόμενη φάση. Βέβαια, οι Βέλγοι διαθέτουν την καλύτερη επίθεση του τουρνουά με 12 γκολ, ενώ οι Βραζιλιάνοι (μαζί με την Ουρουγουάη) διαθέτουν την καλύτερη άμυνα. Στην επίθεση η «Σελεσάο» διαθέτει… Νεϊμάρ, άλλο ένα αστέρι της διοργάνωσης – στο παιχνίδι με το Μεξικό έβαλε ένα γκολ και έδωσε μία ασίστ.

Αντίστοιχα, το Βέλγιο με οργανωτές τους Ντε Μπρούινε και Αζάρ και επιθετικούς τους Μέρτενς και Λουκάκου, μπορεί να σκοράρει και, μάλιστα, με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους. Οι Βραζιλιάνοι θα παραταχθούν χωρίς το βασικό αμυντικό χαφ τους και έναν από τους καλύτερους παίκτες τους σε αυτό το Μουντιάλ, τον Κασεμίρο. Γιατί; Επειδή ο μέσος της Ρεάλ έχει πάρει τρεις κίτρινες κάρτες, επομένως δεν θα μπορέσει να βοηθήσει την ομάδα του.

Στα πέναλτι κρίθηκε και το τελευταίο εισιτήριο για τους προημιτελικούς στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Τελικά κατέληξε στην Αγγλία, η οποία επικράτησε της Κολομβίας με 4-3. Να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη πρόκριση των Άγγλων στα πέναλτι, στις μεγάλες διοργανώσεις των τελευταίων σχεδόν 30 ετών. Τα «τρία λιοντάρια» θα παίξουν για μια θέση στα ημιτελικά με τη Σουηδία, στη Σαμάρα.

Η Σουηδία, σε αγώνα που έγινε στην Αγία Πετρούπολη για τη φάση των «16», νίκησε (με καραμπόλα) 1-0 την Ελβετία, με τέρμα του Φόρσμπεργκ, στο 66΄. Ετσι, έφθασε τους 50 αγώνες σε τελική φάση του Μουντιάλ, χωρίς να έχει κατακτήσει ποτέ το τρόπαιο. Και τώρα, απέναντι στην Αγγλία θα κυνηγήσει το θαύμα, αφού όλοι -λόγω προϊστορίας- έχουν χρίσει ως φαβορί τα παιδιά από το Μεγάλο Νησί.

Τα ζευγάρια των «8» κλείνει το ζευγάρι Ρωσία – Κροατία, στο Σότσι. Και οι δύο ομάδες πέρασαν, έπειτα από… «ρωσική ρουλέτα». Πρώτα η Ρωσία που μετά το ισόπαλο 1-1 στην κανονική διάρκεια και στην παράταση πήρε τη νίκη με 4-3 στα πέναλτι από την Ισπανία.

H Κροατία -με το ίδιο σκορ στην κανονική διάρκεια και στην παράταση (1-1)- επικράτησε 3-2 -επίσης στα πέναλτι- της Δανίας. Η Ρωσία θα προσπαθήσει το βήμα παραπάνω στη διοργάνωση, αλλά κουβαλά το βάρος της «οικοδέσποινας», ενώ οι Κροάτες εντυπωσίασαν στους ομίλους της διοργάνωσης και θέλουν να συνεχίσουν και τώρα, στο ίδιο μήκος κύματος.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση «προγνωστικά» δεν είναι εύκολη, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιες ομάδες από τις παραπάνω θα περάσουν στις τέσσερις καλύτερες του κόσμου.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι αρχίζει ξανά το ματς, στην πιο κρίσιμη φάση της διοργάνωσης, ενώ πολλοί θεωρούν ότι τώρα μπαίνουμε στην ουσία του Μουντιάλ. Αλλά, λογικά, δεν έχουν δει τους αγώνες που προηγήθηκαν…

Πρόγραμμα Προημιτελικών

Παρασκευή
17:00 Γαλλία – Ουρουγουάη
21:00 Βραζιλία – Βέλγιο

Σάββατο
17:00 Σουηδία – Αγγλία
21:00 Ρωσία – Κροατία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...