450
Τη σημαία του ΝΑΤΟ έκαψαν διαδηλωτές έξω από το κοινοβούλιο στο Τσέτινιε | REUTERS/Stevo Vasiljevic

Το διχασμένο Μαυροβούνιο εγκρίνει την είσοδό του στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2017, 13:32
Τη σημαία του ΝΑΤΟ έκαψαν διαδηλωτές έξω από το κοινοβούλιο στο Τσέτινιε
|REUTERS/Stevo Vasiljevic

Το διχασμένο Μαυροβούνιο εγκρίνει την είσοδό του στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2017, 13:32

Τις προάλλες λέγαμε ότι η Αθήνα ανησυχεί για την κρίση στα Σκόπια, αλλά υπάρχει άλλη μία πηγή ανησυχίας στα Βαλκάνια. Το Μαυροβούνιο έκανε το μεγάλο βήμα για την είσοδό του στο ΝΑΤΟ. Σε ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, το κοινοβούλιο -οι περίπου μισοί βουλευτές που ήταν παρόντες- ενέκρινε την ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Φυσικά, αυτό είναι κάτι θετικό: «Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ πάντα ήταν μία εγγύηση σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας, η βάση για ειρήνη στην Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντούσκο Μαρκόβιτς.

Αλλά η οριστική αυτή στροφή της χώρας στην αμυντική συμμαχία ξυπνά μνήμες από τη στρατιωτική επέμβαση που έκανε το ΝΑΤΟ το 1999, ρίχνοντας βόμβες στη γειτονική Σερβία. Και προκαλεί αντιδράσεις σε δύο σημαντικές πληθυσμιακές ομάδες.

Πρώτον, βρίσκει αντίθετο τον περίπου μισό πληθυσμό της χώρας των 620.000 κατοίκων η οποία είναι ιστορικά διαιρεμένη ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν τις φιλοδυτικές πολιτικές (δλδ τη στροφή προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ) και αυτούς που είναι προσκολλημένοι στις αδερφικές -ορθόδοξες χριστιανικές- σχέσεις με τη Σερβία και τη Ρωσία. Και δεύτερον εξαγριώνει την ίδια την κυβέρνηση της Ρωσίας η οποία φυσικά εκνευρίζεται -διαχρονικά- με οποιαδήποτε επέκταση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, πόσω μάλλον με την προσχώρηση μίας χώρας που ανήκει στη «σφαίρα επιρροής» της.

2017-04-28T150441Z_2142063930_RC13510F0C40_RTRMADP_3_MONTENEGRO-NATO
Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ντούσκο Μαρκόβιτς κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη βουλή (REUTERS/Stevo Vasiljevic)

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έκρυψε την πίκρα του. Σχολίασε ότι δεδομένης της στρατιωτικής δύναμης του Μαυροβουνίου -ο στρατός του αποτελείται από 2.000 μέλη αλλά η γεωγραφική τοποθεσία είναι στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο στην Αδριατική Θάλασσα- «είναι αμφίβολο κατά πόσο η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα κερδίσει σημαντική αξία».

2017-04-28T151626Z_817447604_RC1FCC9CE480_RTRMADP_3_MONTENEGRO-NATO
«Φονιάδες του ΝΑΤΟ, τα χέρια σας είναι βαμμένα με αίμα, δεν ανήκετε εδώ», γράφει το πανό διαδηλωτών έκω από το κοινοβούλιο (REUTERS/Stevo Vasiljevic)

Εν τω μεταξύ την ώρα που υπερψήφιζαν οι 46 παρόντες (από τους συνολικά 81) βουλευτές, έξω από το κοινοβούλιο, στη συμπρωτεύουσα Κετίγνη (Τσέτινιε), είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές, ανάμεσά τους περίπου 200 υποστηρικτές του φιλορωσικού Δημοκρατικού Μετώπου (FD), οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ και έκαιγαν τη μπλε σημαία με το σύμβολο της πυξίδας.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε την απόφαση του κοινοβουλίου, τα χέρια σας είναι βουτηγμένα στο αίμα, υψώνοντας το χέρι υπέρ του ΝΑΤΟ, βομβαρδίζετε για άλλη μια φορά το Μαυροβούνιο, τη Σερβία… Αυτή είναι μια πράξη εσχάτης προδοσίας», δήλωσε ο Μίλαν Κνέζεβιτς, ένας από τους ηγέτες του FD, το οποίο ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας στη Συμμαχία.

Ωστόσο, η ένταξη της χώρας είναι σχεδόν επίσημη. Μένει να την εγκρίνει και το τελευταίο κράτος-μέλος της Συμμαχίας, η Ισπανία. «Υστερα από πολλά δεινά, το Μαυροβούνιο είναι στη θέση που λογικά, ιστορικά, πολιτισμικά ανήκει», επέμεινε ο Ντουκάνοβιτς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...