282
Ούτε σταγόνα νερό δεν έχει η βρύση στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό | REUTERS/Max Rossi

Το μακρύ και άνυδρο καλοκαίρι της Ρώμης

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2017, 08:45
Ούτε σταγόνα νερό δεν έχει η βρύση στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό
|REUTERS/Max Rossi

Το μακρύ και άνυδρο καλοκαίρι της Ρώμης

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2017, 08:45

Υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία και λειψυδρία: η Ρώμη αντιμετωπίζει  ένα δύσκολο καλοκαίρι και τα μέτρα που πρέπει να λάβει είναι οδυνηρά για την εικόνα της.

Μέσα στην εβδομάδα η πόλη θα αποφασίσει για το αν θα προχωρήσει στη διανομή νερού με το δελτίο!  Ηδη κάποιες από τις κρήνες με πόσιμο νερό της πόλης έχουν κλείσει.

Τις επόμενες ημέρες θα διακοπεί και η άντληση νερού από την λίμνη Μπρατσιάνο, που βρίσκεται κοντά στη Ρώμη, γιατί η στάθμη έχει πέσει τόσο χαμηλά ώστε να απειλείται με περιβαλλοντική καταστροφή. Αν και μόνο το 8% του νερού που χρειάζεται η πόλη προέρχεται από τη λίμνη, οι περιορισμοί θα πλήξουν πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Το πρόβλημα δεν σταματά εκεί.

Το Βατικανό αποφάσισε να προχωρήσει στο πρωτοφανές βήμα να κλείσει τα συντριβάνια του για να εξοικονομήσει πολύτιμο νερό.

Μέτρο πρωτοφανές όσο και ριζικό, γιατί στο μικροσκοπικό κρατίδιο υπάρχουν 100 συντριβάνια, κάποια από τα οποία είναι στους κήπους της Αγίας Έδρας.

Oπως εξήγησε μάλιστα ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βατικανού, η απόφαση είναι σύμφωνη με τις διδαχές του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος δίνει μεγάλη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, την αποφυγή σπατάλης στους πολύτιμους περιβαλλοντικούς πόρους και τις θυσίες (ακόμα και) για το περιβάλλον.

Η ξηρασία, που έχει χτυπήσει περί τα δύο τρίτα των καλλιεργήσιμων εδαφών στην Ιταλία, υπολογίζεται ότι έχει κοστίσει ως τώρα γύρω στα 2 δισ. ευρώ – και αυτό στον αγροτικό τομέα και μόνο. Τουλάχιστον δέκα περιφέρειες ετοιμάζονται να ζητήσουν μέτρα εκτάκτου ανάγκης.

Η άνοιξη που μας πέρασε, όπως σημειώνει το BBC, ήταν η τρίτη ξηρότερη των τελευταίων 60 ετών για τη χώρα. Οπως παρατήρησε ο επικεφαλής της περιφέρειας του Λάτσιο, όπου βρίσκεται η Ρώμη, «θέλω να καλέσω τον Ντόναλντ Τραμπ εδώ για να δει τι σημαίνει να μην σέβεσαι τις συμφωνίες για το κλίμα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...