1025
Ο υφυπουργός αθλητισμού Σταύρος Κοντονής | Menelaos Myrillas / SOOC

Το Κύπελλο το πήρε (και το σήκωσε) η ανοησία

Sportscaster Sportscaster 6 Μαΐου 2016, 22:51
Ο υφυπουργός αθλητισμού Σταύρος Κοντονής
|Menelaos Myrillas / SOOC

Το Κύπελλο το πήρε (και το σήκωσε) η ανοησία

Sportscaster Sportscaster 6 Μαΐου 2016, 22:51

Οχι πως θα μας λείψει ένας τέτοιος τελικός Κυπέλλου, ακόμη κι αν δεν γίνει ποτέ, αλλά η αναβολή του προγραμματισμένου για το Σάββατο (20.30) αγώνα Ολυμπιακού – ΑΕΚ, η οποία ανακοινώθηκε μια μέρα πριν από τη διεξαγωγή του, ήταν ένα σοκ. Είναι σοκ -πώς να το κάνουμε;- να ανακαλύπτεις ότι ο πριβέ «αγώνας της χρονιάς», όπως τον είχαν καταντήσει, δεν ήταν ό,τι πιο γελοίο μπορούσαν να σκεφτούν οι εγκέφαλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου για το συγκεκριμένο θέμα. Οτι μπορούσαν και καλύτερα.

Το καλύτερα ήταν, η αδυναμία του κράτους να αστυνομεύσει ένα ματς που θα παρακολουθούσαν 394 θεατές. Αυτή είναι η επίσημη δικαιολογία της αναβολής, όπως ανακοινώθηκε: «Με απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρου Κοντονή, αναβάλλεται η διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και εισήγησης της ΔΕΑΒ».

Τι αναφέρεται στο σκεπτικό του αιτήματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής; Με δυο λόγια, ότι λόγω της ψήφισης του Ασφαλιστικού στη Βουλή και των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας που έχουν εξαγγελθεί, δεν περισσεύουν αστυνομικές δυνάμεις για την τήρηση της τάξης στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ας πούμε ότι είναι έτσι. Οι δέκα (τουλάχιστον) ημέρες αναβολής -που αναφέρονται στην απόφαση την οποία έστειλε ο υφυπουργός στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία- πώς δικαιολογούνται; Δέκα μέρες θα κρατήσουν, η ψηφοφορία και οι διαδηλώσεις; Κι έπειτα, γιατί δεν αναβλήθηκαν και οι προγραμματισμένοι -μέσα σε αυτό το δεκαήμερο- αγώνες της Super League; Δεν έχει πρόβλημα, η Αστυνομία, με τα άλλα ματς (που θα γίνουν με θεατές), παρά μόνο με τον τελικό, ο οποίος είναι κεκλεισμένων των θυρών;

Ο κλεφτοπόλεμος Κοντονή – Γκιρτζίκη

Η απάντηση δεν έχει σημασία, επειδή ο πραγματικός λόγος της αναβολής δεν είναι αυτός που ανακοινώθηκε. Είναι ο κλεφτοπόλεμος του Σταύρου Κοντονή με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Γκιρτζίκη, ο οποίος συνεχίζεται παρά τη «συμφωνία κυρίων» στην οποία τους υποχρέωσαν -προ εβδομάδων- οι απεσταλμένοι της FIFA και της UEFA. Αλλά οι συμφωνίες κυρίων προϋποθέτουν… κυρίους.

Ενα από τα επίμαχα σημεία ήταν η διαιτησία του τελικού. Ο κ. Κοντονής υποχώρησε στην αρχική απαίτησή του να «σφυρίξει» ξένος ρέφερι, επειδή ο κ. Γκιρτζίκης δέχτηκε να οριστεί σε αυτόν τον αγώνα ο Τάσος Σιδηρόπουλος. Διεθνής, επιλεγμένος από την UEFA για το Euro 2016, ψηφισμένος -τον Φεβρουάριο- από τους ποδοσφαιριστές ως ο κορυφαίος έλληνας διαιτητής και κοινής αποδοχής. Για κάποιο (περίεργο) λόγο η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας δεν του έδινε τα κρίσιμα ματς -είχε καλύτερους;- όμως ο πρόεδρος της ΕΠΟ συμφώνησε στο πρόσωπό του. Μόνο και μόνο, για να μη ματαιωθεί ο τελικός.

Το ρεπορτάζ για το αν αυτή η συμφωνία περιελάμβανε και τα ονόματα των βοηθών του είναι αντιφατικό, όμως -το μόνο σίγουρο είναι ότι- η ΚΕΔ όρισε στον τελικό δυο «χαϊδεμένα παιδιά» της Ομοσπονδίας. Και, πάντως, όχι τους δυο ανθρώπους με τους ο οποίους ο κ. Σιδηρόπουλος συνεργάζεται όταν διευθύνει αγώνες στο εξωτερικό. Ο κ. Κοντονής το έμαθε. Του… το σφύριξαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Θεώρησε ότι η ΕΠΟ τον κορόιδεψε, και απαίτησε την αλλαγή των ορισμών. Η Ομοσπονδία ήταν ανένδοτη, αν και γνώριζε ότι αυτή η στάση της θα έθετε -και πάλι- ζήτημα διεξαγωγής του τελικού. Μπορούσε πολύ απλά να αποδεχτεί το αίτημα του υφυπουργού, έτσι για την καλή πίστη, αλλά δεν το έκανε. Προφανώς, είχε τους λόγους της.

Ο κ. Κοντονής έμαθε, επίσης, ότι η ΕΠΟ δεν τήρησε ούτε τη συμφωνία για τις προσκλήσεις του τελικού, δίνοντας στις Ποδοσφαιρικές Ενώσεις μόνο δύο, αντί για τρεις που είχαν συμφωνηθεί στη συνάντηση Κοντονή – Γκιρτζίκη. Με αποτέλεσμα, να έχει στα χέρια της επιπλέον 55 προσκλήσεις, για να τις διαθέσει όπου επιθυμεί.

Ο υφυπουργός αποφάσισε να μην τηρήσει ούτε το δικό του μέρος της συμφωνίας (να διεξαχθεί ο τελικός), όμως υπήρχε ένα πρόβλημα: δεν μπορούσε να επικαλεστεί τη διαφωνία του για τη σύνθεση του διαιτητικού τιμ. Ο ορισμός των ρέφερι στους αγώνες είναι προνομιακό δικαίωμα των αρμόδιων επιτροπών, και οι διεθνείς συνομοσπονδίες δεν θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε μια κυβέρνηση να ανακατεύεται σε τέτοια ζητήματα.

Η φόρμουλα και οι υβριστικές ανακοινώσεις των ΠΑΕ

Την Πέμπτη έμεινε στο γραφείο του μέχρι τα μεσάνυχτα, αναζητώντας μια νομική φόρμουλα -για την αναβολή του τελικού- που δεν θα τον έφερνε πάλι αντιμέτωπο με τη FIFA και την UEFA. Το «πάτημα» του το έδωσαν ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, με την ανταλλαγή των ακραίων και υβριστικών ανακοινώσεων μεταξύ των δύο ΠΑΕ. Για το υφυπουργείο Αθλητισμού, ήταν η τέλεια αφορμή για να στοιχειοθετηθεί «παρότρυνση σε πρόκληση επεισοδίων», ώστε η αναβολή να δικαιολογηθεί από την έκρυθμη κατάσταση και το τεταμένο κλίμα, και η απόφασή του να μην απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της ΕΠΟ.

Πατώντας στον κίνδυνο για πρόκληση βίαιων επεισοδίων, ακόμη και εκτός του τόπου διεξαγωγής της συνάντησης, τα οποία δύνανται να διαταράξουν την κοινωνική ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών, ανακοίνωσε την αναβολή. Δεν θέλησε να τραβήξει το σχοινί, ματαιώνοντας οριστικά τον τελικό. Αυτό μπορεί να συμβεί από μόνο του, λόγω έλλειψης ημερομηνιών.

Ο τελικός μπορεί να γίνει μετά τις 16 Μαΐου. Αλλά στις 11 Μαϊου αρχίζουν τα play-offs του Πρωταθλήματος. Το ενδεχόμενο, να γίνει ο τελικός εν μέσω των αγώνων του μίνι τουρνουά, δεν βρίσκει σύμφωνη την ΑΕΚ, η οποία μετέχει και στα play-offs, και στον τελικό. Να μετατεθούν τα play-offs δεν γίνεται, επειδή οι διεθνείς που θα συμμετάσχουν στην προετοιμασία των εθνικών ομάδων τους για το Euro ή σε φιλικά παιχνίδια (όπως, για παράδειγμα, της Εθνικής Ελλάδας), θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις έως τις 30 Μαΐου. Χάος.

Το ένα ενδεχόμενο, λοιπόν, είναι να μη γίνει ποτέ ο τελικός. Το άλλο, η Ομοσπονδία να αποφασίσει τη διεξαξωγή του τελικού σε δέκα ημέρες, και τα play-offs (που αφορούν τη Λίγκα) να πάνε να… Οπότε, οι ομάδες θα δηλωθούν στα Κύπελλα Ευρώπης με βάση τη βαθμολογική θέση που κατέλαβαν στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Κι όποια ΠΑΕ θεωρεί ότι αδικείται, ας τα βάλει με τον υφυπουργό. Αν είναι από αυτές που στηρίζουν την «κάθαρσή» του, ακόμα καλύτερα. Για να τον… αδειάσει. Οσο για τις ρήτρες των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, σε αυτή την περίπτωση θα τις γλιτώσει η ΕΠΟ και θα τις πληρώσει η Σούπερ Λιγκ.

Από Δευτέρα θα πρέπει να περιμένουμε νέα από τις… αυστηρές θείες της ΕΠΟ, τη FIFA και την UEFA. Αλλά, έτσι που καταντήσαμε, δεν τις φοβόμαστε. Μεγαλύτερη τιμωρία από αυτή που επιβάλλουμε στο ποδόσφαιρό μας εμείς οι ίδιοι, δεν πρόκειται να σκεφτούν.

ΥΓ. Υποτίθεται ότι ο κ. Κοντονής θα αποφασίσει τη Δευτέρα (9 Μαΐου) για το πότε – και αν – θα γίνει ο τελικός του Κυπέλλου. Μια πρόταση είναι η προσεχής Κυριακή, 15 Μαΐου. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...