239
Ατυπος «αρχηγός» των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon | REUTERS/Rex Curry

Το κλαμπ των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη όλο και μεγαλώνει

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2018, 15:47
Ατυπος «αρχηγός» των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon
|REUTERS/Rex Curry

Το κλαμπ των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη όλο και μεγαλώνει

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2018, 15:47

Μέσα σε ένα χρόνο οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη αυξήθηκαν κατά σχεδόν 10%, χάρη στην ανοδική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και της (υπερ)απόδοσης των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Πέρυσι καταγράφηκαν 2.754 άτομα με περιουσία που είναι μεγαλύτερη από 1 δισ. δολάρια έναντι των 2.473 ατόμων που ήταν το 2016.

Σχεδόν κάθε χρόνο τα τελευταία δέκα χρόνια, από το 2008 ως σήμερα, οι δισεκατομμυριούχοι  αυξάνονται σταθερά, μια εντυπωσιακή επίδοση, αν σκεφτούμε και το ότι μέσα σε αυτό το διάστημα μεσολάβησαν τα πιο δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Η έρευνα της Wealth-X, όπως αναφέρει ο Telegraph, δείχνει ότι η Ασία είναι αυτή που τροφοδοτεί αυτόν τον πληθωρισμό των δισεκατομμυριούχων.

Και όχι μόνο: η Ασία για πρώτη φορά ξεπέρασε τη Βόρεια Αμερική σε αριθμό υπερπλούσιων και έχει πλέον 784 έναντι 727.

Στην κορυφή του καταλόγου ανά χώρα οι ΗΠΑ προηγούνται και σε απόλυτους αριθμούς και, φυσικά, σε συνολικό ύψος της περιουσίας. Έχουν 680 δισεκατομμυριούχους έναντι 338 της Κίνας, 152 της Γερμανίας και μόλις μερικών δεκάδων ακόμα και στις χώρες του Περσικού.

Στις ΗΠΑ έχει εξάλλου τη βάση του και ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος, ο πρώτος επιχειρηματίας με περιουσία που ξεπέρασε τα 100 δισ. δολάρια.

Η πολιτική του Τραμπ, που ψήφισε γενναίες απαλλαγές και διευκολύνσεις για τους (πολύ) πλούσιους πολίτες του, βοηθά και αυτή στην αύξηση του αριθμού τους.

Αντιθέτως, η Βρετανία και είδε τον αριθμό των υπερπλούσιων να μειώνεται και τον συνολικό τους πλούτο να μειώνεται, πιθανόν λόγω του Brexit και της επιβράδυνσης της οικονομίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...