1097
Το πρωτοσέλιδο της σημερινής Libe. Ο Μακρόν ως «ΜανουΔίας» στις Βερσαλίες | Liberation.fr

Μακρόν: Πρόεδρος, Βασιλιάς Ηλιος ή Δίας;

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2017, 07:30
Το πρωτοσέλιδο της σημερινής Libe. Ο Μακρόν ως «ΜανουΔίας» στις Βερσαλίες
|Liberation.fr

Μακρόν: Πρόεδρος, Βασιλιάς Ηλιος ή Δίας;

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2017, 07:30

Σήμερα, Δευτέρα, έπειτα από μόλις έξι εβδομάδες στην προεδρία της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να αναβιώσει μια παράδοση από την εποχή του Σαρλ ντε Γκολ, αναγκάζοντας τα μέλη και της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας να προσέλθουν στο ανάκτορο των Βερσαλλιών για να ακούσουν τον νέο πρόεδρό τους να απευθύνεται στον λαό της Γαλλίας για την κατάσταση και, κυρίως, για τη μελλοντική πορεία της χώρας τους.

Αλλά αποτελεί γεγονός πως ο 39χρονος Μακρόν επικρίνεται ήδη για την ροπή που δείχνει προς μια επίπλαστη μεγαλοπρέπεια με τους αντιπάλους να του καταλογίζουν ότι περισσότερο από πρόεδρος της 5ης Δημοκρατίας θα ήθελε να είναι ο νέος βασιλιάς της Γαλλίας.

Ενδεικτικό της μεγαλομανίας που τον χαρακτηρίζει –σύμφωνα με τους βρετανικούς Times– είναι το ότι προέβη στην ακύρωση της καθιερωμένης τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί κάθε χρόνο την Ημέρα της Βαστίλης ο εκάστοτε πρόεδρος, με τους συμβούλους του να δηλώνουν ότι οι σκέψεις και οι απόψεις του αφεντικού τους είναι «ιδιαίτερα σύνθετες» για τους δημοσιογράφους!

Ο νέος γάλλος ηγέτης είναι αποδέκτης αρνητικών σχολίων για αρκετές από τις ενέργειές του που αποσκοπούν στην αποκατάσταση του κύρους του θεσμού της προεδρίας έπειτα από τα πλήγματα που δέχτηκε –υποστηρίζει ο Μακρόν– από την επιδειξιομανία του Νικολά Σαρκόζι και την κοινοτοπία, αν όχι την ανυπαρξία, του Φρανσουά Ολάντ. Αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο νέος προέδρός τους είναι τουλάχιστον υπερόπτης ενώ εντύπωση προκάλεσε και η κοινοποίηση της γεμάτης συμβολισμούς επίσημης φωτογραφίας του που δημιούργησε ένα κύμα χιουμοριστικών σχολίων στον αδυσώπητο, ομολογουμένως, κόσμο του Διαδικτύου.

To πορτρέτο

Ο Μακρόν εμφανίζεται δυναμικός, στιβαρός, ευθυτενής και χαμογελαστός μπροστά από το γραφείο του. Πίσω του δύο συμμετρικά τοποθετημένες σημαίες, της Γαλλίας και της ΕΕ, αποτελούν ένδειξη της αφοσίωσής του στην πατρίδα του αλλά και στην ενωμένη Ευρώπη

macron-off

Ενα πρες παπιέ πάνω στο οποίο στέκει ο γαλατικός κόκορας αποδεικνύει, ωστόσο, ότι ο γάλλος πρόεδρος είναι πρωτίστως πατριώτης. Τα ανοιχτά βιβλία πάνω στο γραφείο – τα Απομνημονεύματα του Ντε Γκολ, οι «Γήινες Τροφές» του Αντρέ Ζιντ και « Το Κόκκινο και το Μαύρο» του Σταντάλ – δείχνουν ότι είναι άνθρωπος των γραμμάτων και της μάθησης. Η θέα προς τους κήπους του Ελιζέ επιβεβαιώνει την εξωστρέφειά του ενώ κάθε άλλο παρά τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι οι δείχτες του ρολογιού δείχνουν 8:20 καθώς ο Μακρόν έχει δηλώσει πως επιθυμεί να είναι ο «άρχοντας των ρολογιών».

Αίσθηση προκάλεσε επίσης ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να τοποθετεί ο ίδιος στο γραφείο του δύο κινητά τηλέφωνα κατά την προετοιμασία για τη φωτογράφιση, πράγμα που σημαίνει ότι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας είναι ένας καθόλα σύγχρονος πολιτικός.

Ο «δυσνόητος», οπότε Μακρόν, έχει ήδη αρχίσει να θέτει σε εφαρμογή τα μεγαλόπνοα σχέδιά του όσον αφορά τη θητεία του στο Ελιζέ με απώτερο στόχο την επιστροφή σε μια «μοναρχικού τύπου» προεδρία, χαρακτηριστική της περιόδου που τα ηνία της χώρας κρατούσε ο στρατηγός ντε Γκολ. Δεν έχει δώσει ακόμα καμία συνέντευξη στο εσωτερικό της Γαλλίας ενώ οι όποιες εμφανίσεις του είναι σχεδιασμένες στην εντέλεια με απώτερο σκοπό την απαθανάτισή του από τους φωτογραφικούς φακούς.

Παρότι ελέγχει αυστηρά τα μέλη της κυβέρνησης του, φαίνεται πως το εξαιρετικά απαιτητικό έργο της διακυβέρνησης το έχει αναλάβει, τουλάχιστον προς το παρόν, ο πρωθυπουργός του Εντουάρ Φιλίπ. Έως σήμερα όλα δείχνουν πως η μέθοδος του Μακρόν λειτουργεί καθώς το ποσοστό αποδοχής του γάλλου προέδρου σημείωσε αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδων την προηγούμενη εβδομάδα, αγγίζοντας το 64 %. Οι δημοσκόποι, ωστόσο, προειδοποιούν πως ενδέχεται να πληγεί από την διαφαινόμενη αλαζονεία του.

Απευθυνόμενος προς τον γαλλικό λαό την Δευτέρα, ο Μακρόν δεν αναμένεται να παρουσιάσει νέες πολιτικές παρά μόνο να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής συνοχής και την προώθηση της εργασιακής μεταρρύθμισης. Για τα μέλη της δεξιάς και αριστερής αντιπολίτευσης, η πιο σκανδαλώδης κίνηση του προέδρου τους ήταν να καλέσει τους νεοεκλεγέντες βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης μαζί με τα μέλη της γερουσίας στις Βερσαλλίες για να τους κοινοποιήσει τη στρατηγική του για την αναγέννηση της Γαλλίας.

Οι πρόεδροι έχουν το δικαίωμα να συγκαλούν τα μέλη του διθάλαμου γαλλικού κοινοβουλίου σε κοινή συνεδρίαση στις Βερσαλλίες, το σύμβολο της απόλυτης μοναρχίας. Ωστόσο, κανένας ηγέτης από τον Ναπολέοντα Γ’ και έπειτα δεν προέβη σε αυτήν την κίνηση μόνο και μόνο για να παρουσιάσει το πρόγραμμά του στην αρχή, μάλιστα, της θητείας του.

Στην ίδια ενέργεια προέβη και ο Φρανσουά Ολάντ το 2015 έπειτα, όμως, από τα τρομοκρατικά χτυπήματα του ISIS στο Παρίσι που κόστισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους ενώ το 2009 το ίδιο έκανε και ο Νικολά Σαρκοζί, με αφορμή το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Βουλευτές από τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν πως σκέφτονται ακόμα και να μποϊκοτάρουν την επικείμενη συνεδρίαση κάνοντας λόγο για μια άσκηση στη θωπεία από ένα κοινοβούλιο όπου κυριαρχούν οι νεοεκλεγέντες βουλευτές του νεοσύστατου La Republique En Marche (LRM).

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ηγέτης το ακροαριστερής «Ανυπότακτης Γαλλίας» και ένας από τους αντιπάλους του Μακρόν στη μάχη για την προεδρία, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η εν λόγω επιλογή του γάλλου προέδρου «αποτελεί σημάδι μιας φαραωνικής εκτροπής αυτής της μοναρχικής προεδρίας». «Δεν βρισκόμαστε υπό ένα αυτοκρατορικό καθεστώς όπου πηγαίνουμε να ακούσουμε και να χειροκροτήσουμε τον νέο πρίγκιπα ο οποίος θα μιλήσει ενώπιόν μας», δήλωσε από την πλευρά των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών o Γκιγιόμ Λαριβέ.

macron
To δευτεριάτικο (3 Ιουλίου) πρωτοσέλιδο της Liberation. «O ΜανουΔίας στις Βερσαλίες. Η πρώτη πράξη μιας συγκεντρωτικής προεδρίας»

Πριν από λίγες ημέρες ένας τραγουδιστής προκάλεσε το έντονο γέλιο του κοινού κατά τη διάρκεια συναυλίας του όταν αποκάλεσε τον πρόεδρό του «Ναπολέοντα Μακρόν», γνωρίζοντας ότι ήταν και ο ίδιος παρών ενώ είναι γεγονός επίσης ότι οι νεαροί και μάλλον άπειροι σύμβουλοί του δεν βοηθάνε ιδιαίτερα. Οι δηλώσεις τους περί των «σύνθετων σκέψεων» του προέδρου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των γαλλικών ΜΜΕ με την αυστηρή Le Monde να διερωτάται εάν ο σοσιαλ-φιλελεύθερος πολιτικός είναι θύμα ερασιτεχνισμού ή ύβρεως. Πάντως την 14η Ιουλίου ο Μακρόν θα έχει μια εξαιρετική ευκαιρία να απολαύσει τον ρόλο του ως ο νεότερος μετά τον Ναπολέοντα ηγέτης της Γαλλίας, έχοντας, μάλιστα, στο πλευρό του και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το φωτογραφικό πορτρέτο του προέδρου Μακρόν φέρνει στο νου αναπόφευκτα το διάσημο πορτρέτο του Ναπολέοντα που τον απεικονίζει στο γραφείο του στο Ανάκτορο του Κεραμεικού και φιλοτέχνησε το 1812 ο Ζαν – Λουί Νταβίντ. Το σχεδόν λιωμένο αλλά ακόμα αναμμένο κερί αλλά και οι δείκτες του ρολογιού που βρίσκονται στη θέση 4:13 αναδεικνύουν έναν ηγέτη ο οποίος εργάζεται έως  τις πρώτες πρωινές ώρες για το καλό της πατρίδας του, μελετώντας τους νόμους του, ήτοι τον περίφημο Ναπολεόντειο Κώδικα, ενώ το ξίφος και η στρατιωτική περιβολή υποδηλώνουν τις επιτυχίες του Βοναπάρτη στα πεδία των μαχών. Μόνο που τότε ο Ναπολέοντας είχε ήδη κερδίσει τη θέση του στην Ιστορία ενώ ο Εμανουέλ δεν έχει καλά καλά ξεκινήσει την προσπάθειά του για να ξανακάνει μεγάλη τη Γαλλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...