278
Το πλοίο κατά την αναχώρησή του από την Αττάλεια για τη Γάζα, προτού εκτυλιχθεί η τραγωδία | Wikipedia

Το Ισραήλ αποζημίωσε τις οικογένειες των νεκρών του τουρκικού «Μαβί Μαρμαρά»

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2017, 20:05
Το πλοίο κατά την αναχώρησή του από την Αττάλεια για τη Γάζα, προτού εκτυλιχθεί η τραγωδία
|Wikipedia

Το Ισραήλ αποζημίωσε τις οικογένειες των νεκρών του τουρκικού «Μαβί Μαρμαρά»

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2017, 20:05

Ηταν το 2010, όταν οι σχέσεις του Ισραήλ και της Τουρκίας υπέστησαν βαρύ πλήγμα, όταν Τούρκοι ισλαμιστές φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν από ισραηλινούς καταδρομείς που ήθελαν να εμποδίσουν την παραβίαση του ναυτικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Η επιδρομή έγινε στο μεγαλύτερο πλοίο του στολίσκου, «Μαβί Μαρμαρά», που κατευθυνόταν στον παλαιστινιακό θύλακα που κυβερνά η ισλαμιστική Χαμάς.

Σήμερα, 7 χρόνια μετά, το Ισραήλ κατέβαλε αποζημίωση ύψους συνολικά 20 εκατομμυρίων δολαρίων στις οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά την έφοδο ανδρών των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων σε αυτόν τον στολίσκο.

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Νατζί Αγμπάλ, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το ποσό αυτό, το οποίο θα μοιραστούν οι οικογένειες των 10 τούρκων πολιτών που σκοτώθηκαν, καταβλήθηκε περίπου εννέα μήνες αφότου το Ισραήλ, το οποίο είχε ήδη ζητήσει συγγνώμη για την έφοδο – επρόκειτο για έναν από τους όρους που είχε θέσει η Αγκυρα για να υπάρξει επαναπροσέγγιση – συμφώνησε να προσφέρει αποζημιώσεις στους οικείους των νεκρών.

«Καταβλήθηκε αποζημίωση στις οικογένειες εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση στο ‘Μαβί Μαρμαρά’», είπε ο κ. Αγμπάλ, σύμφωνα με τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Μπορεί η αποζημίωση να ήρθε επτά χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, αλλά ήδη από τον Ιούνιο του 2016 οι δύο χώρες είχαν αρχίσει διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών τους. Η επαναπροσέγγιση οφειλόταν στην προοπτική σύναψης ιδιαίτερα κερδοφόρων συμφωνιών για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και τις αμοιβαίες ανησυχίες για τα ρίσκα στον τομέα της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, διόρισε νέο πρεσβευτή της χώρας του στο Ισραήλ τον περασμένο Νοέμβριο, ανταποδίδοντας μια κίνηση των Ισραηλινών, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, άλλοτε στενών εταίρων και συμμάχων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...