278
Ο επικεφαλής της ιρανικής υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί | REUTERS/Alissa de Carbonnel

Απειλές Ιράν για πυρηνικό πρόγραμμα: Είμαστε έτοιμοι για εμπλουτισμό ουρανίου

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2018, 13:05
Ο επικεφαλής της ιρανικής υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί
|REUTERS/Alissa de Carbonnel

Απειλές Ιράν για πυρηνικό πρόγραμμα: Είμαστε έτοιμοι για εμπλουτισμό ουρανίου

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2018, 13:05

Το Ιράν μπορεί να αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 20%, αν οι Ευρωπαίοι που έχουν υπογράψει τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν καταφέρουν να τη διατηρήσουν σε ισχύ μετά την απόσυρση των ΗΠΑ, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της ιρανικής υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

«Αν η άλλη πλευρά παραμείνει δεσμευμένη στις υποσχέσεις της, θα τηρήσουμε κι εμείς τις δικές μας (…) Πολιτική μας τώρα είναι να περιμένουμε να δούμε (…) για λίγες εβδομάδες (…) Υπάρχουν πολλές επιλογές, μπορούμε (…) να ξεκινήσουμε τον εμπλουτισμό (ουρανίου) σε ποσοστό 20%», επεσήμανε ο Σαλεχί μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Λίγο νωρίτερα ο Σαλεχί είχε δηλώσει ότι η ΕΕ υποσχέθηκε να διασώσει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. «Ελπίζουμε οι προσπάθειές τους να καρποφορήσουν (…) Οι ενέργειες της Αμερικής (…) αποδεικνύουν ότι δεν είναι μια αξιόπιστη χώρα στις διεθνείς της συναλλαγές», σχολίασε ο Σαλεχί στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τεχεράνη.

Από την πλευρά του ο Κανιέτε επανέλαβε τη στήριξη της ΕΕ στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις που είχε μέχρι τώρα στην Τεχεράνη ήταν εποικοδομητικές.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, που έφθασε στην Τεχεράνη αργά χθες το βράδυ για μια διήμερη επίσκεψη, σκοπεύει να καθησυχάσει τους Ιρανούς ότι η ΕΕ επιθυμεί να διατηρήσει τις εμπορικές της σχέσεις με το Ιράν παρά την απόφαση των ΗΠΑ.

«Στείλαμε ένα μήνυμα στους Ιρανούς φίλους μας ότι εφόσον τηρούν τη συμφωνία, οι Ευρωπαίοι θα (…) τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Και απάντησαν ότι το ίδιο ισχύει και για εκείνους», επεσήμανε ο Κανιέτε. «Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τη ροή του εμπορίου που έχει αποδειχθεί πολύ θετική για την ιρανική οικονομία», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...