496
Ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν διευθύνει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, στο Ηρώδειο, το 1962 | ©ΕΦ_Ενωσις

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στη Γαλλική Κρατική Ραδιοφωνία

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2017, 19:03
Ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν διευθύνει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, στο Ηρώδειο, το 1962
|©ΕΦ_Ενωσις

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στη Γαλλική Κρατική Ραδιοφωνία

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2017, 19:03

Αφιερωμένη στην Ελλάδα θα είναι η τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου για την καθημερινή εκπομπή ιστορικής θεματολογίας «La Fabrique de l’ Histoire», που μεταδίδεται από τον σταθμό πολιτισμού της Κρατικής Γαλλικής Κρατικής Ραδιοφωνίας, France Culture.

Το μεγάλο αυτό αφιέρωμα θα έχει ως επίκεντρο το ωριαίο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αρχιμανδρίτη «Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου», το οποίο θα μεταδοθεί την Τρίτη 27 Ιουνίου, στις 10 π.μ. ώρα Ελλάδας.

«Η Ελλάδα αποτελεί ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για έναν σταθμό πολιτισμού», μας λέει από το Παρίσι ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ Γιώργος Αρχιμανδρίτης. «Έτσι η ιδέα ενός ντοκιμαντέρ πάνω στο συγκεκριμένο θέμα ήρθε ως κάτι απολύτως φυσικό». «Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε», συνεχίζει, «ότι η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν ιδιαίτερους πνευματικούς δεσμούς. Οι Γάλλοι ανέκαθεν έδειχναν έντονο ενδιαφέρον αγάπη και σεβασμό για τον αρχαίο αλλά και τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό».

Ηχογραφήσεις στην Αθήνα-Γιώργος Αρχιμανδρίτης-Αλέξης Κωστάλας
Ηχογραφήσεις στην Αθήνα. Ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης με τον Αλέξη Κωστάλα (δεξιά)

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ αποτελεί μια ιστορική αναδρομή στα πρώτα χρόνια του φεστιβάλ. Αναλύει τις συνθήκες δημιουργίας του, περιγράφει μερικές από τις εμβληματικές στιγμές του και παρακολουθεί την ενηλικίωσή του μέχρι την περίοδο της χούντας, που ανακόπτει την θριαμβευτική του πορεία, και την αποκατάσταση της Dημοκρατίας. Κι όλα αυτά, μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που το έζησαν, είτε ως καλλιτέχνες είτε ως θεατές, καθώς και μέσα από σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα της εποχής.

1960 Επίδαυρος. Η Μαρία Κάλλας στη Νόρμα του Μπελίνι (φωτογραφία: ©ΕΦ)
1960, Επίδαυρος. Η Μαρία Κάλλας στη «Νόρμα» του Μπελίνι (φωτογραφία: ©ΕΦ)

«Είναι συγκινητικό», λέει ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, «να ακούς τις επευφημίες του κοινού και την θάλασσα των χειροκροτημάτων για την άρια-μονόλογο της Ιζόλδης από την όπερα “Τριστάνος και Ιζόλδη” του Βάγκνερ, που ερμηνεύει η Κάλλας στο Ηρώδειο το 1957. Οι ήχοι αυτοί, με όχημα την υπέροχη αφήγηση του Αλέξη Κωστάλα, ο οποίος ήταν παρών στο ρεσιτάλ της μυθικής ντίβας, μας μεταφέρουν νοερά στην ιστορική αυτή βραδιά».

1966. Ο Ιγκόρ Στραβίνσκι στο Ηρώδειο φωτογραφία: ©GR_Union)
1966. Ο Ιγκόρ Στραβίνσκι στο Ηρώδειο (φωτογραφία: ©GR_Union)

Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν επίσης η ηθοποιός Μάρω Κοντού, μέλος του χορού στις πρώτες παραστάσεις του φεστιβάλ Επιδαύρου, η τραγωδός Όλγα Τουρνάκη, η οποία, όπως λέει χαρακτηριστικά η ίδια, «για πάνω από 50 χρόνια [έκλαιγε] τους προγόνους» και η μεσόφωνος Κική Μορφονιού που μιλά για την συνεργασία της με την Κάλλας στη «Νόρμα» του Μπελίνι και τη «Μήδεια» του Κερουμπίνι στην Επίδαυρο. Συμμετέχουν, τέλος, ο βαρύτονος Σπύρος Σακκάς, ο καθηγητής θεατρικών σπουδών στο Ε.Κ.Π, Πλάτων Μαυρομούστακος, και ο διπλωμάτης Τάσος Κριεκούκης, ο οποίος αφηγείται ιδιαίτερες στιγμές του φεστιβάλ κατά την δεκαετία του ’60.

Το ντοκιμαντέρ, που πραγματοποιήθηκε με την στήριξη της Aegean Airlines και του ξενοδοχείου St. George Lycabettus, θα πλαισιωθεί από ζωντανές ωριαίες εκπομπές με θέμα την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και τις ανασκαφές στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα, την δυτική αρχιτεκτονική στην Αθήνα, τον ευρωπαϊκό φιλελληνισμό, τους ιστορικούς μύθους και την εθνική ταυτότητα.

Στην Ελλάδα θα μπορέσουμε να ακούσουμε το ντοκιμαντέρ και τις ζωντανές εκπομπές μέσω της ιστοσελίδας: https://www.franceculture.fr/emissions/la-fabrique-de-lhistoire.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...