478
Τραμπ και Ομπάμα στην ορκωμοσία του πρώτου. Οι σχέσεις τους είναι πλέον εχθρικές. | REUTERS/J. Scott Applewhite/Pool/File Photo

Το FBI απορρίπτει τις καταγγελίες Τραμπ για τους «κοριούς» του Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2017, 09:20
Τραμπ και Ομπάμα στην ορκωμοσία του πρώτου. Οι σχέσεις τους είναι πλέον εχθρικές.
|REUTERS/J. Scott Applewhite/Pool/File Photo

Το FBI απορρίπτει τις καταγγελίες Τραμπ για τους «κοριούς» του Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2017, 09:20

Ηταν μια βάσιμη πληροφορία; Ή απλώς ένα από τα πολλά εξωφρενικά λεκτικά πυροτεχνήματα του Ντόναλντ Τραμπ; Ο ισχυρισμός του 45ου προέδρου των ΗΠΑ ότι επί προεδρίας Ομπάμα παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη όπου η κατοικία και το στρατηγείο του τότε υποψήφιου προκαλεί κραδασμούς στο πολιτικό και δικαστικό στερέωμα της Ουάσιγκτον.

Στο τελευταίο επεισόδιο αυτής της κρίσης που ξέσπασε το Σάββατο και συνεχίστηκε με τον Τραμπ να ζητά από το Κογκρέσο να διερευνήσει τις καταγγελίες του, ο επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων τις οποίες μεταφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς του προέδρου των ΗΠΑ.

Φέρεται μάλιστα ο Κόμεϊ να έχει ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να διαψεύσει και αυτό τον ισχυρισμό ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ως πρόεδρος ζήτησε την παγίδευση των τηλεφώνων του Τραμπ. Το ίδιο  το υπουργείο, το οποίο εποπτεύει το FBI, δεν έχει απαντήσει.

Αγνοια για τυχόν διαταγές ή εντάλματα παρακολούθησης του Τραμπ εξέφρασε σε συνέντευξή του στο NBC και ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ.

Ο Λευκό Οίκος προχώρησε πάντως ένα βήμα πιο πέρα ζητώντας την Κυριακή από το Κογκρέσο να διερευνήσει αν η διακυβέρνηση Ομπάμα καταχράστηκε την εξουσία της.

Το BBC σημειώνει ότι, αν ισχύουν οι αναφορές για την στάση του Κόμεϊ, ο διοικητής του FBI θα βρεθεί υπό πίεση από τους Δημοκρατικούς να την εκφράσει και δημόσια. Σε κάθε περίπτωση θα είναι ένα σπάνιο δείγμα ανοιχτής διαφωνίας με τον εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά βέβαια πρόκειται και για μια άνευ προηγουμένου καταγγελία που γίνεται από πρόεδρο.

Ο Κόμεϊ είχε διοριστεί από την κυβέρνηση Ομπάμα και είναι από τα λίγα πρόσωπα σε θέσεις-κλειδιά του δημόσιου τομέα που «επέζησαν» και μετά την αλλαγή στον Λευκό Οίκο.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε επικριθεί για τον χειρισμό της υπόθεσης των email της Χίλαρι Κλίντον καθώς οι διαταγές που έδωσε για περαιτέρω έρευνα τις τελευταίες –και κρίσιμες- εβδομάδες της εκστρατείας θεωρήθηκαν έμμεση παρέμβαση κατά της υποψήφιας και πιθανόν συνέβαλαν στην ήττα της.

Ως τώρα η πλευρά του προέδρου Τραμπ δεν έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτήν την σοβαρή υπόθεση, η καταγγελία εξάλλου έγινε -πώς αλλιώς;- με ένα tweet.

Σαν να μην έφτανε αυτό, το αμέσως επόμενο tweet, μία ώρα αργότερα, μιλά για τον Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ και πώς εγκαταλείπει το Apprentice, το τηλεοπτικό σόου που για πολλά χρόνια παρουσίαζε ο Τραμπ και στο οποίο προετοίμαζε έναν βοηθό για τις επιχειρήσεις του.

Η αλλαγή στα ενδιαφέροντα του προέδρου από ένα πολιτικό σκάνδαλο μεγατόνων στις «θλιβερές τηλεθεάσεις» ενός ριάλιτι είναι εντυπωσιακή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η καταγγελία του Τραμπ μπορεί απλά να έγινε για να απομακρύνει το ενδιαφέρον από τη συσσώρευση των ενδείξεων για τη σχέση του επιτελείου του Τραμπ με τη Ρωσία πριν από τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το Κογκρέσο και το FBI ερευνούν τις σχέσεις των ανθρώπων του Τραμπ με τη Ρωσία.

Ή απλά να είναι ένα tweet-καταγγελία ενός ανθρώπου που πέρασε το Σαββατοκύριακο, όπως και τα προηγούμενα, στο ιδιόκτητο θέρετρό του στη Φλόριντα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...