308
To Facebook θέλει να αποφύγει μπλεξίματα με τον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων | Shutterstock

Το Facebook «μεταφέρει» νομικώς 1,5 δισ. χρήστες του στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2018, 13:05
To Facebook θέλει να αποφύγει μπλεξίματα με τον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων
|Shutterstock

Το Facebook «μεταφέρει» νομικώς 1,5 δισ. χρήστες του στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2018, 13:05

Στις 25 Μαΐου τίθεται σε εφαρμογή ο Ευρωπαϊκός Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων, γνωστός και ως General Data Protection Regulation (GDPR).

Ο κανονισμός υποχρεώνει όλους τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με ένα νέο πλαίσιο τεχνικών και οργανωτικών μέτρων προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και προβλέπει ιδιαίτερα μεγάλα πρόστιμα σε περιπτώσεις παραβίασης και απώλειας αυτών.

Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, μέσα στη δίνη του σκανδάλου της υφαρπαγής προσωπικών δεδομένων από δεκάδες εκατομμύρια χρήστες της υπηρεσίας, είχε δηλώσει πριν από λίγες μέρες ότι το Facebook θα εναρμονιστεί με τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, το Facebook αποφάσισε τελικά να μεταφέρει τη νομική ευθύνη για περισσότερους από 1,5 δισ. χρήστες ανά τον κόσμο, αποκλειστικά στην αμερικανική δικαιοδοσία, θέλοντας να αποφύγει με αυτόν τον τρόπο τον (αυστρό) νέο ευρωπαϊκό κανονισμό.

Σε τι αποβλέπει η εταιρεία

Η απόφαση της εταιρίας σημαίνει ότι το σύνολο των χρηστών του Facebook στον πλανήτη, πλην ΕΕ, θα υπάγονται από εδώ και πέρα στη νομική ευθύνη των κεντρικών γραφείων της εταιρείας στην Καλιφόρνια. Τα στελέχη του Facebook ισχυρίζονται ότι η κίνηση αυτή έχει στόχο να ενοποιήσει τα δικαιώματα και το επίπεδο προστασίας των χρηστών του Facebook σε όλο τον κόσμο κάτι που θα αυξήσει την ασφάλεια των δεδομένων για μεγάλο ποσοστό εξ αυτών.

Ο Guardian ζήτησε τη γνώμη του ειδικού σε θέματα ασφάλειας και προστασίας ηλεκτρονικών δεδομένων, Λούκας Ολέτζνικ, ο οποίος διαφωνεί με όσα λένε τα στελέχη του Facebook αναφέροντας ότι η μετάβαση αυτή θα οδηγήσει σε περιορισμό των εγγυήσεων ιδιωτικότητας και των δικαιωμάτων των χρηστών. Αυτό, γιατί τα σχετικά κριτήρια και οι κανονισμοί στις ΗΠΑ είναι χαμηλότερου επιπέδου από ό,τι στην Ευρώπη.

Κάποιοι πίσω από την κίνηση αυτή βλέπουν οικονομικά κίνητρα, αφού σε περίπτωση που το Facebook εναρμονιζόταν με τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό και διαπιστωνόταν κάποια παραβίαση, το πρόστιμο που θα ήταν υποχρεωμένη η εταιρεία να καταβάλει θα ξεπερνούσε το ένα δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...