545
Η Φώφη Γεννηματά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) Σεργκέι Στανίσεφ, στη συνάντησή τους στα γραφεία του ΕΣΚ, στις Βρυξέλλες | pasok.gr

Μάχη χαρακωμάτων και φαντασμάτων στο ΚΙΝΑΛ

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 19 Ιουνίου 2018, 22:15
Η Φώφη Γεννηματά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) Σεργκέι Στανίσεφ, στη συνάντησή τους στα γραφεία του ΕΣΚ, στις Βρυξέλλες
|pasok.gr

Μάχη χαρακωμάτων και φαντασμάτων στο ΚΙΝΑΛ

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 19 Ιουνίου 2018, 22:15

«Κάτσαμε στο τραπέζι και συμφωνήσαμε να πορευτούμε μαζί, συζητήσαμε επί ίσοις όροις με όλους, δεν ‘’δικάσαμε’’ κανέναν από όσους διέσπασαν κάποτε το ΠΑΣΟΚ, δώσαμε ρόλους σε όλους, αλλά δεν γίνεται να μην είναι σεβαστό το εκλογικό αποτέλεσμα. Η Φώφη Γεννηματά είναι η επικεφαλής, αυτήν επέλεξαν οι πολίτες στις 12 Νοεμβρίου».

Με αυτά τα λόγια σχολιάζει την αναταραχή που επικρατεί στο Κίνημα Αλλαγής πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ λίγο μετά την ανακοίνωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς της οποίας ηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: ο κ. Παπανδρέου είναι και τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής.

Στη Χαριλάου Τρικούπη αντιμετωπίζουν το timing που εκδόθηκε η ανακοίνωση ως «φάουλ» παρά το ότι δεν ανεβάζουν τους τόνους. Ο λόγος είναι ότι λίγη ώρα αφότου η Φώφη Γεννηματά είπε, στη συνάντηση της με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ: «Να είναι προσεκτικοί οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές όταν αναφέρονται στα εθνικά θέματα της Ελλάδας. Δεν δεχόμαστε υποδείξεις», η Σοσιαλιστική Διεθνής έβγαλε ανακοίνωση σύμφωνη με τις υποδείξεις του ΕΣΚ που τάσσεται υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ.

Αυτό ήταν σαφές ακόμα και από τον τίτλο της ανακοίνωσης: «Η Σοσιαλιστική Διεθνής χαιρετίζει την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Πάντως, την ίδια ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου εκφραζόταν διαφορετικά για μια ακόμα φορά σε σχέση με τη Φώφη Γεννηματά που τάχθηκε κατά της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, αρκετοί από το ΚΙΔΗΣΟ συμφωνούσαν μαζί της. Το πρόβλημα για τον Γιώργο Παπανδρέου είναι ότι πολλά από τα στελέχη που τον έχουν ακολουθήσει στο ΚΙΔΗΣΟ προέρχονται από το ιστορικό, πατριωτικό ΠΑΣΟΚ που εκφράζεται από την ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου για το ζήτημα: «Το όνομά μας είναι η ψυχή μας».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πρώην υπουργού και στελέχους του ΚΙΔΗΣΟ, Χάρη Καστανίδη, που έστρεψε τα πυρά του κατά του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη, όταν εξέφρασε την πρόθεσή του να υπερψηφίσει τη συμφωνία. «Ο κ. Δανέλλης μάς ενημερώνει, και πάλι, ότι οι δρόμοι μας στο Κίνημα Αλλαγής θα χωρίσουν, αν δεν ψηφίσει σύσσωμο το Κίνημα τη συμφωνία με τα Σκόπια. Κύριε, δεν υπάρχει λόγος να μας απειλείτε, διότι, κοινή μεν πατρίδα μπορεί να έχουμε, αλλά ουδείς μας υποχρεώνει στο ίδιο κόμμα», έγραψε στο Twitter.

Η Φώφη Γεννηματά επιμένει σε μια συμφωνία χωρίς τις γκρίζες ζώνες που εντοπίζει στο θέμα της εθνικότητας, της γλώσσας, αλλά και της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Γνωρίζει ότι έχει μαζί της τη συντριπτική πλειοψηφία της βάσης της παράταξής της και για αυτό προχωρά, παρά τους κλυδωνισμούς στο εσωτερικό. Αλλά, όπως σχολίασε πολύπειρος  πολιτικός του χώρου, από αυτή την σύγκρουση οι μόνοι βέβαιοι νικητές θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία…

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Χρηστίδη, που τονίζει ότι οι υπόλοιπες απόψεις είναι σεβαστές, αλλά η επικεφαλής έχει την ευθύνη να εκφράζει την άποψη της παράταξης είναι πάντως χαρακτηριστική: «Είμαστε υπέρ μιας λύσης αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης. Δυστυχώς, ήρθε μία συμφωνία στη Βουλή που έχει παραπάνω προβλήματα από αυτά που επιλύει. Αναφορικά με τη γλώσσα και την εθνότητα, υπάρχουν κάποιες επισημάνσεις που, δυστυχώς, 24 ώρες αφότου κατατέθηκαν, είδαμε τον κ. Ζάεφ να τις επιβεβαιώνει απευθυνόμενος στον λόγο του σε Έλληνες, Μακεδόνες και Ευρωπαίους. Σε αυτά τα ζητήματα, λοιπόν, εμείς συζητάμε και συνδιαμορφώνουμε. Φυσικά, η πρόεδρος και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έχει την ευθύνη να εκφράζει την άποψη της παράταξης _ χωρίς να παύουν να είναι σεβαστές οι υπόλοιπες απόψεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...