289
Νυχτερινή αλλά εντυπωσιακή η εκτόξευση του δορυφόρου | Tony Gray & Tim Terry/NASA/Handout via REUTERS

Το δορυφορικό μάτι στο Διάστημα που θα σώσει ζωές

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2016, 16:10
Νυχτερινή αλλά εντυπωσιακή η εκτόξευση του δορυφόρου
|Tony Gray & Tim Terry/NASA/Handout via REUTERS

Το δορυφορικό μάτι στο Διάστημα που θα σώσει ζωές

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2016, 16:10

Δεκαπέντε, είκοσι, ακόμα και δέκα λεπτά έγκαιρης προειδοποίησης αρκούν για να προστατευτούν χιλιάδες άνθρωποι που θα βρεθούν στην πορεία ενός κυκλώνα, λένε οι μετεωρολόγοι, οι οποίοι βασίζουν πολλά σε μια νέα γενιά δορυφόρων προειδοποίησης υψηλής ανάλυσης.

Αργά το Σάββατο εκτοξεύτηκε ο δορυφόρος GOES-R,  μέρος ενός προγράμματος αξίας 11 δισ. δολαρίων το οποίο, αν όλα πάνε καλά τα επόμενα χρόνια, θα φέρει επανάσταση στην μετεωρολογική πρόβλεψη.

Ο GOES-R θα επιτηρεί τις καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ και το δυτικό ημισφαίριο γενικά για λογαριασμό της NOAA, της αμερικανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας: κάθε είδους επικίνδυνο φαινόμενο όπως οι κυκλώνες, οι πλημμύρες, η τέφρα από ηφαιστειακές εκρήξεις, οι δασικές πυρκαγιές, ακόμα και οι ηλιακές καταιγίδες που επηρεάζουν τον καιρό στη Γη.

Για τους μετεωρολόγους και άλλους επιστήμονες, η εκτόξευση του δορυφόρου σημαίνει «περισσότερα δεδομένα, πιο συχνά, με πολύ περισσότερη λεπτομέρεια και σε υψηλότερη ανάλυση». Στόχος είναι να έχουν οι πολίτες στις περιοχές που είναι κοντά στα σημεία που θα πληγούν αρκετό χρόνο για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους. Μερικά λεπτά είναι αρκετά και σώζουν ζωές, υποστηρίζουν.

Πέρα από τα ακραία φυσικά φαινόμενα και την πρόβλεψη των επιπτώσεών τους, ο δορυφόρος θα αποβεί ωφέλιμος και για την πολιτική αεροπορία.

Σε αυτό συνεισφέρει στο μέγιστο βαθμό η κατασκευή του δορυφόρου που ενσωματώνει εξαιρετικά προηγμένες τεχνολογίες επιτήρησης.

Σύμφωνα με την NOAA το τεχνολογικό άλμα είναι τεράστιο: τρεις φορές περισσότερα κανάλια συλλογής δεδομένων, τέσσερις φορές μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα και πέντε φορές πιο γρήγορη σάρωση των δεδομένων. Ο GOES-R θα είναι σε θέση να φωτογραφίζει από το σημείο που θα βρίσκεται όλο το δυτικό ημισφαίριο κάθε 15 λεπτά και τις ΗΠΑ κάθε πέντε λεπτά. Σε περιόδους ακραίων φαινομένων οι ανανεώσεις θα είναι κάθε 30 δευτερόλεπτα.

Τα επόμενα χρόνια, με αρχή το 2018, θα εκτοξευτούν άλλοι τρεις δορυφόροι που σταδιακά θα αντικαταστήσουν κάποιους παλιότερης γενιάς και μικρότερων δυνατοτήτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...