650
Η Ντόρα Μαρ φωτογραφημένη από τον σουρεαλιστή Μαν Ρέι, φίλο του Πάμπλο Πικάσο. Υπήρξε μούσα και ερωμένη του ζωγράφου. Το δαχτυλίδι επισφράγισε έναν μεγάλο καβγά του ζευγαριού | Man Ray

Το δαχτυλίδι του Πικάσο και άλλα μικρά αριστουργήματα

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 13 Ιουνίου 2017, 18:26
Η Ντόρα Μαρ φωτογραφημένη από τον σουρεαλιστή Μαν Ρέι, φίλο του Πάμπλο Πικάσο. Υπήρξε μούσα και ερωμένη του ζωγράφου. Το δαχτυλίδι επισφράγισε έναν μεγάλο καβγά του ζευγαριού
|Man Ray

Το δαχτυλίδι του Πικάσο και άλλα μικρά αριστουργήματα

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 13 Ιουνίου 2017, 18:26

Τι σημαίνει να τα έχεις με τον Πικάσο… Ένα βράδυ περπατάτε μαζί στις όχθες του Σηκουάνα. Γίνεται καβγάς. Μεταξύ σας. Ο Πικάσο έχει νευριάσει πολύ επειδή εσύ τον έπεισες να πουλήσει ένα έργο του και αντί για λεφτά να λάβει από τον αγοραστή ως αντάλλαγμα ένα ρουμπινένιο δαχτυλίδι. Το δαχτυλίδι είναι τώρα περασμένο στο δάχτυλο του Πικάσο που σε βρίζει. Εσύ έχεις γίνει έξαλλη. Δικαίως ή αδίκως, δεν έχει σημασία.

Τον βρίζεις κι εσύ. Ο Σηκουάνας τρέχει δίπλα. Και τότε εσύ, ως γνήσια drama queen (μάλλον είναι κι ο Πικάσο λίγο) τραβάς το δαχτυλίδι από το δάχτυλο του εραστή σου και το πετάς μέσα στο νερό. Ετσι, για να τελειώσουν όλα!

Φυσικά στις σχέσεις πάθους δεν τελειώνουν έτσι όλα. Η συνέχεια είναι εξίσου κινηματογραφική.

Untitled
«Πορτρέτο της Ντόρα Μαρ» (1936–39) τιτλοφορείται το δαχτυλίδι του Πάμπλο Πικάσο που δημοπρατείται από τον οίκο Sotheby’s στις 21 Ιουνίου

Επιστρέφετε στο σπίτι. Εσύ νιώθεις τύψεις. Ο καβγάς γίνεται μια παθιασμένη, τρομερά παθιασμένη, ερωτική σκηνή. Ξημερώνει. Εσύ νιώθεις τύψεις. Ο Πικάσο κοιτάζει το ταβάνι. Σηκώνεσαι χαράματα και πας στο σημείο του καβγά. Κοιτάζεις τον πυθμένα της όχθης. Ψάχνεις για τη λάμψη. Βουτάς μέσα στο νερό, πατάς προσεκτικά μήπως και νιώσεις το μέταλλο στο πέλμα σου. Σκύβεις, ψάχνεις και με τα χέρια στον πυθμένα.

Πηγαίνεις άπραγη να συναντήσεις τον Πικάσο. Τον βρίσκεις στο ατελιέ. Ζωγραφίζει το πορτρέτο σου πάνω σε χαρτί, με μελάνι και ξυλομπογιά. Ένα μικρό πορτραίτο, σαν γραμματόσημο. Αλλά τόσο όμορφο!

Του λες ότι δεν βρήκες το δαχτυλίδι. Εκείνος δεν πολυδίνει σημασία. Το αφήνετε πίσω σας.

Portrait-of-Dora-Maar-1937-owl
«Πορτρέτο της Ντόρα Μαρ» (1937) από τον Πικάσο

Λίγες μέρες μετά συναντιέστε σε ένα καφέ. Ο Πικάσο γελάει, και περνάει στο δάχτυλό σου ένα δαχτυλίδι. Είναι το μικροσκοπικό πορτρέτο σου, κορνιζαρισμένο μέσα σε ένα περίτεχνο σκαλιστό μεταλλικό πλαίσιο με τριανταφυλλάκια και άλλα λουλούδια επισμαλτωμένα σε διάφορα χρώματα.

Η Ντόρα Μαρ, η ερωμένη του Πικάσο που εικονίζεται σε αυτό το δαχτυλίδι, κράτησε φυλαγμένο αυτό το ερωτικό κειμήλιο μέχρι τον θάνατό της το 1997.

Αυτό το δαχτυλίδι, θα δημοπρατηθεί στο Λονδίνο στις 21 Ιουνίου, από τον οίκο Sotheby’s, μαζί με άλλα 34 έργα θρυλικών ονομάτων των τεχνών, στο πλαίσιο της δημοπρασίας «Actual size». Αναμένεται ότι το έργο «Portrait de Dora Maar» (1936-39) θα είναι από τα πιο ευπώλητα. Ποιος δεν θα ήθελε να έχει στην κατοχή του ένα δαχτυλίδι με τέτοια ιστορία;

Η δημοπρασία «Actual size» έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Τα έργα που παρουσιάζει είναι όλα μικρά. Σε μέγεθος που δεν ξεπερνά το όριο της σελίδας ενός καταλόγου.

guernica-production-Dora-Maar
Φωτογραφία του Πικάσο το 1937 ενώ ολοκληρώνει την περίφημη «Γκερνίκα». Στη θέση του φωτογράφου, η Ντόρα Μαρ

Και πράγματι όλα τα αντικείμενα της δημοπρασίας είναι φωνογραφημένα σε φυσικό μέγεθος στον κατάλογο που τη συνοδεύει. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 20.000 λίρες έως 1,5 εκατ. λίρες. Και τα ονόματα των καλλιτεχνών είναι από Βαν Γκογκ και Εντ Ρούσα μέχρι Μαν Ρέι, Λούσιαν Φρόιντ, Ζουάν Μιρό, Πάουλ Κλέε, Αλφρεντ Κιούμπιν…

Ας επιστρέψουμε όμως για λίγο στο δαχτυλίδι, το οποίο φιλοτεχνήθηκε παράλληλα με τη «Γκερνίκα» ή λίγο μετά την ολοκλήρωσή της. Ο Πικάσο γνώρισε την Ντόρα Μαρ, που ήταν ζωγράφος, ποιήτρια και φωτογράφος, ένα βράδυ του 1936 σε ένα μπαρ. Εκεί η Μαρ έπαιζε το παιχνίδι με το μαχαίρι.

Untitled-1
Η τιμή εκκίνησης του δαχτυλιδιού στη δημοπρασία του Λονδίνου αναμένεται να κυμανθεί από 400.000 έως 500.000 λίρες

Με το ένα χέρι κρατούσε το μαχαίρι. Το άλλο το είχε ακουμπήσει τεντωμένο στο τραπέζι με ανοιγμένα τα δάχτυλα. Το παιχνίδι παίζεται ως εξής: Κατεβάζεις με φόρα το μαχαίρι και το καρφώνεις στο τραπέζι, ανάμεσα στα δάχτυλα…

Εκείνο το βράδυ το μαχαίρι τραυμάτισε το μάτι του Πικάσο. Αλλά και το χέρι της Ντόρα Μαρ ήταν γεμάτο κοψίματα.

Μετά οι δύο τραυματισμένοι ερωτεύτηκαν παράφορα. Και έμειναν μαζί ως το 1943, όταν ο Πικάσο ερωτεύτηκε τη Φρανσουάζ Ζιλό, η οποία ήταν 40 χρόνια νεότερή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...