371
|

To Charlie Hebdo ξανασοκάρει: «Ο Θεός έπνιξε τους νεοναζί του Τέξας»!

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2017, 11:11

To Charlie Hebdo ξανασοκάρει: «Ο Θεός έπνιξε τους νεοναζί του Τέξας»!

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2017, 11:11

Πότε η σάτιρα ξεπερνάει τα όρια; Ποτέ, θα απαντήσουν οι πουρίστες του μέσου, η σάτιρα είναι αυτή που είναι γιατί ακριβώς δεν περιορίζεται. Αλλά τι γίνεται όταν μετράς νεκρούς; Τους 33 είχαν φτάσει τα θύματα του Χάρβεϊ στο Τέξας όταν κυκλοφόρησε το τελευταίο τεύχος της γαλλικής σατιρικής επιθεώρησης Charlie Hebdo. Με εξώφυλλο που σοκάρει: «Ο Θεός υπάρχει! Επνιξε όλους τους νεοναζί του Τέξας!».

43BC161000000578-4839070-image-a-94_1504156722292
«Ο Θεός υπάρχει! Επνιξε όλους τους νεοναζί του Τέξας!». Το εξώφυλλο της σημερινής Charlie Hebdo

Ως θύματα της καταστροφικής τροπικής καταιγίδας που έπληξε τη δεύτερη πολυπληθέστερη αμερικανική πολιτεία εμφανίζονται νεοναζί. Σημαίες με σβάστικες βυθίζονται στα νερά, ενώ τα θύματα κάνουν ακόμα τον ναζιστικό χαιρετισμό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Charlie Hebdo επιλέγει μια τραγωδία για να στείλει το αιρετικό μήνυμά του. Τουναντίον το έκανε συστηματικά και από το πρώτο φύλλο του, στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Χαρακτηριστικό είναι ότι είχε «παντρέψει» τον θάνατο του Σαρλ ντε Γκολ, τον Νοέμβριο του 1970, με μια πολύνεκρη τραγωδία σε μια παρισινή ντισκοτέκ δύο εβδομάδες νωρίτερα όταν 146 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους. Τότε είχε γράψει: «Τραγικός χορός στο Κολομπέ, ένας νεκρός». Το Κολομπέ ήταν το μέρος όπου συνήθιζε να αποσύρεται ο Ντε Γκολ.

Τώρα το Charlie Hebdo -το οποίο είχε πέσει θύμα της φονικής βίας των τζιχαντιστών το 2015- επιστρέφει στο αγαπημένο του μοτίβο, αυτό της πρόκλησης. Ταυτίζει τη θεομηνία που έπληξε το Τέξας με τους ακροδεξιούς του αμερικανικού Νότου. Μολονότι τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια με αμερικανούς νεοναζί σημειώθηκαν στη Βιρτζίνια, αποτελεί κοινό τόπο ότι η ακροδεξιά στις ΗΠΑ έχει τη βάση της σε περισσότερες νότιες πολιτείες. Το Τέξας το κέρδισε με άνεση ο Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016, αν και θα πρέπει να ειπωθεί ότι το Χιούστον (μεγαλύτερη πόλη και σημείο όπου έγιναν οι μεγαλύτερες καταστροφές από τον Χάρβεϊ) ψήφισε τη δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον.

Οπως αναμενόταν το εξώφυλλο του Charlie Hebdo προκάλεσε αντιδράσεις. Πολλοί στις ΗΠΑ θυμήθηκαν ότι όταν το ίδιο το περιοδικό, αλλά και το Παρίσι έναν χρόνο αργότερα, είχαν πέσει θύματα της βίας των ισλαμοφασιστών, έστελναν προσευχές για τους Γάλλους. Αλλοι θεώρησαν τρομακτική άγνοια το να εξισώνεις το Τέξας με τους νεοναζί. Αλλά το Charlie Hebdo πάντα έλεγε ότι είναι «bête et mechant». Κακό και μοχθηρό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...