696
Μέσι και Αμπιντάλ την εποχή που αγωνίζονταν μαζί στη Μπαρτσελόνα | David Ramos/GettyImages/ Ideal Images

Το αυτογκόλ του Λιονέλ Μέσι

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2018, 16:39
Μέσι και Αμπιντάλ την εποχή που αγωνίζονταν μαζί στη Μπαρτσελόνα
|David Ramos/GettyImages/ Ideal Images

Το αυτογκόλ του Λιονέλ Μέσι

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2018, 16:39

«Κατά τη διάρκεια εκείνης της πρώτης φάσης της ασθένειας προσπαθούσα να καθησυχάσω τους συντρόφους μου. Αποφάσισα να τους στείλω ένα βίντεο πριν από έναν αγώνα, λέγοντάς τους να μην ανησυχούν για μένα, παρότι ήμουν πολύ αδύνατος. Ξέρετε τι μου είπε ο Λίο; “Δεν έπρεπε να μας το στείλεις, μας έκανες κακό”…». Αν όλοι, σχεδόν, γνωρίζουμε ποιος είναι ο Λίο, πρέπει επίσης να θυμηθούμε ότι το 2011 ο Ερίκ Αμπιντάλ, εκείνος ο εξαιρετικός αμυντικός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γαλλίας και της Μπάρτσα, έπειτα από την πιο σκληρή μάχη που έδωσε ποτέ στη ζωή του κατάφερε να νικήσει έναν καρκίνο στο ήπαρ και να σταθεί ξανά στα πόδια του. 

Μιλώντας, ωστόσο, αυτές τις ημέρες στο γαλλικό Canal Plus, για όλα όσα έζησε τότε, ο Αμπιντάλ δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Περισσότερο ενοχλήθηκε ή μάλλον απογοητεύτηκε από τη στάση του υπεραστέρα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και φίλου του, του Λιονέλ Μέσι.

Οι μεγάλοι άνθρωποι, οπότε και οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές, έχουν και μεγάλα πάθη. Ο Τζορτζ Μπεστ είχε μια ακόρεστη, θανάσιμη εν τέλει, δίψα για αλκοόλ, ο Γιόχαν Κρόιφ όποτε δεν μάγευε τα πλήθη με τις ντρίπλες του κάπνιζε σαν φουγάρο ενώ ο Μαραντόνα ήταν και εξακολουθεί να είναι επιρρεπής σε καταχρήσεις πάσης φύσεως. Ο Μέσι, ωστόσο, είναι ένας διακριτικός άνθρωπος και αν έχει κάποια ιδιοτροπία τότε αυτή είναι η αδυναμία του ή η απροθυμία του να εκφράσει τα όποια συναισθήματά του.

Δεν αποκλείεται στο πρόσωπο του βαριά άρρωστου συμπαίκτη του να είδε το πρόσωπό του και αντανακλαστικά να κλείστηκε στον εαυτό του. Με λίγα λόγια, για μια φορά στη ζωή του ο Μέσι επέλεξε να παίξει άμυνα. Αυτό, τουλάχιστον, διαφαίνεται από τις εξηγήσεις που έσπευσε να δώσει ο Αμπιντάλ, μέσω του Twitter, για όλα όσα δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του.

«Όταν έστειλα το βίντεο για να ενθαρρύνω την ομάδα, ο Λίο δεν μου είπε να μην στέλνω ανάλογα πράγματα ή ότι δεν ήθελε να γνωρίζει τίποτα. (Το ζήτημα είναι πως) δεν του άρεσε να με βλέπει σε εκείνη την κατάσταση, σε καμία περίπτωση δεν είπε άσχημα λόγια για το άτομό μου», προσδιόρισε ο Αμπιντάλ. Αλλά ήταν ήδη αργά καθώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι απογοητευμένοι οπαδοί της «Μπάρτσα» είχαν ήδη αρχίσει να εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους – αναφέρει η Corriere della Sera.  

Είναι αυτό, οπότε, το αδύναμο σημείο του Μέσι: δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Η περίοδος που ο Αργεντινός γητευτής της στρογγυλής θεάς έκανε συχνά εμετό κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και αγώνων μπορεί να έχει περάσει. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Μέσι απέκτησε την ψυχραιμία ή καλύτερα την απάθεια που χαρακτηρίζει τον άκρατα υπερόπτη Κριστιάνο Ρονάλντο, τον έτερο και εξίσου ταλαντούχο υπεραστέρα του ισπανικού, ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου. 

Ενδέχεται, οπότε, ο Μέσι, όπως και οι περισσότεροι επαγγελματίες αθλητές, έχοντας συνηθίσει να σκέφτονται τους εαυτούς τους νέους και πάντα υγιείς και δυνατούς, ικανούς να πετυχαίνουν εξαιρετικές επιδόσεις, να έχουν μια ιδιαίτερα άσχημη σχέση με τις ασθένειες. 

«Και η δική μου δεν ήταν μια οποιαδήποτε ασθένεια», θυμάται σήμερα, επτά χρόνια μετά, ο Αμπιντάλ. Επρόκειτο για «έναν πόνο που θα θυμάμαι για πάντα, σαν ένα μαχαίρι σε μια ανοιχτή πληγή. Όταν ο γιατρός μου είπε ότι θα έπρεπε να υποβληθώ σε μεταμόσχευση ήπατος, ήμουν παραδόξως ευτυχισμένος. Εγώ δεν θεωρούσα πως ήμουν τόσο άσχημα αλλά, πιθανότατα, στα μάτια των συμπαικτών μου στην Μπαρτσελόνα θα πρέπει να φαινόμουν ως ένα περιφερόμενο πτώμα», πρόσθεσε o 38χρονος παλαίμαχος, πλέον, ποδοσφαιριστής. 

Εκείνες τις δύσκολες ημέρες, ο μοναδικός που είχε το θάρρος να τον επισκεφτεί στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν ήταν ο Τιερί Ανρί. Δύο μήνες μετά, κατά τη διάρκεια του τελικού του Champions League απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Κάρλες Πουγιόλ θα προσφέρει στον Αμπιντάλ το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Πρωταθλήτρια Ευρώπης (και) εκείνη την χρονιά αναδείχτηκε η Μπαρτσελόνα. Τελικό σκορ 3 -1. Το δεύτερο γκολ ήταν του συνεσταλμένου, αδιαμφισβήτητα, Λιονέλ Μέσι. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...