202
To φαινόμενο της ανάκλασης στο Αιγαίο και γύρω από την Κρήτη, όπως φαίνεται από τον δορυφόρο Terra της NASA | NASA Earth

Το Αιγαίο από το Διάστημα – παιχνίδια με το φως του Ηλιου

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2017, 17:18
To φαινόμενο της ανάκλασης στο Αιγαίο και γύρω από την Κρήτη, όπως φαίνεται από τον δορυφόρο Terra της NASA
|NASA Earth

Το Αιγαίο από το Διάστημα – παιχνίδια με το φως του Ηλιου

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2017, 17:18

Μια εκπληκτική φωτογραφία του Αιγαίου δημοσιεύει η NASA στη σελίδα της Nasa Earth στο Facebook.

Στις 6 Ιουλίου 2017, o δορυφόρος Terra απαθανάτισε σε αυτό το καρέ το φαινόμενο της «ανάκλασης ηλίου» («Sunglint») στη θάλασσα γύρω από την Κρήτη και στα νησιά του Νότιου Αιγαίου.

Αυτό το φαινόμενο είναι ζήτημα οπτικής. Οι περιοχές όπου η επιφάνεια της θάλασσας είναι ήρεμη και ακυμάτιστη, αντανακλούν περισσότερο το φως του ήλιου, όπως το καταγράφει το σύστημα απεικόνισης του δορυφόρου. Αντίθετα, οι περιοχές στις οποίες το νερό έχει έντονο κυματισμό εμφανίζονται πιο σκούρες, επειδή το φως σκορπίζεται σε πολλές, διαφορετικές κατευθύνσεις.

aegeansea_tmo_2017187

Οι ξηροί και δροσεροί άνεμοι από τον βορρά -τα γνωστά μας μελτέμια- είναι ένα συχνό φαινόμενο στο Αιγαίο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Καθώς αυτές οι μάζες αέρα φτάνουν στα νησιά και στις βραχώδεις κορυφές τους, μία «σκιά ανέμου» με πολύ πιο ήρεμους ανέμους (και θάλασσες) σχηματίζεται στις νότιες πλευρές των νησιών, εκεί όπου δεν φυσάει πολύ. Οι πιο σκοτεινές περιοχές ανάμεσα στις φωτεινές ραβδώσεις ίσως να είναι αποτέλεσμα ισχυρών ανέμων ή θαλασσοταραχής ή, ίσως, αποτέλεσμα του ανάγλυφου της περιοχής που εμποδίζει ή διευκολύνει τη διέλευση του ανέμου, αναφέρουν οι επιστήμονες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στην ανάρτησή τους στο Facebook.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...