253
Αιγύπτιος Κόπτης σε λειτουργία πριν την άφιξη του Πάπα στη χώρα | REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Την δοκιμαζόμενη Αίγυπτο επισκέπτεται ο Πάπας Φραγκίσκος

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2017, 12:53
Αιγύπτιος Κόπτης σε λειτουργία πριν την άφιξη του Πάπα στη χώρα
|REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Την δοκιμαζόμενη Αίγυπτο επισκέπτεται ο Πάπας Φραγκίσκος

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2017, 12:53

Σε μια δύσκολη συγκυρία για την παρουσία των χριστιανών στη χώρα, αλλά και σε μια δύσκολη συγκυρία για την πάντα υπό απειλή εξτρεμιστικής βίας Μέση Ανατολή, ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέπτεται από σήμερα την Αίγυπτο.

Ο Φραγκίσκος μεταφέρει το μήνυμα ότι ο «Πάπας της ειρήνης επισκέπτεται την Αίγυπτο της ειρήνης», αν και τα τελευταία γεγονότα στη χώρα με την φονική επίθεση στις εκκλησίες των Κοπτών την Κυριακή των Βαΐων έχουν κλονίσει την προοπτική ηρεμίας και ειρήνευσης.

«Θα ήθελα αυτή η επίσκεψη να είναι μια προσωπική χειρονομία παρηγοριάς και ένα μήνυμα συμφιλίωσης προς όλους τους Χριστιανούς και όλους τους κατοίκους της Αιγύπτου» δήλωσε σχετικά ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Οι Κόπτες υπολογίζονται σε περίπου 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου, που ξεπερνά τα 90 εκατομμύρια, και αποτελούν την μεγαλύτερη θρησκευτική μειονότητα στη χώρα. Εχουν δικά τους σχολεία και θρησκευτικά ιδρύματα, καταγγέλλουν ωστόσο ότι υφίστανται μονίμως διακρίσεις από το κράτος και την αιγυπτιακή κοινωνία.

Να σημειωθεί ότι στο Κάιρο βρίσκεται και ο Oικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πάπα της Κοπτικής Εκκλησίας, Θεόδωρο Β’ της Αλεξανδρείας.

Είναι η πρώτη επίσκεψη Πάπα στην Αίγυπτο έπειτα από δύο δεκαετίες, οπότε και είχε βρεθεί στη χώρα ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’.

Η κατάσταση στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή έχει αλλάξει σημαντικά. Το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ έχει πέσει, η χώρα βίωσε με δραματικό τρόπο τις συνέπειες της Αραβικής Ανοιξης, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει να αντιμετωπίσει τη συνεχή παρουσία εξτρεμιστικών ομάδων και τη θρησκευτική βία.

Τελευταίο δείγμα οι επιθέσεις κατά των Κοπτών στη χώρα, στις οποίες σκοτώθηκαν 40 άτομα την ώρα των λειτουργιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...