452
Στιγμιότυπο από συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τι γράφει ο ξένος Τύπος: «Η “Μακεδονία” δέχτηκε να αλλάξει όνομα»

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2018, 10:17
Στιγμιότυπο από συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τι γράφει ο ξένος Τύπος: «Η “Μακεδονία” δέχτηκε να αλλάξει όνομα»

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2018, 10:17

Την επιτυχία της Ελλάδας να πείσει την ΠΓΔΜ να αλλάξει μια ονομασία που έχουν δεχτεί δεκάδες χώρες και να λύσει μια διαμάχη 25 ετών αναδεικνύουν τα ΜΜΕ

Κοινός τόπος σε πολλά από αυτά είναι ότι η γειτονική χώρα «δέχεται να αλλάξει το όνομά της», όπως και οι απαραίτητες εξηγήσεις προς τους αναγνώστες για να κατανοήσουν τι είναι αυτό που εμπόδιζε τις δύο χώρες από το να βρουν μια λύση.

Το BBC σε άρθρο με τίτλο «Μακεδονία και Ελλάδα: Συμφωνία μετά από διαμάχη 27 ετών για ένα όνομα» σημειώνει ότι χρειάστηκαν πολλά χρόνια και πολλές διαδηλώσεις για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Μεταξύ άλλων, σε ερωτήσεις και απαντήσεις για τη συμφωνία, το βρετανικό δίκτυο ρωτά αν θα πιάσει το νέο όνομα. Απαντά ότι θα χρειαστεί μια μακρά διαδικασίας και ότι Τσίπρας και Ζάεφ θα έχουν να αντιμετωπίσουν εσωτερικές διαφωνίες. «Πολλά μπορούν να συμβούν μέσα στο μακρύ, καυτό καλοκαίρι», σημειώνει.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ χρειάστηκαν πολιτικό θάρρος  για να φτάσουν τόσο μακριά, γράφει η Ελένα Σμιθ, ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα και σημειώνει ότι ήδη και στις δύο χώρες μια μερίδα αντιπάλων των πρωθυπουργών μιλά για πράξη προδοσίας.

Οι New York Times επίσης σημειώνουν ότι η ΠΓΔΜ δέχτηκε την αλλαγή του ονόματός της αλλά η συμφωνία «απέχει πολύ από το να είναι στέρεη» καθώς πρέπει να περάσει από τη μακρά διαδικασία έγκρισης από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η Wall Street Journal που τονίζει ότι η ΠΓΔΜ δέχεται να αλλάξει το όνομά της, απόφαση που «ανοίγει τον δρόμο για την επέκταση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Μεταξύ άλλων σημειώνει την θέση της Ρωσίας που είχε εκφράσει προ μηνών ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι η προσπάθεια επίλυσης γίνεται για να ενταχτεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο παραθέτει και τη θέση του υπουργού ότι «μάλλον όλοι θα δεχτούν το όνομα στο οποίο θα συμφωνήσουν οι δύο χώρες».

H Zeit Online σημειώνει ότι «μια ευρωπαϊκή χώρα θα αλλάξει, όπως όλα δείχνουν, όνομα. Η ΠΓΔΜ θα ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Αθήνα και Σκόπια κατέληξαν σε συμφωνία στο ζήτημα του ονόματος».

Από την άλλη πλευρά, το Spiegel Online παρατηρεί ότι «ως αντάλλαγμα για την αλλαγή του ονόματος η Αθήνα δεν θα προβάλλει πλέον βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και δεν θα σταθεί εμπόδιο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας στην ΕΕ.

Η ψηφοφορία για την ονομασία στην ελληνική βουλή θα είναι δοκιμασία για την κυβέρνηση Τσίπρα, παρατηρεί η Handelsblatt η οποία πάντως δίνει εύσημα στην Αλέξη Τσίπρα που «ξεκίνησε το 2015 ως απρόβλεπτος πολιτικός παρίας» και τώρα «αποδεικνύεται πραγματιστής πολιτικός και αξιόπιστος εταίρος».

«Αθήνα και Σκόπια συμφωνούν για την μετονομασία της Μακεδονίας» είναι ο τίτλος του Monde ενώ η Liberation τονίζει ότι η Ελλάδα δέχτηκε την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...