339
Βορειοκορεάτες παρακολουθούν στην Πιονγκγιάνγκ -όχι με μεγάλο ενδιαφέρον- τα νέα από τη Σιγκαπούρη | Kyodo/via REUTERS

Τι έμαθαν οι Βορειοκορεάτες για τον Κιμ στη Σιγκαπούρη;

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2018, 16:26
Βορειοκορεάτες παρακολουθούν στην Πιονγκγιάνγκ -όχι με μεγάλο ενδιαφέρον- τα νέα από τη Σιγκαπούρη
|Kyodo/via REUTERS

Τι έμαθαν οι Βορειοκορεάτες για τον Κιμ στη Σιγκαπούρη;

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2018, 16:26

Το πρόγραμμα της τηλεόρασης στη Βόρεια Κορέα αρχίζει γύρω στις 15:00, οι εφημερίδες είναι ελάχιστες και ελεγχόμενες, αλλά ο λαός διψάει να μάθει λεπτομέρειες. Τουλάχιστον όσα το καθεστώς θέλει να μαθαίνουν οι υπήκοοί του.

Το ταξίδι του Κιμ Γιονγκ-ουν στη Σιγκαπούρη για τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ  ήταν για τα ΜΜΕ όλου του πλανήτη μια στιγμή ιστορική. Αλλά όχι και για τα βορειοκορεατικά.

Χθες, Δευτέρα, η επίσκεψη ήταν το μοναδικό θέμα στο δελτίο ειδήσεων του μοναδικού καναλιού της χώρας. Σήμερα η νυχτερινή βόλτα του Κιμ στη Σιγκαπούρη κάλυπτε όλο το πρωτοσέλιδο της εφημερίδα του ΚΚ Βόρειας Κορέας.

Γιγαντοοθόνες στο κέντρο της Πιονγιάνγκ είχαν τη Δευτέρα φωτογραφίες από την άφιξη του Κιμ στη Σιγκαπούρη ενώ, όπως γράφει το Associated Press, ο κόσμος έκανε πηγαδάκια για να διαβάσει τις εφημερίδες.

Οι αναφορές της τηλεόρασης για το περιεχόμενο των συνομιλιών αλλά και η ταχύτητα με την οποία μεταδόθηκαν οι ειδήσεις από την κρατική τηλεόραση σχεδόν προεξοφλούσαν την πίστη της Βόρειας Κορέας ότι όλα θα πήγαιναν καλά.

Ολους αυτούς τους μήνες των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Κορέας που οδήγησαν στη συνάντηση της Σιγκαπούρης, αλλά και σε αυτή με τους προέδρους της Κίνας και της Νότιας Κορέας, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ελάχιστα για το θέμα και μόνο εκ των υστέρων.

Σήμερα, την ημέρα της ιστορικής συνάντησης, η τηλεόραση μετά την έναρξη του προγράμματος ούτε που ασχολήθηκε με τα γεγονότα στη Σιγκαπούρη.

Το BBC γράφει ότι άνοιξε με μια εκπομπή για οδική ασφάλεια και ένα μιούζικαλ με ανθρακωρύχους(!). Απούσα και η παρουσιάστρια των μεγάλων επιτυχιών.

Ισως πρέπει να περιμένουμε να γυρίσει με ασφάλεια στη χώρα του ο Κιμ πριν μάθουμε –αλλά και οι Βορειοκορέατες μαζί- πώς αποτιμάται η επίσκεψη από το καθεστώς.

Τι λένε όμως οι πολίτες;

Αν καταφέρουν να μιλήσουν σε δυτικά μέσα, απλώς επαναλαμβάνουν την κρατική προπαγάνδα με γενναίες δόσεις προσωπολατρίας.

«Εμαθα ότι ο σεβαστός μας αρχιστράτηγος είναι στη Σιγκαπούρη για τη σύνοδο με τις ΗΠΑ» λέει ένας από αυτούς στο Associated Press. Προσθέτει ότι «η Σιγκαπούρη είναι πολύ ζεστή χώρα, οπότε ελπίζω ότι ο σεβαστός μας αρχιστράτηγος θα παραμείνει υγιής και θα γυρίσει καλά στην υγεία του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...