913
Ο κύριος Τσίπρας απέναντι από την κυρία Λαγκάρντ στη συνάντηση που είχαν στο Πεκίνο | ANDREA BONETTI/INTIMENEWS

Τι είπαν για το χρέος (χωρίς τον Σόιμπλε) Λαγκάρντ και Τσίπρας στο Πεκίνο

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2017, 11:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/05/2017 14:15
Ο κύριος Τσίπρας απέναντι από την κυρία Λαγκάρντ στη συνάντηση που είχαν στο Πεκίνο
|ANDREA BONETTI/INTIMENEWS

Τι είπαν για το χρέος (χωρίς τον Σόιμπλε) Λαγκάρντ και Τσίπρας στο Πεκίνο

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2017, 11:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/05/2017 14:15

Συμφώνησαν και οι δύο ότι πρέπει να γίνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Χωρίς ελάφρυνση του χρέους και χωρίς την υποστήριξη του Βερολίνου σε αυτή την περίπτωση, δεν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, είπε εκείνη. Και χωρίς το ΔΝΤ δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της συμφωνίας το 2019 με 2020, απάντησε εκείνος.

Ο διάλογος πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο του φόρουμ «Μία Ζώνη- Ενας δρόμος», στο Πεκίνο, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Παρά τις γνωστές διαφωνίες σε μέτρα πολιτικής, στο θέμα του χρέους βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ», έγραψε σε σχόλιό του στο Twitter ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας και η κυρία Λαγκάρντ συζήτησαν για το φλέγον ζήτημα που έχει διχάσει τους Θεσμούς και συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει τώρα λύση για την ελάφρυνση χρέους, με τον άμεσο προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Οπως υπογραμμίστηκε στη συνάντηση αυτό είναι απαραίτητο, ώστε να ξεδιπλωθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο η κυρία Λαγκάρντ -η οποία την Παρασκευή άκουσε από κοντά για μία ακόμη φορά την άποψη του γερμανού υπουργού Οικονομικών, στη συνεδρίαση του Washington Group- επεσήμανε ότι αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμείνει αφενός στο ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και αφετέρου στο ότι δεν μπορεί να συμφωνηθεί ένα εφικτό δημοσιονομικό «μονοπάτι» μετά το 2018, τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας αντέτεινε ότι σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τα μέτρα της συμφωνίας που θα ψηφιστεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, δεν θα εφαρμοστούν το 2019- 2020. Με άλλα λόγια Τσίπρας και Λαγκάρντ συμφωνούν στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους αλλά καθένας για τους δικούς του λόγους και με τις δικούς του όρους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ, κατά τη συνάντησή τους, ο κ. Τσίπρας και η κυρία Λαγκάρντ μίλησαν για την πρόοδο που σημειώνεται στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, «αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα, τη σημασία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, αλλά και την υποστήριξη από τους άλλους εταίρους της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους».

Η συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Πεκίνο.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται σημαντική αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και του αριθμού τουριστών από τη Ρωσία προς την Ελλάδα.

217003
Η χειραψία του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο (ANDREA BONETTI/INTIMENEWS)

Από την πλευρά του, ο κ. Πούτιν ευχαρίστησε τον έλληνα πρωθυπουργό για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων, ενώ επισήμανε την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσής τους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ, όπως και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

«Με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν συζητήσαμε σήμερα στο Πεκίνο για την αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων και τις εξελίξεις στην περιοχή μας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο Twitter σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας στο περιθώριο του «Belt and Road Forum».

«Η Κίνα θα είναι τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ»

Την ίδια ημέρα, Κυριακή, ο κ. Τσίπρας παραχώρησε μία ομιλία από το βήμα του ομώνυμου φόρουμ για να συγχαρεί τον κινέζο πρόεδρο, Σι Τζιπίνγκ για την «μακρόπνοη πρωτοβουλία του». Η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύεται σε ένα κρίσιμης σημασίας μέσο για τη διεύρυνση της οικονομικής ανάπτυξης, του εμπορίου και των επενδύσεων.

2017-05-14T070249Z_771699762_RC1437D86BB0_RTRMADP_3_CHINA-SILKROAD-SUMMIT
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Φόρουμ της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη- Ενας δρόμος» (Reuters)

«Σε αυτούς τους καιρούς -όπου είναι μεγάλος ο πειρασμός να απαντηθούν οι κρίσεις της παγκοσμιοποίησης με μεγαλύτερο απομονωτισμό, αυτή η πρωτοβουλία έρχεται να αναδείξει ένα όραμα συνεκτικότητας, συνεργασίας και διαλόγου κατά μήκος της Ευρώπης και της Ασίας, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίζει την πρωτοβουλία και τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν.

«Η Ελλάδα -έπειτα από πολλά χρόνια σοβαρής κρίσης- επιστρέφει στον δρόμο της ανάπτυξης, ανοίγοντας σπουδαίες ευκαιρίες για τις επενδύσεις και το εμπόριο», τόνισε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας «επωφελείται πλήρως από τη μοναδική της γεωπολιτική ταυτότητα, όπως επίσης ως μια ναυτιλιακή χώρα με δυνατότητες να προωθεί τις σχέσεις της πολύ πιο μακριά από τη γειτονιά της».

216778
Ομαδική φωτογραφία στο πλαίσιο του Διαλόγου Φιλίας Κίνας Ελλάδας. Στην πρώτη σειρά διακρίνονται ο Νίκος Παππάς, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς (ANDREA BONETTI/INTIMENEWS)

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η Ελλάδα διευρύνει τον ρόλο της ως σημαντικός περιφερειακός κόμβος στους τομείς του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, του εφοδιασμού, του πολιτισμού και του τουρισμού.

Εκανε λόγο για τους μεγάλους έλληνες εφοπλιστές που κατασκευάζουν τα πλοία τους στην Κίνα, ενώ αναφέρθηκε και στην «πολύ σημαντική επένδυση» που έγινε στο  λιμάνι του Πειραιά από την COSCO, αναδεικνύοντας το λιμάνι σε μια παγκόσμια πύλη εξόδου για την Ευρώπη των προϊόντων που προέρχονται από κινεζικά και άλλα λιμάνια της Ασίας, περιλαμβανομένων εκείνων μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Ετσι σημείωσε ότι το 2015 υπήρξε το έτος ναυτιλίας Ελλάδας –Κίνας και ότι παράλληλα καταβάλλονται σκληρές προσπάθειες και για την εκπόνηση νέων σχεδίων υποδομών στην περιοχή.  Μάλιστα ανακοίνωσε ότι η Κίνα θα είναι η κεντρική τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης φέτος,

Και κατέληξε: «κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα μία ακόμη φορά να σας ευχαριστήσω για το σημερινό πολύ σημαντικό φόρουμ και να υπογραμμίσω τη σημασία που δίνει η Ελλάδα στην ανάπτυξη της Πρωτοβουλίας της Ζώνης και του Δρόμου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...