658
|

Τι απαντά το ΥΠΕΞ για τον πειρατικό αποκλεισμό των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2018, 11:27

Τι απαντά το ΥΠΕΞ για τον πειρατικό αποκλεισμό των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2018, 11:27

Αν και με καθυστέρηση λίγων ωρών, οι προκλήσεις των Τούρκων για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την αυθαίρετη σύνδεσή τους με τις συνομιλίες του Κυπριακού, δεν έμειναν αναπάντητες από το υπουργείο Εξωτερικών.

Κρατώντας χαμηλούς τόνους, σε αντίθεση με το οξύ ύφος στην ανακοίνωση της Αγκυρας, το ΥΠΕΞ επισημαίνει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και την επιμονή της να αμφισβητεί τη διεθνή νομιμότητα, παραβιάζοντας κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Kαλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω έκνομες ενέργειες και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ υπογραμμίζεται ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές »είναι ενδεικτικές ορισμένων προθέσεων της Τουρκίας ως προς το Κυπριακό».

«Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός υποψηφίου κράτους για ένταξη στην ΕΕ», συμπληρώνει το υπουργείο Εξωτερικών και παράλληλα χαιρετίζει την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, «που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση που εξέδωσε, κάνει λόγο για «μονομερείς ενέργειες της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, που παραβλέπουν τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού».

Η Άγκυρα δηλώνει ότι « όχι μόνο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας αλλά είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου στο πλαίσιο της στήριξής μας στην τουρκοκυπριακή πλευρά». Και αφού επιρρίπτει ευθύνες για το αδιέξοδο των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Λευκωσία, που όπως ισχυρίζεται «υπονομεύει με ανεύθυνο τρόπο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου», εκτοξεύει απειλές και προς τις ξένες πετρελαϊκές εταιρίες:

«Οι εταιρείες που εδρεύουν σε τρίτες χώρες, θα πρέπει να αποφύγουν να παρέχουν στήριξη, μέσω της συνεργασίας τους με την ελληνοκυπριακή διοίκηση, στον τομέα των υδρογονανθράκων, σε αυτή την καθόλου εποικοδομητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα μεγάλο εμπόδιο για τη διευθέτηση του Κυπριακού».

Στις προηγούμενες γεωτρήσεις στα οικόπεδα 6 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ (δείτε τη φωτογραφία κάτω), η Αγκυρα είχε αντιδράσει και πάλι με παράνομες δεσμεύσεις περιοχών και δηλώσεις επί δηλώσεων, αυτή τη φορά όμως σε μία επίδειξη θράσους προέβη στην παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ιταλικής ΕΝΙ με έξι πολεμικά πλοία. Ενώ το πλοίο βρισκόταν στα ανοικτά των νοτιανατολικών ακτών της Κύπρου στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο, τα τουρκικά πολεμικά το κάλεσαν να αποχωρήσει από την περιοχή, με τον ισχυρισμό ότι βρίσκεται σε ξένα χωρικά ύδατα.

164320791

Μετά την παρέμβαση τουρκικών πολεμικών σκαφών, το γεωτρύπανο Saipem 12000, το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιήσει την γεώτρηση στο οικόπεδο 3 για λογαριασμό της ιταλογαλλικής κοινοπραξίας ENI/TOTAL, παραμένει κινητοποιημένο 15 μίλια μακριά από τον προορισμό του.

Παρά τον διπλωματικό πυρετό που είναι σε εξέλιξη και τις συνομιλίες μεταξύ της ιταλικής και της κυπριακής κυβέρνησης, η Αγκυρα διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Μιλλιέτ, ο τούρκος απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ σημείωσε ότι με τις κινήσεις αυτές,  «η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα δοκιμάζουν την υπομονή και την πιθανή αντίδραση της Τουρκίας», γιατί «στην περίπτωση που η Τουρκία υποχωρήσει εδώ, πιστεύουν ότι θα υποχωρήσει και στα άλλα πεδία”.

Επειδή η Τουρκία κάνει μια σοβαρή επιχείρηση νοτίως της Συρίας και η κοινή γνώμη επικεντρώνεται εδώ, το αξιολογούν ως μια ευκαιρία, υποστήριξε, υπενθυμίζοντας με νόημα ωστόσο, ότι «όποτε συμπεριφέρθηκαν με αυτό τον καιροσκοπισμό είχαν σημαντικές εδαφικές απώλειες» και ανέφερε ενδεικτικά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την κρίση των Ιμίων.

Οι κινήσεις της Τουρκίας γίνεται ξεκάθαρο ότι αποσκοπούν στο να παγώσουν σε πρώτο στάδιο το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενόψει και του ενδεχομένου ανάληψης από τον διεθνή παράγοντα νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό, μετά το πέρας των προεδρικών εκλογών.

Η τουρκική πλευρά ουσιαστικά θέλει να εκβιάσει την Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκοντας να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα των υδρογοναθράκων, με πρόσχημα την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

Ο λόγος για την όξυνση της αντίδρασης της Αγκυρας δεν είναι άλλος βέβαια από την ανακοίνωση την περασμένη Πέμπτη της ιταλικής εταιρείας για τα ενθαρρυντικά ευρήματα της γεώτρησης στον στόχο «Καλύψω» του οικοπέδου «6» της κυπριακής ΑΟΖ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...