786
H γελοιογραφία του Μπιλ Μπράμχαλ για τη New York Daily News: ο Τραμπ σκοτώνει τον Θείο Σαμ στην Πέμπτη Λεωφόρο | New York Daily News/Βill Bramhall

Θύελλα από τις δηλώσεις Τραμπ, τον κατηγορούν ακόμη και για εσχάτη προδοσία

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2018, 07:38
H γελοιογραφία του Μπιλ Μπράμχαλ για τη New York Daily News: ο Τραμπ σκοτώνει τον Θείο Σαμ στην Πέμπτη Λεωφόρο
|New York Daily News/Βill Bramhall

Θύελλα από τις δηλώσεις Τραμπ, τον κατηγορούν ακόμη και για εσχάτη προδοσία

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2018, 07:38

Ξεπέρασε άραγε τα όρια –ακόμα και αυτά τα ξεχειλωμένα που έθεσε ο ίδιος για τη θητεία του– ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τις δηλώσεις του στο Ελσίνκι δίπλα στον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν;

Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί πλέον τους αμεριακανούς πολίτες και πολιτικούς καθώς ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε πρόβλημα –μιλώντας δίπλα στον Πούτιν– να πει ότι δεν έχει κανέναν λόγο να πιστεύει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αλλά αντιθέτως εμπιστεύεται τον ρώσο ομόλογό όταν του δηλώνει ότι η χώρα του δεν αναμίχθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Είναι ένα σοκ ιστορικών διαστάσεων, ανάλογο των συναντήσεων των ηγετών των δύο υπερδυνάμεων και ορκισμένων εχθρών του Ψυχρού Πολέμου. Θα έλεγε κάτι τέτοιο ο Ρίγκαν για τον Γκορμπατσόφ, ο Κλίντον για τον Γέλτσιν ή ο Ομπάμα για τον Πούτιν;

«Θα ήταν κωμωδία επιπέδου αν δεν επρόκειτο για μια τραγωδία εθνικών διαστάσεων. Και μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» ήταν το σχόλιο της New York Daily News, που φιλοξένησε και μια γελοιογραφία με τον Τραμπ να πυροβολεί τον Θείο Σαμ των Αμερικανών κρατώντας το χέρι του ημίγυμνου Πούτιν.

Σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Τραμπ δεν είχε να πει ούτε μια κουβέντα για όσα έχουν αποδοθεί στον Πούτιν. Είχε όμως να επαναλάβει τα συνήθη περί «γελοιότητας και κυνηγιού μαγισσών» για την έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μόλερ.

Η «απάντηση» ήλθε από την πλευρά του Πούτιν: ο ρώσος πρόεδρος είπε ανοιχτά ότι προτιμούσε τη νίκη του Τραμπ από αυτήν της Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές του 2016.

2018-07-16T154604Z_185518676_RC1BB2248420_RTRMADP_3_USA-RUSSIA-SUMMIT

Λίγες ώρες αργότερα, κατά την επιστροφή του στις ΗΠΑ με το Air Force One, ο Τραμπ ήταν σύμφωνα με πληροφορίες εξοργισμένος για την κριτική που δέχτηκε. Οι New York Times γράφουν ότι οι συνεργάτες του απέφευγαν το μπροστά τμήμα του αεροσκάφους, όπου καταλύει ο πρόεδρος, για να μην τους τα ψάλλει.

Η θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ δεν είναι βέβαια πρωτοφανής στη χώρα –δεν έχουμε σταματήσει να μετράμε «θύελλες» κατά την προεδρία του Τραμπ.

Αλλά ίσως για πρώτη φορά γίνεται ανοιχτά λόγος ακόμη και για εσχάτη προδοσία και για δηλώσεις και ενέργειες που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία παραπομπής (impeachment) όπως την ορίζει το αμερικανικό  Σύναγμα.

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί κατηγορούν τον αμερικανό πρόεδρο ειδικά για τη στάση που κράτησε ειδικά στο θέμα της ρωσικής εμπλοκής στις εκλογές των ΗΠΑ.

Ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ για προδοσία. Όσα είπε ο πρόεδρος φτάνουν και ξεπερνούν το όριο που θέτει το Σύνταγμα των ΗΠΑ για την διαδικασία καθαίρεσης, «τίποτα λιγότερο από προδοτικά». Ο Πούτιν «έχει τον Τραμπ στο τσεπάκι του», τονίζει και αναρωτιέται: «Ρεπουμπλικανοί πατριώτες, πού είστε;»

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε και αυτός ότι δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» ότι η Μόσχα παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Ρωσία δεν είναι σύμμαχός μας».

«Δεν υπάρχει καμία ηθική ισοδυναμία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, που παραμένει εχθρική ενάντια στις βασικότερες αξίες και ιδανικά μας. Οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν να κάνουν τη Ρωσία να λογοδοτήσει και να θέσουν ένα τέλος στις άθλιες επιθέσεις της ενάντια στη δημοκρατία», υπογράμμισε ο Ράιαν με ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο επίσης ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν -και υποψήφιος πρόεδρος το 2008- χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Πούτιν «τραγικό σφάλμα» και ένα νέο χαμηλό σημείο για τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τον αμερικανό ηγέτη ότι απέτυχε να υπερασπιστεί τη χώρα του.

Ο ΜακΚέιν μιλά ακόμη για αποτυχία του προέδρου «να υπερασπιστεί ό,τι μας κάνει αυτό που είμαστε, μια δημοκρατία ελεύθερων ανθρώπων αφοσιωμένων στην υπηρέτηση της ελευθερίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Υπάρχει και συνέχεια από γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών. Ο Μπομπ Κόρκερ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι τα σχόλια Τραμπ κάνουν τις ΗΠΑ να φαίνονται «έθνος-παιχνιδάκι». Ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ προειδοποίησε ότι η στάση του Τραμπ στέλνει «μήνυμα αδυναμίας» στη Μόσχα. Ο Τζεφ Φλέικ, από την Αριζόνα, γνωστός για την κριτική που ασκεί στον Τραμπ, χαρακτήρισε «επαίσχυντες» τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Ελσίνκι.

Ακόμη και ο Νιουτ Γκίνγκριτς, από τους παλιούς και σκληρούς του κόμματος, έδειξε να ανησυχεί από το αποτέλεσμα της συνάντησης. Ο πρόεδρος πρέπει να ξεκαθαρίσει τις δηλώσεις του, μιλώντας για «το σοβαρότερο λάθος της προεδρίας» που πρέπει να διορθωθεί αμέσως.

Πολλοί Δημοκρατικοί εξαπέλυσαν μύδρους εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε την ευκαιρία να εναντιωθεί στον Πούτιν. Σήμερα, λιγότερες από 72 ώρες μετά την παραπομπή 12 νέων Ρώσων από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την επίθεση στις εκλογές του 2016, κατηγορεί… τις δύο χώρες», σχολίασε η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...