395
Ο Τεντ Μάλοχ μιλάει στο Bloomberg για το μέλλον της ΕΕ και την περίπτωση της Ελλάδας | Bloomberg

Υπέρ του Grexit ο υποψήφιος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2017, 21:50
Ο Τεντ Μάλοχ μιλάει στο Bloomberg για το μέλλον της ΕΕ και την περίπτωση της Ελλάδας
|Bloomberg

Υπέρ του Grexit ο υποψήφιος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2017, 21:50

Ακόμη δεν έχει διασαφηνιστεί ποια θα είναι η στάση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωζώνη, την Ελλάδα και σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Αλλά ένα πρόσωπο-κλειδί, ο άνθρωπος που φέρεται να έχει επιλέξει ο Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ, εξέφρασε μία διαφορετική από τη συνηθισμένη στάση της Ουάσιγκτον: τάχθηκε υπέρ του Grexit.

«Δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους των Ελλήνων, όμως κατά πάσα πιθανότητα, από την οπτική γωνία ενός οικονομολόγου, υπάρχει πολύ ισχυρός λόγος για την Ελλάδα να βγει από το ευρώ», είπε ο Τεντ Μάλοχ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, την Παρασκευή.

Δεν ήταν σε θέση να μιλήσει για τον ρόλο που θα έχει το Ταμείο, καθώς δεν είναι επισήμως στην κυβέρνηση Τραμπ, αλλά επεσήμανε ότι υπάρχουν εύλογα ερωτήματα για το «εάν θα πρέπει να υπάρχει» πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα αλλά και «ποιος θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για την χρηματοδότησή του».

Ο κ. Μάλοχ, οικονομολόγος στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Διοίκησης Επιχειρήσεων Χένλεϊ (Henley Business School), έχει εκφραστεί επανειλημμένα με έντονο σκεπτικισμό για την ύπαρξη του κοινού νομίσματος και για την ίδια την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Και στη συνέντευξη, άλλωστε, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη λειτουργία της ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε «περίπλοκη, πρησμένη, πολύ γραφειοκρατική». Οπως χαρακτηριστικά είπε,  «οι φιλοδοξίες της έχουν υπερβεί τις δυνατότητές της». Κατέληξε ότι η πραγματική ερώτηση για το μέλλον της ένωσης είναι τι θέλουν τα ίδια τα κράτη – μέλη από την ΕΕ.

Οσο για τις σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ, ο ίδιος επεσήμανε ότι ο Τραμπ –με τον οποίο τηρούν μία φιλία από τα παλιά- «θα συνεργάζεται με καθεμία ευρωπαϊκή χώρα ξεχωριστά».

Η υποψηφιότητα του Μάλοχ, ο οποίος είχε στηρίξει ανοικτά το Brexit ενώ προτείνει να κάνουν κι άλλες χώρες δημοψήφισμα για την έξοδό τους από την Ενωση , έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις Βρυξέλλες. Ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ και ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Φιλελεύθερων Γκι Φερχόφστατ, συσπειρώθηκαν κατά της υποψηφιότητάς του, κατηγορώντας τον ότι τρέφει «απίστευτη μοχθηρία κατά των αξιών που προσδιορίζουν αυτήν την Ευρωπαϊκή Ενωση», σε επιστολή που έστειλαν στον πρόεδρο της Κιμισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οταν κλήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη ενέργεια, ο κ. Μάλοχ, ψύχραιμα, χωρίς να δείχνει αν προσβλήθηκε, δήλωσε ότι μόνο οι ΗΠΑ επιλέγουν πρόσωπα για αξιώματα αμερικανών διπλωματών και ότι αν τολμήσει να παρέμβει η ΕΕ, θα υπάρξει αντίστοιχη απάντηση από την Ουάσιγκτον…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...