686
Ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Καμίνης σε παλαιότερη συνάντησή τους | Theodore Manolopoulos / SOOC

Θετικοί Θεοδωράκης – Ανδρουλάκης στη μετάθεση των εκλογών, «ναι» Καμίνη στη σύσκεψη

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2017, 12:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/09/2017, 15:20
Ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Καμίνης σε παλαιότερη συνάντησή τους
|Theodore Manolopoulos / SOOC

Θετικοί Θεοδωράκης – Ανδρουλάκης στη μετάθεση των εκλογών, «ναι» Καμίνη στη σύσκεψη

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2017, 12:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/09/2017, 15:20

«Σε γενικές γραμμές σύμφωνος» είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης στην πρόταση του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη τήρηση της δεοντολογίας στις εκλογές για τον φορέα της Κεντροαριστεράς, καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου, για μετάθεση των εκλογών, ενώ τάσσεται υπέρ και της σύσκεψης των υποψηφίων αρχηγών.

Παρά ταύτα, επί του θέματος έχουν τοποθετηθεί οι ίδιοι ή δια των εκπροσώπων τους και άλλοι υποψήφιοι, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις  τους τόσο για την αναβολή της διαδικασίας όσο και για την προοπτική συνάντησης των υποψηφίων.

Σε επιστολή του, ο επικεφαλής του Ποταμιού σημειώνει συγκεκριμένα ότι «η μετάθεση των εκλογών για λίγες εβδομάδες δεν ενέχει απολύτως κανένα κίνδυνο. Αντιθέτως, δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι το κύριο μέλημά μας είναι η ανοιχτή και αξιόπιστη διαδικασία και όχι μια κομματική ψηφοφορία ελεγχόμενη από μηχανισμούς».

Επαναφέρει ακόμη το αίτημα για διεξαγωγή ψηφοφορίας με κλασικές και ηλεκτρονικές κάλπες.

Η επιστολή του κ. Θεοδωράκη έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κύριε καθηγητά,

» Διάβασα με προσοχή το σχέδιό σας με τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν έτσι ώστε να οδηγηθούμε στις εκλογές για τον επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα.

» Είμαι σε γενικές γραμμές σύμφωνος. Τις επιμέρους παρατηρήσεις μου θα τις εκθέσω στη συνάντηση της Τρίτης που θα γίνει υπό την προεδρεία σας.

» Θεωρώ δεδομένο ότι όλοι οι υποψήφιοι θα συμβάλλουμε εποικοδομητικά στην επιτυχία της συνάντησης. Το μείζον είναι να ανταποκριθούμε στο αίτημα της προοδευτικής κοινωνίας για μια αδιάβλητη διαδικασία με κλασικές και ηλεκτρονικές κάλπες, όπως εξ αρχής είχε συμφωνηθεί. Πιστεύω ότι σε αυτό θα ομονοήσουμε, τελικά, και οι 10 υποψήφιοι.

» Είναι άλλωστε σημαντικό ότι οι σημαντικότερες προσωπικότητες του χώρου μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό – όπως και ο Πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος – υπερασπίζονται το δικαίωμα των φίλων και των μελών να μπορούν να ψηφίσουν είτε με τον παραδοσιακό τρόπο είτε ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως. Και πρέπει να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να γίνουν όλα σωστά.

» Η μετάθεση των εκλογών για λίγες εβδομάδες δεν ενέχει απολύτως κανένα κίνδυνο. Αντιθέτως, δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι το κύριο μέλημά μας είναι η ανοιχτή και αξιόπιστη διαδικασία και όχι μια κομματική ψηφοφορία ελεγχόμενη από μηχανισμούς.

» Κλείνοντας θα ήθελα για άλλη μια φορά να σας συγχαρώ για την προσπάθειά σας.

» Με φιλικούς χαιρετισμούς, Σταύρος Θεοδωράκης»

«Ναι» στη μετάθεση λέει και ο Ανδρουλάκης

Σε δηλώσεις του στο κανάλι Ε, ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για τον φορέα Νίκος Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι, αν χρειαστεί, θα μπορούσε να να μετατεθεί για κάποιο χρονικό διάστημα η ημερομηνία ώστε να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία και να ψηφίσουν όλοι και εκτός Ελλάδας.

«Όμως, τα θέματα της εκλογικής διαδικασίας πρέπει να τα λύσει η επιτροπή, οι υποψήφιοι δεν χρειάζεται να ασχολούνται πολύ μ’ αυτά. Ας μετατεθεί η ημερομηνία εκλογών για κάποιο διάστημα. Το θέμα είναι η πολιτικοποίηση της διαδικασίας», πρόσθεσε.

Θετικός για τη συνάντηση ο Καμίνης

Παράλληλα, καταφατική ήταν η απάντηση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στην πρόσκληση του Νίκου Αλιβιζάτου για συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα.

«Ελαβα την επιστολή σας. Αποδέχομαι την πρόσκληση για την Τρίτη», ήταν η απάντηση του κ. Καμίνη, ο οποίος δεν έχει τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο μετάθεσης των εκλογών.

Αντιρρήσεις σε άλλους υποψήφιους

Εν τω μεταξύ, από το Σάββατο και άλλες πλευρές που εμπλέκονται στη διαδικασία είχαν πάρει θέση στο περιεχόμενο της πρότασης του Νίκου Αλιβιζάτου.

Συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, δήλωναν ότι «για εμάς, επί του παρόντος δεν τεκμαίρεται κανένας λόγος αναβολής». Ακόμη, σημείωναν ότι  δεν είναι θετικοί σε ένα «συμβούλιο υποψηφίων υπό τον Ν. Αλιβιζάτο» και ότι «αν υπάρχουν πολιτικά ζητήματα, τότε η επιτροπή Αλιβιζάτου δεν είναι αρμόδια ν’ αποφασίσει, γι’ αυτά υπάρχουν άλλα θεσμικά όργανα».

Πηγές της ΔΗΜΑΡ ανέφεραν ότι «η Επιτροπή Αλιβιζάτου έχει συσταθεί με εκπροσώπους των συλλογικοτήτων, των κομμάτων και των κινήσεων καθώς και εκπροσώπους των υποψηφίων επικεφαλής, και είναι υπεύθυνη για τις αποφάσεις σε σχέση με τα τεχνικά και διαδικαστικά θέματα της διαδικασίας εκλογής. Ο χώρος ανασυγκροτείται μακριά από αρχηγοκεντρικά μοντέλα ξεπερασμένων δεκαετιών και συνεπώς δεν είναι δυνατόν οι αποφάσεις να περάσουν σε “συμβούλιο υποψήφιων αρχηγών”».

Ο υποψήφιος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σε απάντησή του αναφέρει ότι «τυχόν αναβολή απαξιώνει τη διαδικασία» και ότι συμφωνεί με την συνάντηση των υποψηφίων, στην οποία θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι φορείς που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και οι οποίοι δεν εκπροσωπούνται  άμεσα από κάποιον εκ των υποψηφίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...