554
Ο Μάικλ Φλιν παραιτήθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά την ανάληψη καθηκόντων του ως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ. Τώρα είναι έτοιμος να αποκαλύψει πολλά | REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Τι ζητάει ο Μάικλ Φλιν για να «κάψει» τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2017, 11:37
Ο Μάικλ Φλιν παραιτήθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά την ανάληψη καθηκόντων του ως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ. Τώρα είναι έτοιμος να αποκαλύψει πολλά
|REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Τι ζητάει ο Μάικλ Φλιν για να «κάψει» τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2017, 11:37

Πρόθυμος να καταθέσει στο FBI και στο Κογκρέσο σχετικά με τις σχέσεις του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ με τη Μόσχα εμφανίζεται ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν, αλλά θέτει τους όρους του: ζητά να καλυφθεί από ασυλία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μέσω του δικηγόρου του, επιβεβαίωσε ότι θα καταθέσει, αλλά πρώτα ζητά «διαβεβαιώσεις κατά της άδικης δίωξης». «Σίγουρα έχει κάποια πράγματα να πει και θα ήθελα πάρα πολύ να τα πει, αν το επιτρέψουν οι περιστάσεις», ανέφερε ο δικηγόρος του Φλιν, ο οποίος έμεινε στο κρίσιμο αυτό κυβερνητικό πόστο λιγότερο από έναν μήνα, εξαιτίας των αποκαλύψεων για συνέργειές του με ρώσους αλλά και τούρκους αξιωματούχους.

Αυτό, όπως επισημαίνει ο Guardian, μπορεί να σημαίνει ότι είναι έτοιμος να προβεί σε αποκαλύψεις εις βάρος του προέδρου και απλώς παίρνει τα μέτρα του δηλώνοντας ότι θα επικαλεστεί μια ευεργετική διάταξη. Κατά κανόνα αυτή η ασυλία -στην πράξη ένα είδος προστασίας από ενδεχόμενη μελλοντική δίωξη- δίνεται για την αποφυγή τιμωρίας σε περίπτωση που υπάρχει παραβίαση του νόμου. Η ασυλία μπορεί να χορηγηθεί στον Φλιν μόνο αφού τα μέλη του Κογκρέσου συμβουλευτούν τους εισαγγελείς. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει ο Guardian, είναι μια υπόθεση που θέτει τον πρόεδρο Τραμπ υπό πίεση.

Οι New York Times, από την πλευρά τους, επισημαίνουν ότι το αίτημα του Φλιν δεν είναι ασυνήθιστο με δεδομένη την φύση της υπόθεσης, ενώ δεν πρέπει να μας παρασύρει σε βιαστικά συμπεράσματα.

Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τις συνομιλίες του Φλιν με τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, ο δικηγόρος του σημείωσε ότι ο πρώην σύμβουλος είναι «στόχος δημόσιων απαιτήσεων από μέλη του Κογκρέσου, οι οποίες στερούνται ουσίας, και από άλλους επικριτές, οι οποίοι ζητούν να γίνει αντικείμενο ποινικής έρευνας».

Πάντως, αντίθετα με τους ισχυρισμούς του απόστρατου στρατηγού, η επιτροπή για θέματα υπηρεσιών πληροφοριών του Κογκρέσου αναφέρει ότι δεν γίνονται -ακόμη- συζητήσεις του Φλιν με την επιτροπή. Προσθέτουν ότι δεν υπάρχει και κάποια συμφωνία για ασυλία.

Ο Τραμπ, σχολιάζοντας το αίτημα του Φλιν, δήλωσε μέσω Twitter ότι «Ο Μάικλ Φλιν πρέπει να ζητήσει ασυλία, δεδομένου ότι όλο αυτό είναι ένα κυνήγι μαγισσών (δικαιολογία για τη μεγάλη εκλογική ήττα) ιστορικών διαστάσεων, από τα μέσα ενημέρωσης και του Δημοκρατικούς».

Εν τω μεταξύ ο Guardian υπενθυμίζει τι έλεγε ο Φλιν τον Σεπτέμβριο του 2016 με αφορμή τότε την έρευνα για την χρήση των email από την Χίλαρι Κλίντον: «Αν ζητάς ασυλία, είναι πιθανό ότι είσαι ένοχος για κάτι» είχε πει τότε. Επτά μήνες αργότερα, βρίσκεται και αυτός στην ίδια θέση…

To FBI και το Κογκρέσο διεξάγουν χωριστές έρευνες για το ζήτημα των σχέσεων του στρατοπέδου του Τραμπ με τη Ρωσία. Αν και κάποιες ενδείξεις μαρτυρούν ότι υπήρχε επαφή, για την ώρα δεν υπάρχει καμία απόδειξη για στενότερες σχέσεις του Τραμπ και των ανθρώπων του με τη Μόσχα. Αυτό εξάλλου είναι το μεγάλο ζητούμενο: να διευκρινιστεί το βάθος και το εύρος των σχέσεων.

Ο Φλιν, απόστρατος στρατηγός με εκρηκτικό χαρακτήρα, είχε παραιτηθεί σχεδόν ένα μήνα την ανάληψη καθηκόντων λόγω αποκαλύψεων για επαφές με τον ρώσο πρεσβευτή μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου. Οπως είχε γίνει γνωστό, «είχε παραπλανήσει» τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σχετικά με τις επαφές που είχε με τον πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ.

Σε αυτές είχαν συζητηθεί ευαίσθητα θέματα, όπως το εμπάργκο κατά της Ρωσίας, κατά παράβαση του νόμου που απαγορεύει σε πολίτες να συζητούν θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό συνέβη πριν ο Φλιν αναλάβει καθήκοντα.

Είχε γίνει ακόμη γνωστό ότι η εταιρεία συμβούλων του Φλιν είχε λάβει γύρω στα 68.000 δολάρια από ρωσικές εταιρείες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...