462
H Xίλαρι Κλίντον υπογράφει το βιβλίο της στο Μανχάταν. Ολο και περισσότεροι εμφανίζονται μπροστά της μετανιωμένοι που δεν (την) ψήφισαν | REUTERS/Andrew Kelly

«Θα έπρεπε να σε είχα ψηφίσει» λένε στην Κλίντον μετανιωμένοι πολίτες

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2017, 07:23
H Xίλαρι Κλίντον υπογράφει το βιβλίο της στο Μανχάταν. Ολο και περισσότεροι εμφανίζονται μπροστά της μετανιωμένοι που δεν (την) ψήφισαν
|REUTERS/Andrew Kelly

«Θα έπρεπε να σε είχα ψηφίσει» λένε στην Κλίντον μετανιωμένοι πολίτες

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2017, 07:23

Ο πρώτος στην -αρκετά μεγάλη- ουρά αυτών που περίμεναν την Τρίτη για ένα αυτόγραφο στο βιβλίο της Χίλαρι Κλίντον δεν ήταν ψηφοφόρος της τον περασμένο Νοέμβριο. Αλλά πάντως δεν ψήφισε ούτε τον Τραμπ.

Είναι άραγε συμβολικό, ευτυχής ή οργανωμένη σύμπτωση το ότι δηλώνει πλέον -ούτε ένα χρόνο μετά- μετανιωμένος για την επιλογή του πέρυσι; Αραγε εξιλεώθηκε με το να σταθεί για ώρες στην ουρά;

Οπως και αν έχει, ο Μπράιαν Μεζονέτ είπε ότι πέρασε όλη τη νύχτα έξω από το βιβλιοπωλείο  για μια υπογραφή πάνω στο βιβλίο της Κλίντον όπου εκθέτει τη δική της άποψη για το τι συνέβη και έχασε τις εκλογές.

Ο Μεζονέτ είπε στον Guardian ότι στην αρχή του άρεσαν οι απόψεις του Τραμπ, οι οποίες του φαίνονταν έντιμες. Ωστόσο τα μισογυνικά σχόλια του Τραμπ ήταν για αυτόν κόκκινη γραμμή – και πάλι όμως δεν τον έπεισαν να ψηφίσει την Κλίντον, για την οποία είχε αρνητική γνώμη για το παρελθόν της. Ως τον Νοέμβριο δεν τον τράβηξε κανένας από τους δύο και τελικά απείχε.

Η Κλίντον, γράφει η βρετανική εφημερίδα, άκουσε αρκετές τέτοιες ιστορίες αυτών που θα λέγαμε στην Ελλάδα «κοψοχέρηδες», όπως και τα παρηγορητικά λόγια των οπαδών της που ακόμη αισθάνονται ότι είναι δίπλα της.

Και όχι μόνο: άκουσε και την σκληρή κριτική τους για τα λάθη της καμπάνιας της, αυτά που ίσως δεν ήθελε να δει η ίδια  στο βιβλίο της.

Θα έπρεπε να είχε αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο Ουισκόνσιν αντί να πιστεύει ότι θα κερδίσει εύκολα την πολιτεία, της είπαν δύο γυναίκες από την πολιτεία το αποτέλεσμα της οποίας είχε ιδιαίτερο βάρος στην αναμέτρηση.

Μία άλλη γυναίκα της είπε ότι θα ήθελε να την ξαναδεί υποψήφια για την προεδρία, κάτι στο οποίο η Κλίντον απέφυγε να απαντήσει – ούτε βέβαια και σε κάποια δημόσια τοποθέτηση έχει δείξει ότι το σκέφτεται για το μέλλον. Μια τρίτη την ευχαρίστησε που είναι κοντά στα άτομα με αναπηρία.

Τα καλά λόγια μερικές φορές την ενοχλούν ελαφρά, παραδέχεται η ίδια,  τόσο που θα ήθελε μερικές φορές να πει: «Πώς ήταν δυνατόν να μην ψήφισες; Παραιτήθηκες από τις ευθύνες σου σαν πολίτης τη χειρότερη δυνατή στιγμή».

2017-09-12T163837Z_1811691908_RC1D727AFB30_RTRMADP_3_USA-CLINTON-BOOK-SIGNING
«Εδώ όλη η αλήθεια!» (REUTERS/Andrew Kelly)

Η πρώην υποψήφια στο βιβλίο της,  το οποίο όπως το έχουν διαβάσει ξένα μέσα είναι απολογητικό και εξομολογητικό για όσα συνέβησαν, τα βάζει, πέρα από το Τραμπ, και με τον αντίπαλο της Μπέρνι Σάντερς, αλλά και με την κάλυψη της καμπάνιας, όπως ακόμη και τον μισογυνισμό στην πολιτική.

Κάποιοι Δημοκρατικοί είδαν με σκεπτικισμό το βιβλίο της Κλίντον, λέγοντας ότι δεν είναι αυτό που χρειάζεται το κόμμα αυτή τη στιγμή.

Οι ψηφοφόροι της Κλίντον -έστω ένα μέρος από τα 65 εκατομμύρια που την ψήφισαν- δεν ενδιαφέρονται για τα εσωκομματικά και προτιμούν την από πρώτο χέρι καταγραφή της καμπάνιας από την Κλίντον. Και το έδειξαν αυτοπροσώπως – όσοι πήγαν τουλάχιστον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...