482
Η βρετανή πρωθυπουργός περιτριγυρισμένη από μέλη του Συντηρητικού Κόμματος και συνθήματα για μία «δυναμική και σταθερή ηγεσία» | REUTERS/Andrew Yates

Τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ… υπόσχεται η Τερέζα Μέι

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2017, 14:49
Η βρετανή πρωθυπουργός περιτριγυρισμένη από μέλη του Συντηρητικού Κόμματος και συνθήματα για μία «δυναμική και σταθερή ηγεσία»
|REUTERS/Andrew Yates

Τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ… υπόσχεται η Τερέζα Μέι

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2017, 14:49

Με μία ηχηρή δέσμευση και σημαία της ένα σκληρό Brexit, θα ξεκινήσει την προεκλογική της εκστρατεία η Τερέζα Μέι. Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής Daily Mail, ενόψει των πρόωρων εκλογών που προκήρυξε η ίδια για τις 8 Ιουνίου, η βρετανή πρωθυπουργός θα δεσμευτεί επισήμως ότι αν λάβει τη λαϊκή εντολή και εκλεγεί, θα σταματήσει η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τη Βρετανία.

Αναλυτές σημείωσαν πως κάτι τέτοιο συνιστά μια προεκλογική υπόσχεση προς τα πλέον συντηρητικά και ξενοφοβικά τμήματα της βρετανικής κοινής γνώμης, τα ίδια κοινωνικά στρώματα που υπήρξαν η μήτρα του δημοψηφίσματος για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Η ίδια η Μέι έχει ήδη ανακοινώσει –από την ημέρα που ενεργοποίησε το Αρθρο 50 για την εκκίνηση των διαδικασιών του Brexit– ότι ο περιορισμός στη μετανάστευση και ο τερματισμός της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών από και προς τη Βρετανία θα είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα επιδιώξει η βρετανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Επιπλέον, το άρθρο της Daily Mail, που επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές του Συντηρητικού Κόμματος, αναφέρει ότι στο μανιφέστο της για τις εκλογές η πρωθυπουργός θα δεσμευτεί ότι η Βρετανία θα αποσυρθεί από την ενιαία αγορά της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!

Την Τρίτη, η Τερέζα Μέι αιφνιδίασε τους πολιτικούς συμμάχους και αντιπάλους της αλλά και τις αγορές όταν πρότεινε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του βρετανικού λαού και να ενισχύσει την κυβέρνησή της στις περίπλοκες διαδικασίες του «διαζυγίου». Η πρόταση εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή των Κοινοτήτων στη ψηφοφορία της Τετάρτης.

Ο προεκλογικός αγώνας του Κόρμπιν

Γρήγορα άρχισε και τη δική του προεκλογική εκστρατεία ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος. Σε ομιλία που παραχώρησε στο κεντρικό Λονδίνο, ο Τζέρεμι Κόρμπιν –ο οποίος αγωνίζεται με ιστορικά χαμηλά επίπεδα δημοτικότητας- τόνισε ότι με μια νίκη του κόμματός του στις εκλογές «θα νικήσει ο λαός και όχι οι ισχυροί».

2017-04-20T102916Z_605134734_RC189B72BE40_RTRMADP_3_BRITAIN-ELECTION
Αποθεώνεται -όχι από πολλούς- ο Τζέρεμι Κόρμπιν μετά την ομιλία που παραχώρησε στο κεντρικό Λονδίνο (REUTERS/Hannah Mckay)

Παρά το γεγονός ότι οι Εργατικοί υπολείπονται των Συντηρητικών κατά περισσότερο από 20% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ ο κ. Κόρμπιν βρίσκεται περισσότερο από 40 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από την Μέι σε δημοτικότητα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι προδιαγεγραμμένο.

«Πολλά από τα μέσα ενημέρωσης και το κατεστημένο λένε ότι οι εκλογές έχουν προκαθορισμένη κατάληξη. Νομίζουν ότι υπάρχουν κανόνες στην πολιτική, τους οποίους αν δεν ακολουθήσεις βγάζοντας το καπέλο στους ισχυρούς, αποδεχόμενος ότι τα πράγματα δεν μπορούν πραγματικά να αλλάξουν, τότε δεν μπορείς να νικήσεις», υπογράμμισε ο αριστερός αρχηγός των Εργατικών. «Λένε ότι δεν παίζω σύμφωνα με τους κανόνες, τους κανόνες τους. Εχουν δίκιο, δεν παίζω. Και μια κυβέρνηση Εργατικών που θα εκλεγεί στις 8 Ιουνίου δε θα παίξει με τους κανόνες τους», είπε κάνοντας τη δική του δέσμευση: «Θα ανατρέψουμε το σύστημα». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...