450
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος | © European Union

Τελικά, τον Κύρτσο τον εκφράζουν πλήρως οι θέσεις της ΝΔ για τα εξοπλιστικά

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2017, 20:00
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος | © European Union

Τελικά, τον Κύρτσο τον εκφράζουν πλήρως οι θέσεις της ΝΔ για τα εξοπλιστικά

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2017, 20:00

O ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τη νέα αύξηση του ελληνικού χρέους μέσω αμερικανικών εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, που προέκυψαν μετά τις συμφωνίες στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η ερώτησή του ήταν η εξής:

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον πληροφορηθήκαμε, με βάση τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ κ. Τραμπ, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δαπανήσει 2,4 δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, δημιουργώντας, όπως τόνισε ο κ. Τραμπ, θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Πώς είναι δυνατόν να αναλαμβάνει πρόσθετες δανειακές υποχρεώσεις η ελληνική κυβέρνηση σε μία περίοδο κατά την οποία το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται υπέρογκο και συνεχίζεται στην ΕΕ η συζήτηση για τη μελλοντική αναδιάρθρωσή του και τον τρόπο επίτευξης της βιωσιμότητάς του;

Πώς είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι άλλοι θεσμοί που εμπλέκονται στη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος να παρεμβαίνουν για την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας μόλις εμφανιστεί κάποια πρόταση μείωσης κάποιου φόρου ή αύξησης κάποιας κοινωνικής παροχής με κόστος μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και να παρακολουθούν σιωπηλοί την κλιμάκωση της υπερχρέωσης του ελληνικού Δημοσίου, σε επίπεδο δισεκατομμυρίων, μέσω εξοπλιστικών προγραμμάτων σε όφελος της αμερικανικής βιομηχανίας και σε βάρος των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογούμενων;

Τέλος, ποιο τμήμα του χρέους θα εξυπηρετηθεί κατά προτεραιότητα, αυτό που αφορά ευρωπαϊκούς θεσμούς και κυβερνήσεις ή αυτό που αφορά τις ΗΠΑ;».

Αυτή η κίνηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, να συνδέσει την αναβάθμιση των F16 με την άσχημη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, προκάλεσε την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η ΝΔ, τις τελευταίες ημέρες, ήταν σαφής και συγκεκριμένη για την αναβάθμιση των αεροσκαφών. Οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση απηχεί αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζει το κόμμα», τόνιζαν αρμόδιες κομματικές πηγές, «αδειάζοντας» τον κ. Κύρτσο. Με άλλα λόγια, ο ευρωβουλευτής εμφανίστηκε εκτός της γραμμής που έχει χαράξει το κόμμα του για αυτό το ζήτημα. Από τη ΝΔ έχει ξεκαθαριστεί, σε όλους τους τόνους, πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι αντίθετη στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού καθ’ αυτό, αλλά επικρίνει τόσο την προχειρότητα με την οποία το αντιμετώπισε η κυβέρνηση, όσο και τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί γύρω από το ζήτημα. Σημείο αιχμής όμως είναι και οι οικονομικοί όροι που θα το συνοδεύουν, καθώς από τη μία πλευρά οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για συνολικό κόστος 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την άλλη η κυβέρνηση κάνει λόγο για 1,1 δισεκατομμύρια.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ έθεσε σε ερώτησή του αυτό το ζήτημα στον ευρωβουλευτή της ΝΔ, ο οποίος, έπειτα από την ξεκάθαρη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προέβη σε αναδίπλωση  και δήλωσε: «Οι θέσεις της ΝΔ για τα εξοπλιστικά προγράμματα και για τα σχετικά λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου με εκφράζουν πλήρως και με καλύπτουν 100%».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...