268
Ο Μαικ Πενς και η Κιμ Γιο-Γιονγκ βρέθηκαν πολύ κοντά στο γήπεδο χωρίς να ανταλλάξουν λέξη | Yonhap via REUTERS

Τελευταία στιγμή ακυρώθηκε συνάντηση του Μάικ Πενς (και) με την αδελφή του Κιμ

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2018, 08:55
Ο Μαικ Πενς και η Κιμ Γιο-Γιονγκ βρέθηκαν πολύ κοντά στο γήπεδο χωρίς να ανταλλάξουν λέξη
|Yonhap via REUTERS

Τελευταία στιγμή ακυρώθηκε συνάντηση του Μάικ Πενς (και) με την αδελφή του Κιμ

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2018, 08:55

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είχε συμφωνηθεί ότι θα είχε συνάντηση με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένης της αδελφής του βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν, ωστόσο αυτή ακυρώθηκε μόλις την τελευταία στιγμή με απόφαση των Βορειοκορεατών.

Η συνάντηση θα γινόταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πενς στη Νότια Κορέα για την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιονγκτσάνγκ.

«Η Βόρεια Κορέα ακύρωσε τη συνάντηση με την ελπίδα ότι ο αντιπρόεδρος θα μαλάκωνε το μήνυμά του, θα τους επέτρεπε να κάνουν προπαγάνδα στην παγκόσμια σκηνή κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο προσωπάρχης του Πενς, ο Νικ Αϊερς.

Οταν ο Πενς κατήγγειλε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα και ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον σχεδίαζε την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων, «ακύρωσαν τη συνάντηση ή ίσως δεν εννοούσαν ποτέ στην πραγματικότητα να την κάνουν», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν η πρώτη –έστω και σύντομη- επαφή αξιωματούχου της κυβέρνησης Τραμπ με αξιωματούχους από τη Βόρεια Κορέα. Τον τελευταίο χρόνο και οι δύο πλευρές έχουν ανεβάσει σημαντικά τους τόνους η μία έναντι της άλλης.

Ο Πενς, αν γινόταν η συνάντηση, θα την εκμεταλλευόταν για να επιμείνει στην αναγκαιότητα η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τα πυρηνικά και τα βαλλιστικά της σχέδια.

Η παρουσία της Βόρειας Κορέας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες είχε ισχυρή συμβολική σημασία για την ύφεση ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.

Η Πιονγιάνγκ έστειλε στους Αγώνες την Κιμ Γιο-Γιονγκ, αδελφή του Κιμ Γιονγκ-Ουν σε μια προφανή επίθεση φιλίας, η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη από κανένα. Και μάλλον πέτυχε τον σκοπό της, γιατί η πολυμελής αντιπροσωπεία, τις λίγες ημέρες που έμεινε εκεί, σχεδόν επισκίασε κάθε άλλη δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...