292
«Είμαι θνητός» λέει ο Ερντογάν, ασχέτως αν ψηφίζεται από πολλούς ως θεός... | REUTERS

«Είμαι θνητός, δεν είμαι δικτάτορας» λέει ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2017, 20:49
«Είμαι θνητός» λέει ο Ερντογάν, ασχέτως αν ψηφίζεται από πολλούς ως θεός...
|REUTERS

«Είμαι θνητός, δεν είμαι δικτάτορας» λέει ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2017, 20:49

«Το σύστημα αντιπροσωπεύει μία αλλαγή, μία μεταμόρφωση στη δημοκρατική ιστορία της Τουρκίας. Εκεί όπου υπάρχει δικτατορία, δεν χρειάζεται να έχεις προεδρικό σύστημα. Εδώ έχουμε κάλπη… η δημοκρατία παίρνει τη δύναμή της από τον λαό. Είναι αυτό που ονομάζουμε εθνική βούληση»είπε ο Ταγίπ Ερντογάν στο CNN, απορρίπτοντας, φυσικά, την κριτική που τον εγκαλεί για εγκαθίδρυση δικτατορίας στην Τουρκία.

«Είμαι θνητός, αλήθεια, μπορεί να πεθάνω ανά πάσα στιγμή. Οι νέες εξουσίες δεν έχουν σκοπό το προσωπικό μου όφελος, αλλά τη βελτίωση του τουρκικού πολιτικού συστήματος» είπε. Ερωτηθείς για την οριακή διαφορά στο αποτέλεσμα:

«Εχω ποδοσφαιρικό υπόβαθρο. Δεν έχει σημασία αν κερδίζεις 1-0 ή 5-0. Ο τελικός στόχος είναι να κερδίσεις το παιχνίδι», είπε. Ακόμη, επιτέθηκε ξανά στην ΕΕ για τις καθυστερήσεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ότι δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους. «Η ΕΕ μας έχει αναγκάσει να περιμένουμε στο κατώφλι της για 54 χρόνια. Αυτό, από άποψη πολιτικής σχέσης, είναι μη ανεκτό. Εχουμε προσπαθήσει σκληρά να αποδεχθούμε όλες τις προϋποθέσεις, αλλά η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της. Αν κρατήσουν τις υποσχέσεις τους, μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι. Μπορούμε να δούμε ποια βήματα πρέπει να γίνουν», συμπλήρωσε.

Ακόμα τρεις μήνες κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία

Επικυρώθηκε και επίσημα, από το τουρκικό κοινοβούλιο, η τρίμηνη παράταση του μέτρου έκτακτης ανάγκης στη χώρα. Την Δευτέρα, το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, με πρόεδρο τον Ερντογάν, και στη συνέχεια το υπουργικό Συμβούλιο ψήφισαν υπέρ της παράτασης του μέτρου έκτακτης ανάγκης, το οποίο επρόκειτο να λήξει την Τετάρτη.
Τη συγκεκριμένη πρόταση μάλιστα την είχε αναγγείλει και πριν από το δημοψήφισμα ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος. Πρόκειται για την τρίτη παράταση του μέτρου, που τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ στις 20 Ιουλίου 2016, πέντε ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και από τότε έχει ήδη ανανεωθεί δύο φορές – τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...