469
H Mέι προβληματισμένη - αν και πρόκειται για φωτογραφία μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία | REUTERS/Benoit Tessier

Η Μέι μετά την ταπεινωτική ήττα στο νομοσχέδιο για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2017, 21:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/12/2017, 05:59
H Mέι προβληματισμένη - αν και πρόκειται για φωτογραφία μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία
|REUTERS/Benoit Tessier

Η Μέι μετά την ταπεινωτική ήττα στο νομοσχέδιο για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2017, 21:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/12/2017, 05:59

Μπορεί να επιβιώσει πολιτικά μετά από αυτό η Τερέζα Μέι; Αυτό είναι το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη των Βρετανών από τη νύχτα της Τετάρτης, όταν η πρωθυπουργός είδε το ίδιο της το κόμμα να της γυρίζει την πλάτη σε κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit.

Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι έχασε την Τετάρτη, κατά τέσσερις ψήφους, μια κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με νομοσχέδιο για τις διαδικασίες του «διαζυγίου» του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ήττα οφείλεται στην ανταρσία βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος του οποίου η Μέι ηγείται, σε μια εξέλιξη που μπορεί να περιπλέξει τις προσπάθειες της στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αλλά και το ίδιο της το πολιτικό μέλλον.

Χαρακτηριστικά είναι τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου τα ξημερώματα της Πέμπτης. Κάνουν λόγο για εξευτελισμό της πρωθυπουργού και σημειώνουν ότι όλα αυτά καταγράφονται λίγο προτού η ίδια μεταβεί στις Βρυξέλλες και λίγα 24ωρα μετά τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

DQ9eQ4qXUAMggqO

Το κοινοβούλιο ενέκρινε με 309 ψήφους υπέρ έναντι 305 μια τροπολογία που απαιτεί η οποιαδήποτε τελική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση να τεθεί σε ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο προς ψηφοφορία από τη Βουλή. Η κυβέρνηση ήθελε «λευκή επιταγή» στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο με την οριακή απόφασή τους, οι βουλευτές κέρδισαν το δικαίωμα να έχουν τον τελευταίο λόγο πάνω στη συμφωνία εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

I8V7V7pz
Τα πρωτοσέλιδα βρετανικών εφημερίδων τα ξημερώματα της Πέμπτης για την ήττα της Μέι στο κοινοβούλιο

Μέχρι την τελευταία στιγμή, σε μια οξυμένη συζήτηση στο κοινοβούλιο, η ομάδα της Μέι προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές των Τόρις να υπαναχωρήσουν από τις απαιτήσεις τους και να συνταχθούν με την κυβέρνηση που ανησυχεί ότι η έγκριση αυτή της τροπολογίας θα την αποδυναμώσει στις σκληρές διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Είμαστε απογοητευμένοι ότι το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ αυτής της τροπολογίας παρά τις ισχυρές διαβεβαιώσεις που δώσαμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου που είναι αρμόδιο Brexit.

«Αυτή η τροπολογία δεν μας εμποδίζει να προετοιμάσουμε την νομοθεσία μας για την ημέρα εξόδου. Θα καθορίσουμε τώρα κατά πόσον χρειάζονται περαιτέρω αλλαγές στο νομοσχέδιο (για την αποχώρηση από την ΕΕ) για να διασφαλίσουμε ότι εκπληρώνει τον κρίσιμο σκοπό του», σημείωσε.

Χαρακτηριστικό της αμηχανίας αλλά και της οργής στις τάξεις των σκληροπυρηνικών του Brexit στις τάξεις των Τόρις το πρωτοσέλιδο της Daily Mail που «καρφώνει» τους 11 βουλευτές που δεν υπάκουσαν στην κομματική γραμμή.

DQ9g_DLW0AAEWrx

Η ήττα αυτή της πρωθυπουργού έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή καθώς η Μέι αναμένεται την Πέμπτη στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ να παροτρύνει τους ηγέτες των 27 κρατών μελών να εγκρίνουν την συνέχιση των συνομιλιών για το Brexit στη δεύτερη φάση τους και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική σχέση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...