616
Οι παίκτες των Ουόριορς πανηγυρίζουν την κατάκτηση του ΝΒΑ. Τραμπ μπορεί να περιμένει. | Reuters/Kyle Terada-USA TODAY Sports

«Τάπα» στον Τραμπ από τους πρωταθλητές του ΝΒΑ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2017, 12:55
Οι παίκτες των Ουόριορς πανηγυρίζουν την κατάκτηση του ΝΒΑ. Τραμπ μπορεί να περιμένει.
|Reuters/Kyle Terada-USA TODAY Sports

«Τάπα» στον Τραμπ από τους πρωταθλητές του ΝΒΑ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2017, 12:55

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ έρχεται αντιμέτωπος με την απόρριψη γνωστών προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωής των ΗΠΑ. Ως τώρα αυτό συνέβαινε κυρίως με  ανθρώπους του πολιτισμού και της τέχνης, λιγότερο με αθλητές. Αλλά η πρόθεση των παικτών της πρωταθλήτριας ομάδας μπάσκετ Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς να μην επισκεφθούν, κατά τα ειωθότα, τον αμερικανό πρόεδρο μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος δεν έχει προηγούμενο και αποτελεί προσβολή πρώτου μεγέθους.

Η υπόθεση ξεκίνησε από ένα ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου NBC σύμφωνα με το οποίο οι παίκτες της ομάδας λίγο μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος ψήφισαν και αποφάσισαν να μην πάνε στον Λευκό Οίκο, όπως κατά παράδοση κάνουν οι πρωταθλήτριες ομάδων των πιο δημοφιλών αθλημάτων στις ΗΠΑ. Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, Νάνσι Πελόσι, δεν έχασε την ευκαιρία και έσπευσε να καλέσει τους παίκτες στην Ουάσιγκτον.

Παρότι ενδεχόμενη απόφαση των παικτών να μην παραστούν στην τελετή στον Λευκό Οίκο θα είναι ηχηρό χαστούκι για τον Τραμπ εν τούτοις δεν είναι απροσδόκητη. Γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που οι παίκτες της ομάδας του Οκλαντ δείχνουν την αντιπάθειά τους και την αντίθεσή τους στον Ντόναλντ Τραμπ.

Και στο παρελθόν υπήρξαν εκπρόσωποι του κόσμου των sport που αρνήθηκαν να δώσουν το χέρι τους σε έναν πρόεδρο. Αλλά θα είναι η πρώτη φορά που μία ολόκληρη ομάδα ψηφίζει και αποφασίζει να πει όχι στην πρόσκληση του ηγέτη της χώρας. Διότι αυτό λέγεται ότι συνέβη στα αποδυτήρια μετά τον θρίαμβο των Ουόριορς επί των Κλίβελαντ Καβαλίερς. Το γεγονός δεν έχει επιβεβαιωθεί – αλλά ούτε έχει διαψευσθεί – καθώς η ομάδα επισήμως έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση γιατί δεν υπάρχει καμία πρόσκληση και ότι αν προκύψει σχετικό ζήτημα θα συζητηθεί στην ώρα του. Μία «μη διάψευση» δηλαδή, απλώς για να κλείσουν προς το παρόν το ζήτημα. Αλλωστε το πώς αισθάνονται οι παίκτες της ομάδας για τον Τραμπ το έχουν εκφράσει στο παρελθόν με μεγάλη σαφήνεια.

Πολλοί παίκτες έχουν επικρίνει τις αποφάσεις του Τραμπ, ειδικά τα μέτρα κατά των μεταναστών και τη στάση του κατά των μειονοτήτων. Ο προπονητής της ομάδας Στιβ Κερ έχει σχολιάσει αρνητικά αρκετές φορές τις αποφάσεις του Τραμπ, κάποιες από τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε σοκαριστικές και απαίσιες ενώ τον είχε κατηγορήσει ότι με τις θέσεις του, που αποπνέουν ρατσισμό και εχθρότητα απέναντι στις μειονότητες, προσβάλλει τους παίκτες του.

Ο παίκτης της ομάδας Ντέιβιντ Γουέστ έχει παλαιότερα δηλώσει ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση με ένα άτομο του οποίου η συμπεριφορά και οι απόψεις δεν έχουν καμία σχέση με όσα ο ίδιος θέλει να διδάξει στα νέα παιδιά: την απόρριψη του μπούλινγκ, τον σεβασμό στις γυναίκες και στη γνώμη των άλλων.

Ο σταρ της ομάδας Στεφ Κάρι πρόσφατα κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης Τύπου με τον χορηγό της ομάδας όταν ο δεύτερος χαρακτήρισε τον Τραμπ «περιουσιακό στοιχείο» των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας τη λέξη «asset», παρενέβη για να σχολιάσει λακωνικά: «Συμφωνώ με την προϋπόθεση να κόψουμε το «et» από το «asset» (ass γάϊδαρος, μαλάκας).

Μικρή παρηγοριά για τον Τραμπ ήταν η επίσκεψη την Τρίτη των πρωταθλητών του κολεγιακού πρωταθλήματος, αλλά για τον αμερικανό πρόεδρο οι σχέσεις με τους πρωταθλητές ήταν ένα πρόβλημα από την πρώτη στιγμή: οι παίκτες της πρωταθλήτριας ομάδας στο μπέιζμπολ Σικάγο Καμπς τον Ιανουάριο όταν επρόκειτο να επισκεφθούν τον Λευκό Οίκο μετέθεσαν την ημερομηνία λίγες ημέρες νωρίτερα για να προλάβουν να πάρουν το τρόπαιο από τα χέρια του Μπαράκ Ομπάμα και όχι από του Τραμπ.

Oταν οι Νιου Ιγκλαντ Πάτριοτς κατέκτησαν το πρωτάθλημα NFL (το αμερικανικό φούτμπολ) η ομάδα πήγε μεν στο Λευκό Οίκο αλλά με «απώλειες»: πολλοί παίκτες αποφάσισαν να μην παραβρεθούν στην τελετή, μεταξύ των οποίων και ο Τομ Μπρέιντι ένας από τους πιο γνωστούς παίκτες των ΗΠΑ, οπαδός του Τραμπ και για τον οποίο ο αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι είναι ο αθλητής που θαυμάζει περισσότερο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...