658
Ο Μιγκέλ και η Νταϊάνα. Ζευγάρι στη ζωή και στην τέχνη τους | Lavris

Το Tango Por Dos έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2017, 18:44
Ο Μιγκέλ και η Νταϊάνα. Ζευγάρι στη ζωή και στην τέχνη τους
|Lavris

Το Tango Por Dos έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2017, 18:44

Το τανγκό ή τάγκο από τα Ισπανικά, είναι είδος μουσικής (σε ρυθμό 2/4 ή 4/4) και αντίστοιχος χορός. Το τανγκό γεννήθηκε, ήκμασε και ακμάζει ακόμη στην περιοχή του Ρίο δε λα Πλάτα, δηλαδή στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη, ενώ διαδόθηκε σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Η ισπανική λέξη «tango» ετυμολογείται πιθανόν από τη γλωσσική οικογένεια Niger-Congo της Δυτικής Αφρικής και είναι συγγενής με τη λέξη «tamgu» (χορός/χορεύω) της γλώσσας Ibibio αυτής της οικογένειας.

Οι ρίζες του τανγκό είναι πολλές και διαφορετικές: η μουσική και τα τραγούδια των Γκάουτσο που είχαν επιρροές από την Ανδαλουσία της Ισπανίας και συνοδευόταν από παλαμάκια και κτυπήματα με το τακούνι, το αφρικανικής προέλευσης (από το Κογκό) candombe που παιζόταν με κρουστά και οι αντίστοιχοι χοροί του μαύρου πληθυσμού, το bel canto και η canzonetta των ιταλών μεταναστών μαζί με το πιο εξευγενισμένο χορευτικό τους στυλ, η ισπανο-κουβανική habanera, το βαλς. Συγγενή είδη με το τανγκό είναι η μιλόγκα και το αργεντίνικο βαλς (vals criollo).

Αντίστοιχα, το Tango Por Dos είναι για το τανγκό ότι το Cirque du Soleil για το οικογενειακό υπερθέαμα, το Royal Shakespeare Company για τις σαιξπηρικές παραστάσεις, τα Μπολσόι και Μαριίνσκι για το κλασικό μπαλέτο.

Και όταν μιλάμε για ερμηνευτές και χορογράφους του τανγκό, ο αδιαμφισβήτητος πρώτος των πρώτων, ο ζωντανός θρύλος της Αργεντινής, είναι ο σούπερ σταρ  Μιγκέλ Ανχελ Σότο.

foto daiana miguel
Νταϊάνα Γκούσπερο και Μιγκέλ Ανχελ Σότο. Μαγεία…

Η σημαντικότερη και διασημότερη ομάδα τανγκό στον κόσμο, το φημισμένο Tango Por Dos, παρουσιάζει την πρόσφατη παραγωγή του στην Αθήνα: το εκπληκτικό υπερθέαμα «Raices Tango» ένα γοητευτικό σκηνικό ταξίδι, που ξεκινά από τις ρίζες του τανγκό και συνεχίζει μία μαγευτική περιήγηση στην ιστορία του και στους μεγάλους σταθμούς της.

Ξεκινώντας από τις χορευτικές ιεροτελεστίες των Ινδιάνων και την κουλτούρα των ιθαγενών του Νέου Κόσμου, η χορογραφία εμπνέεται από την παράδοση των Γκαούτσος Παμπεάνος που χτίστηκε κάτω από τον έναστρο ουρανό της Λατινικής Αμερικής. Παρακολουθεί την εξέλιξη του τανγκό ως χορού των κατοίκων του Μπουένος Αϊρες, των ισπανών, ιταλών, γάλλων, γερμανών και ρώσων μεταναστών, των φτωχών εργαζομένων, αλλά και των λούμπεν στοιχείων, δηλαδή όλων όσων έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο στην εξάπλωση αυτού του σπουδαίου χορευτικού και μουσικού ρεύματος. Τέλος, περιδιαβαίνει τις λαϊκές αίθουσες της La Boca, τα χαμαιτυπεία και τα μπορντέλα, συναντώντας αργότερα τον Ροδόλφο Βαλεντίνο και την αποθέωση από το Χόλιγουντ, την αποδοχή από την αστική τάξη και τη διανόηση, φτάνει στην απαγόρευση από τη χούντα και κορυφώνεται με την καθολική και οικουμενική καθιέρωση του τανγκό, την ανάδειξή του σε πιο αισθησιακού και ρομαντικού χορού στον κόσμο.

Κι ενώ στην ανανέωση του ήχου του τανγκό συνέβαλαν καθοριστικά οι περίφημοι μουσικοί Κάρλος Γκαρδέλ και Αστορ Πιατσόλα, στον χορό το σήκωσε στις πλάτες του ο μοναδικός Μιγκέλ Ανχελ Σότο.

Η παράσταση ισορροπεί υπέροχα ανάμεσα στο πάθος και τον ρομαντισμό του τανγκό και την αυστηρότητα και την τελειότητα της σύγχρονης τεχνολογίας των πολυμέσων: προβολές, ειδικοί φωτισμοί και εφέ συμβάλλουν στη δημιουργία μιας φαντασμαγορικής υπερπαραγωγής.

Ολα, βέβαια, καταλήγουν στο ανθρώπινο στοιχείο: είναι η ενέργεια και το πάθος των 18 κορυφαίων χορευτών και της σπουδαίας ορχήστρας με τους 6 σολίστ, που ζωντανεύουν την ψυχή του τανγκό μπροστά στα μάτια των θεατών.

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον Ανχελ μαζί με την υπέροχη Νταϊάνα Γκούσπερο -ένα πραγματικά μοναδικό ζευγάρι-πρεσβευτές της παγκόσμιας διάδοσης και καταξίωσης του τανγκό.

TANGOX2 5146
Το Tango Por Dos επί σκηνής

Κι έτσι, η Αθήνα ετοιμάζεται να ζήσει μια σπάνια και πολύτιμη για το κοινό βιωματική εμπειρία: να δει, ν’ ακούσει, να γνωρίσει τους καλύτερους σε μία τέχνη: το Tango Por Dos και, φυσικά, τον σπουδαίο Μιγκέλ Σότο.

INFO

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Πέμπτη 30/3 20:00

Παρασκευή 31/3 20:00

Σάββατο 1/4 20:00

Τιμές εισιτηρίων

Παιδιά, μαθητές, φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+: 20 €*

Ζώνη Γ: 30 €

Ζώνη Β: 40 €

Ζώνη Α: 50 €

Διακεκριμένη Ζώνη: 65 €

* Τα εισιτήρια των 20 € διατίθενται μόνον στη Γ’ Ζώνη.

Προπώληση εισιτηρίων

Στα ταμεία του www.megaron.gr Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και στην Ομήρου 8.

Online αγορές στο www.megaron.gr. Τηλεφωνικές κρατήσεις στο 210 7282333

Πληροφορίες

Τηλέφωνο: 210 7258510

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...