Η Repubblica για κάτι που δεν μας επισκέπτεται πια / Το Quartzy για τις προτιμήσεις των «πραγματικά πολύ πλούσιων / Το Rolling Stone για ένα καλό που προκαλεί κακό / Και η South Και China Morning Post…
  • La Repubblica (έντυπη έκδοση)

    Περιβάλλον/ Τα χελιδόνια δεν φέρνουν πια την άνοιξη

    Ο Αριστοτέλης το έλεγε από τότε – «ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη». Και πριν από περισσότερο από μισό αιώνα, στο βιβλίο της «Σιωπηλή Ανοιξη», η περιβαλλοντολόγος Ρέιτσελ Κάρσον υπέθετε ότι στο μέλλον δεν θα ακουγόταν πλέον το κελάηδισμα των πουλιών ούτε θα ανθούσαν τα λουλούδια. Εκείνο το μέλλον έγινε παρόν πλέον. Και είναι πολλές οι αιτίες, λένε οι ερευνητές, που συμβάλλουν στην εξαφάνιση 421 εκατομμυρίων πτηνών στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια: οι κλιματικές αλλαγές, η χρήση φυτοφαρμάκων, η έλλειψη εντόμων και το κυνήγι έχουν μεταμορφώσει τους οικοτόπους τους καταδικάζοντάς τα σε θάνατο.

    «Στη λεκάνη της Μεσογείου κινδυνεύουμε να χάσουμε το ήμισυ της βιοποικιλότητας», εξηγεί στη Repubbica ο Κλαούντιο Τσελάντα, διευθυντής Διατήρησης της Φύσης στο Lipu (Ιταλική Ενωση για την Προστασία των Πτηνών). «Έχουμε όλο και λιγότερα χελιδόνια στις αγροτικές περιοχές, ακόμα κι αν είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί η μείωση».

    Ο ρόλος των πτηνών είναι ίδιος με αυτόν των «δεικτών περιβαλλοντικής υγείας» – η απώλεια τους θα πιστοποιούσε τον βαθμό ασθένειας στον πλανήτη μας. «Πρέπει να επαναπροσανατολιστούμε, να αλλάξουμε τη σημερινή γεωργία, να εφαρμόσουμε και να χρηματοδοτήσουμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη φύση και να επενδύσουμε σε πάρκα και προστατευόμενες περιοχές» επισημαίνουν οι ειδικοί. Επειδή, ναι, ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη, αλλά χιλιάδες που θα επέστρεφαν να πετάξουν στον ουρανό μας θα ήταν πραγματικά μια μεγάλη επανάσταση.

    Φωτό: Και πώς θα γυρίσει ο ήλιος; Πηγή: Shutterstock
  • Quartzy

    Επενδύσεις/ Ο πλούτος προτιμά πια την τέχνη από τα κρασιά

    Ενας Λεονάρντο είναι καλύτερος από ένα Château Lafite-Rothschild. Για πρώτη φορά από το 2010, πλούσιοι -αλλά πραγματικά πλούσιοι άνθρωποι- έχουν επενδύσει περισσότερο στην τέχνη από ό,τι στα εκλεκτά κρασιά. Αυτά αναφέρει σύμφωνα με το Quartzy, το Wealth Report, η ετήσια έκθεση που αναλύει τα περιουσιακά στοιχεία και τα έξοδα των λεγόμενων Ατόμων με Εξαιρετικά Υψηλή Οικονομική Περιουσία (Ultra high-net-worth individuals), δηλαδή εκείνων που έχουν οικονομικές δυνατότητες που εμείς οι κοινοί θνητοί μπορούμε να φανταστούμε μόνο. Δηλαδή όσοι έχουν επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η τέχνη βρίσκεται στην πρώτη θέση, στη συνέχεια, ακολουθούντα κρασιά κι έπειτα τα ρολόγια. Στην τέταρτη θέση τα νομίσματα και τα κοσμήματα, και μόλις στην πέμπτη τα ακριβά αυτοκίνητα. Αλλά ποιους καλλιτέχνες προτιμούν αυτοί οι «Ultra High»; Ο Αντριου Σίρλεϊ, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, υποστηρίζει ότι η κινεζική τέχνη ανθεί και σταδιακά αυξάνεται επίσης η ζήτηση για την αφρικανική τέχνη. Ειδικότερα επισημαίνει το ρεκόρ πώλησης του έργου του 1974 του νιγηριανού καλλιτέχνη Μπεν Ενυόνυου που ζωγράφισε την Αντετούτου Αντεμιλούι, πριγκίπισσα της Νιγηρίας. Το έργο, με τίτλο «Tutu», πωλήθηκε για 1,2 εκατομμύρια λίρες από τον οίκο Bonhams στο Λονδίνο.

    Προφανώς ένα ξεχωριστό κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στον «Σωτήρα του Κόσμου», ο (υποτιθέμενος) πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι για τον οποίο δαπανήθηκαν 450 εκατομμύρια δολάρια που ξεπέρασαν κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ, όπως και τα 300 εκατομμύρια δολάρια που καταβλήθηκαν για το «Interchange» του ολλανδού εξπρεσιονιστή Βίλεμ ντε Κούνινγκ τον Σεπτέμβριο του 2015. Αξίζει επίσης να σημειωθεί το ατιτλοφόρητο έργο του αμερικανικού καλλιτέχνη Ζαν Μισέλ Μπασκιά, το οποίο πωλήθηκε στον ιάπωνα συλλέκτη Γιουσάκου Μαεζάβα για 110,5 εκατομμύρια δολάρια.

    Φωτό: Εκπάγλου καλλονής Πηγή: Artnews
  • Rolling Stone

    Αδικος κόσμος/ Ο νόμος στέλνει στον δρόμο τις εργαζόμενες του σεξ

    Στους αμερικανούς επαγγελματίες της βιομηχανίας του σεξ δεν αρέσουν οι δύο νέοι νόμοι κατά της εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλικούς σκοπούς. Και δικαίως. Γιατί, ενώ έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τις πόρνες, θα καταλήξουν να τις βλάπτουν.

    Την περασμένη Τετάρτη, γράφει το Rolling Stone, η Γερουσία ψήφισε τον νόμο Stop Enabling Sex-Trafficking Act (SΕSTA) με διακομματική συναίνεση (97-2), ενώ πριν από ένα μήνα, η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε συντριπτικά εγκρίνει τον Fight Online Sex Trafficking Act (FOSTA) ο οποίος καθιστά την ηλεκτρονική δημοσίευση διαφημίσεων πορνείας ομοσπονδιακό αδίκημα. Η τελική υπογραφή βρίσκεται στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος, μέσω του Twitter, έχει υποσχεθεί να πολεμήσει «την επιδημία» της εμπορίας ανθρώπων, υποδηλώνοντας  ότι θα υπογράψει.

    Εάν ο SESTA γίνει νόμος, τα θύματα θα μπορούν να μηνύουν τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν οι δράστες για να επικοινωνήσουν, αλλά οι ιστότοποι θα μπορούσαν να είναι οι ίδιοι με εκείνους από τους οποίους οι πόρνες προσελκύουν πελάτες. Η απειλή αυτή έχει ήδη οδηγήσει ορισμένα φόρουμ, όπως το Cityvibe, να κλείσουν και «όταν οι πόρνες δεν έχουν πρόσβαση σε ψηφιακούς πόρους – όπως το Craigslist, το Backpage, το Rentboy ή το MyRedBook, συχνά καταλήγουν να εργάζονται σε πεζοδρόμια σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου». Εδώ και μήνες, οι οργανώσεις των εργαζομένων έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους, ακόμη και με εκστρατείες με hashtag όπως το #LetUsSurvive και το #SurvivorsAgainstSesta.

    Θα τις ακούσει κανείς;

    Φωτό: Αλλο η φωτογραφία στο σάιτ, άλλο η ίδια στην δρόμο. Πηγή: Rolling Stone
  • South China Morning Post

    Ανυδρία/ Οι Κινέζοι φτιάχνουν το πρώτο «εργοστάσιο βροχής»

    Η Κίνα χρειάζεται νερό. Πολύ νερό. Και δεδομένου ότι δεν πέφτει αρκετό πια από τον ουρανό, αποφάσισε να κατασκευάσει ένα δίκτυο συστημάτων υψηλής τεχνολογίας ικανών να δημιουργήσουν σύννεφα και να προκαλέσουν βροχοπτώσεις «κατά παραγγελία». Αυτό γράφει η South China Morning Post σε ένα συναρπαστικό άρθρο που προκαλεί όμως και ανησυχία: «Στις ορεινές περιοχές του Θιβέτ, το Πεκίνο κατασκευάζει ένα σύστημα “θαλάμων” που μπορεί να στείλει σωματίδια στην ατμόσφαιρα», εξηγεί ο Στίβεν Τσέν. Καίνε τον ιωδιούχο άργυρο (είναι μόνο μια από τις πολλές τεχνικές) για να παράγουν σωματίδια (τα οποία έχουν την ίδια κρυσταλλική δομή με τον πάγο) που «γονιμοποιούν» τα σύννεφα μεταβάλλοντας την ποσότητα και τον τύπο της βροχόπτωσης.

    Αυτό σημαίνει ότι, χρησιμοποιώντας προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία, η Κίνα σύντομα θα μπορέσει να τροποποιήσει – με χαμηλό κόστος – τις καιρικές συνθήκες μιας τεράστιας περιοχής –τρεις φορές όση έκταση της Ισπανίας – μετατρέποντας αυτή την περιοχή του Θιβέτ στη μεγαλύτερη δεξαμενή γλυκού νερού στη Ασία. Στους «θαλάμους», ωστόσο, παράγονται ρύποι για να δημιουργηθούν τα σωματίδια που είναι απαραίτητα για να πυροδοτήσουν τις βροχές. Και αυτό είναι το πρώτο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Το δεύτερο θα είναι οι πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις που έχει η δημιουργία μάζας σύννεφων και καταιγίδων μεγάλης κλίμακας, θα φέρει στην παγκόσμια κλιματική ισορροπία, η οποία έχει ήδη πληγεί από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές που εμπλέκονται στο έργο, το κινεζικό δίκτυο βροχοπτώσεων θα μπορούσε να αυξήσει τις βροχοπτώσεις στην περιοχή μέχρι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως – περίπου το 7% της συνολικής κατανάλωσης νερού της Κίνας – χάρη σε δεκάδες χιλιάδες « θαλάμους»χτισμένους σε μια συνολική έκταση 1,6 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

    Φωτό: Μια βροχή μας σώζει. Πηγή: Shutterstock



text
  • Εντάξει, ας πούμε ότι τα είχαν συζητήσει ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ πριν κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας. Πού είναι το πρόβλημα;


    28 Μαρτίου 2024, 11:23