499
Η είσοδος του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου | ΠΙΟΠ

Τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων στη Λέσβο

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2016, 17:36
Η είσοδος του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
|ΠΙΟΠ

Τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων στη Λέσβο

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2016, 17:36

 H συνάντηση θα πραγματοποιηθεί από τις 19 ως τις 21 Μαΐου στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου σε συνδιοργάνωση της Ακαδημίας με το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς. H πρόεδρος του ΠΙΟΠ Σοφία Στάϊκου σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα την ανάγκη να στηρίξουμε τη Λέσβο και τους κατοίκους της, που εδώ και μήνες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φθάνουν στο νησί».

INDUSTRIAL OLIVE OIL MUSEUM, PIOP, 4APR2014
Εικόνα από τον εσωτερικό χώρο του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας στη Λέσβο, που ανήκει στο δίκτυο μουσείων του ΠΙΟΠ

Στο πλαίσιο αυτό και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων Wim van der Weiden επισημαίνει από την πλευρά του: «Η αποστολή ενός μουσείου είναι να γεφυρώσει τον χρόνο, τις ηπείρους και τους ανθρώπους, και να ενθαρρύνει τον διάλογο στο πνεύμα της αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι σημαντικό ότι διοργανώνεται η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων στη Λέσβο».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σεμινάριο με τίτλο «Οι πολλαπλές αποχρώσεις των μουσείων» σε συντονισμό του Wim van der Weiden. Συμμετέχουν οι: Αλεξάνδρα Μπούνια (πρόεδρος ελληνικού τμήματος Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ΙCOM)/ καθηγήτρια τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου)  με θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία», ο Νικόλαος Ζούρος (καθηγητής τμήματος Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου)  με θέμα «Το πολιτιστικό τοπίο της Λέσβου», η Μαριλένα Αλιβιζάτου (Honorary Research Associate, UCL, Institute of Archaeology) με θέμα «Μουσεία και άυλη πολιτιστική κληρονομιά», ο διευθυντής της Ενωσης Μάσιμο Νέγκρι με θέμα «Η δημόσια ποιότητα των Μουσείων και η Σταυρούλα Φωτοπούλου (διευθύντρια Διεύθυνσης Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού) με θέμα «Η προστασία της υλικής και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς σε εποχές κρίσης».

Sofia-Staikou-kontini (1)
H πρόεδρος του ΠΙΟΠ Σοφία Στάικου επισημαίνει πως η απόφαση για την πραγματοποίηση της διοργάνωσης στη Λέσβο γίνεται προκειμένου να στηριχθεί το έργο των κατοίκων του νησιού στην υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών

Η σημασία των βραβείων

Τα εν λόγω βραβεία αποτελούν από τις σημαντικότερες διεθνείς διακρίσεις για καινοτόμα μουσεία στον χώρο της τεχνολογίας και των επιστημών. Συγκεκριμένα τα Βραβεία Micheletti απονέμονται από το 1996 από το Iδρυμα Luigi Micheletti, που ειδικεύεται στην ιστορία του 20ού αιώνα. Στόχος τους είναι η ανάδειξη της αριστείας στον τομέα των μουσείων νέας γενιάς. Tα Heritage in Motion είναι μια πρωτοβουλία της Eυρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων και της Europa Nostra, υπό την αιγίδα της Εuropeana. Πρόκειται για βραβεία που αφορούν σε εφαρμογές νέων τεχνολογιών στον χώρο της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το πρόγραμμα της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, εκτός από τις τελετές απονομής, περιλαμβάνει εκθέσεις, σεμινάρια, ομιλίες και παρουσιάσεις των σύγχρονων τάσεων της επιστήμης της μουσειολογίας, ιδιαίτερα σε σχέση με τον εορτασμό του 2016 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων στη θεματική «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία». Επιπλέον οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το νησί, τα μουσεία και την ιστορία του.

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Αγία Παρασκευή, 811 02, Λέσβος

Τ. 22530 32300, Φ. 22530 32301

www.piop.gr

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...