357
Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες - όπως θέλουμε να τον θυμόμαστε | facebook

Τα αρχεία του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες δωρεάν στο Διαδίκτυο

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2017, 23:59
Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες - όπως θέλουμε να τον θυμόμαστε
|facebook

Τα αρχεία του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες δωρεάν στο Διαδίκτυο

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2017, 23:59

Χαρακτηρίστηκε ως ο «σπουδαιότερος Κολομβιανός που έζησε ποτέ» από τον πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος κατά το θάνατό του το 2014.

Ο Μάρκες, ο οποίος για δεκαετίες ζούσε μόνιμα στο Μεξικό, ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος. Θεωρείται ως ο συγγραφέας που μέσα από τα μυθιστορήματα και τις νουβέλες του -όπως τα «Εκατό Χρόνια Μοναξιά», «Κακιά Ώρα» και  «Φθινόπωρο του Πατριάρχη»- καθόρισε το είδος του μαγικού ρεαλισμού.

Και δεν χρήζει περαιτέρω συστάσεων…

Το Πανεπιστήμιο του Τέξας ανήρτησε στο διαδίκτυο περίπου 27.500 έγγραφα από τα αρχεία του κολομβιανού νομπελίστα συγγραφέα, δηλαδή περίπου τα μισά από όσα έχει στην κατοχή του, κυρίως χειρόγραφα, σημειωματάρια, επιστολές και φωτογραφίες.

Το Κέντρο Χάρι Ράνσομ, το ίδρυμα λογοτεχνικής καταγραφής του Πανεπιστημίου, αγόρασε τα αρχεία έναντι 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο του 2014, λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Μάρκες, τον Απρίλιο του ίδιου έτους, στο Μεξικό.

Στη διεύθυνση http://www.hrc.utexas.edu οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν δωρεάν στα αρχεία, πολλά από τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται χειρόγραφα δέκα βιβλίων του συγγραφέα καθώς και ένα κείμενο 32 σελίδων που προοριζόταν για να συμπληρώσει τον δεύτερο τόμο των απομνημονευμάτων του.

«Η μητέρα μου, ο αδελφός μου κι εγώ ανέκαθεν θέλαμε τα αρχεία του πατέρα μου να φτάσουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό», σχολίασε ο Ροντρίγκο Γκαρσία, ο ένας από τους γιους του «Γκάμπο», όπως ήταν το προσωνύμιό του.

«Τα ντοκουμέντα αυτά καλύπτουν διάστημα μισού αιώνα και αποκαλύπτουν την ενέργεια και την πειθαρχία του Γκαρσία Μάρκες, παρέχοντας μια ιδιαίτερη ματιά στο έργο του, την οικογένειά του, τις φιλίες του και την πολιτική», εξήγησε η Τζούλιαν Μπαλού, η υπεύθυνη του προγράμματος στο Κέντρο Ράνσομ.

Οπως επεσήμαναν οι New York Times, η δράση αυτή είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτη, καθώς το έργο του νομπελίστα συγγραφέα εξακολουθεί να προστατεύεται από τα πνευματικά δικαιώματα.

«Συχνά τα ιδρύματα υιοθετούν μία περιοριστική αντίληψη της πνευματικής τους ιδιοκτησίας θεωρώντας ότι η ακαδημαϊκή χρήση απειλεί ή μειώνει τα εμπορικά συμφέροντα», αναφέρει ο Στιβ Ενις, διευθυντής του Κέντρου Ράνσομ, στους Times.

Για την ψηφιοποίηση των αρχείων, που χρηματοδοτήθηκε από τον ανεξάρτητο αμερικανικό οργανισμό CLIR (Συμβούλιο Βιβλιοθοικονομικών Πηγών και Πληροφοριών), χρειάστηκαν 18 μήνες. Μια εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου του Τέξας είπε ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται να ψηφιοποιηθεί και το υπόλοιπο αρχείο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...