526
Ο Γιάννης Μουζάλας προσέρχεται στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, τη Δευτέρα | Λιάκος Γιάννης/InTimeNews

Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ κατά Μουζάλα -που παραιτείται (;)- για το Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2017, 17:11
Ο Γιάννης Μουζάλας προσέρχεται στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, τη Δευτέρα
|Λιάκος Γιάννης/InTimeNews

Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ κατά Μουζάλα -που παραιτείται (;)- για το Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2017, 17:11

Ο ασκός του Αιόλου για τους χειρισμούς του Γιάννη Μουζάλα στο Προσφυγικό άνοιξε κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τη Δευτέρα.

Ο Γιάννης Μουζάλας εξερράγη όταν μέλη του κόμματος εξαπέλυσαν πυρά και παράπονα εναντίον του, για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη χώρα μας. Ο υπουργός άκουσε και απάντησε: «Αμα είναι, να παραιτηθώ!». Στην έντονη αντιπαράθεση κατά τη συνεδρίαση -μεταξύ μελών της ΠΓ και του υπουργού, για τη διαχείριση στο θέμα του Προσφυγικού- ο κ. Μουζάλας δήλωσε, σε αυστηρούς τόνους, ότι ο ίδιος ακολουθεί την κυβερνητική πολιτική -που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση- και όσοι δεν συμφωνούν μπορούν να αλλάξουν υπουργό.

Την πιο σκληρή κριτική τη δέχτηκε στη διάρκειας αυτής της συνεδρίασης κυρίως από την Τασία Χριστοδουλοπούλου και τον Πάνο Λάμπρου. Και αμέσως μετά, αφού απάντησε με τον τρόπο που σημειώσαμε πιο πάνω, ο υπουργός αποχώρησε από την αίθουσα.

Η υποβολή παραίτησης από τον Γιάννη Μουζάλα διαψεύδεται, πάντως, από το Μαξίμου, με πηγές από το πρωθυπουργικό επιτελείο να διαβεβαιώνουν πως δεν υπήρξε, ούτε υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Στο μεταξύ, έπειτα από τον θόρυβο που δεν καταλάγιασε από την πρωθυπουργική κάλυψη, εκδόθηκε ανακοίνωση και από το υπουργείο του κ. Μουζάλα η οποία δεν διαψεύδει, αλλά… εξηγεί μόνο γιατί εκείνος έφυγε νωρίτερα από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας συμμετείχε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία διεξήχθη πολιτική συζήτηση μεταξύ άλλων και για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό. Στο πλαίσιο της εσωκομματικής δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκαν διαφορετικές απόψεις. Προτού ολοκληρωθεί η συνεδρίαση ο υπουργός αποχώρησε, προκειμένου να παραβρεθεί σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Τρίτη, ο Δημήτρης Βίτσας τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του Γιάννη Μουζάλα και πρόσθεσε: «Ο Γιάννης Μουζάλας από τη μεταβατική κυβέρνηση ως σήμερα έχει κάνει σπουδαία δουλειά, και πρέπει να συνεχίσει».

Επομένως, δεν υπάρχει σχετικό θέμα; Οχι, ακριβώς.

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις-καλύψεις, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι θεωρούν ότι ο Γιάννης Μουζάλας είναι υπουργός υπό προθεσμία, αφού -όπως οι ίδιοι τονίζουν, αν και δεν επιβεβαιώνεται με κάποιον τρόπο- ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ήδη θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως αποκάλυψε στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του στη διάθεση του Αλέξη Τσίπρα. Θα παραμείνει, ωστόσο, στη θέση του, τουλάχιστον έως το μέσο Νοεμβρίου.

Τότε θα ανακοινωθεί επισήμως η υποψηφιότητά του για τη θέση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, για το οποίο προτείνεται από την ελληνική κυβέρνηση. Η τελική επιλογή θα γίνει τον Μάρτιο του 2018, καθώς υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι, αλλά ο Γιάννης Μουζάλας φαίνεται πως θα αφοσιωθεί στην προσωπική του καμπάνια για τη θέση του επιτρόπου, λύνοντας ταυτόχρονα τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Το μόνο βέβαιο από τα παραπάνω, είναι ότι το Προσφυγικό εμφανέστατα προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση. Εξάλλου, συζητήθηκε περισσότερες από δύο ώρες στην Πολιτική Γραμματεία. «Κοινός στόχος όλων στην κυβέρνηση είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων», τόνιζε κυβερνητική πηγή, το βράδυ της Δευτέρας, ενώ προσέθεσε ότι έμφαση δόθηκε στον συντονισμό των υπουργείων.

Εκείνοι είναι βέβαιο ότι ανήκουν στους ψυχραιμότερους, οι οποίοι προσπάθησαν και να ηρεμήσουν τα πνεύματα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...