399
Οι αρχές ασφαλείας άρχισαν ήδη να παίρνουν τις (χιονισμένες) θέσεις τους | REUTERS/Denis Balibouse

Συναγερμός στο Νταβός: Οι χιονοστιβάδες απειλούν το Οικονομικό Φόρουμ

Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2018, 22:41
Οι αρχές ασφαλείας άρχισαν ήδη να παίρνουν τις (χιονισμένες) θέσεις τους
|REUTERS/Denis Balibouse

Συναγερμός στο Νταβός: Οι χιονοστιβάδες απειλούν το Οικονομικό Φόρουμ

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2018, 22:41

 

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ένα μεγάλο τμήμα της ορεινής περιοχής βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο χιονοστιβάδων στο επίπεδο 5, το υψηλότερο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονταν από τη Δευτέρα οι Αρχές της Ελβετίας για τον κίνδυνο σχηματισμού χιονοστιβάδων, καθώς νέες χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στην περιοχή των Αλπεων. Όλα αυτά, μία ημέρα πριν από την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

To ελβετικό θέρετρο όπου θα ξεκινούσε την Τρίτη το σημαντικό αυτό διεθνές συνέδριο, με τη συμμετοχή της ελίτ της πολιτικής και της οικονομίας, είχε καλυφθεί με ένα παχύ στρώμα χιονιού, περιπλέκοντας τις αφίξεις των συμμετεχόντων.

Στο δελτίο που εξέδωσε το Ινστιτούτο Ερευνας για χιονοπτώσεις και χιονοστιβάδες- SLF του Νταβός, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ένα μεγάλο τμήμα της ορεινής περιοχής βρισκόταν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο χιονοστιβάδων στο επίπεδο 5, το υψηλότερο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα.

«Το φρέσκο χιόνι και οι όγκοι χιονιού που έχουν συγκεντρωθεί ενέχουν τον κίνδυνο να προκληθούν (χιονοστιβάδες). Έως αργά τη νύχτα της Δευτέρας αναμένεται ένας μεγάλος αριθμός χιονοστιβάδων…», τονίστηκε στο μετεωρολογικό δελτίο.

Οι όγκοι χιονιού που θα σχηματισθούν θα μπορούσαν να είναι μεγάλοι σε έκταση και σε βάθος με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τα εκτεθειμένα κτίρια και τους δρόμους.

Η συγκέντρωση χιονιού είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφθεί από το 1999.

Στο Νταβός, όπου οι Αρχές απομάκρυναν περίπου 25 ανθρώπους από τα σπίτια που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, οι δρόμοι παρέμεναν ανοικτοί καθώς συνεργεία προχώρησαν σε ελεγχόμενες εκρήξεις για να ελαττώσουν την πιθανότητα χιονοστιβάδων.

«Κατά τη διάρκεια των έξι των τελευταίων ημερών, έπεσαν 159 εκατοστά χιονιού στο Νταβός (…) πρόκειται για μια συσσώρευση φρέσκου χιονιού που δεν έχουμε ξανακαταγράψει τα τελευταία 20 χρόνια» τόνισε το SLF.

«Από τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη αναμένονται επιπλέον 20- 40 εκατοστά χιόνι» σημείωσε το Ινστιτούτο που κάνει λόγο για μια «σπάνια» κατάσταση.

Οι χιονοπτώσεις που καταγράφονταν προκαλούσαν προβλήματα στην κυκλοφορία και την προσγείωση των ελικοπτέρων όπου επέβαιναν πρόσωπα VIP.

Ενας οικονομολόγος που θα συμμετείχε στο συνέδριο περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι χρειάστηκε δύο ώρες να διασχίσει με αυτοκίνητο τα 12 τελευταία χλμ. έως την πόλη.

Την ίδια ώρα, στο Ζερμάτ στη βορειοδυτική Ελβετία η κυκλοφορία στους δρόμους είχε διακοπεί και το σιδηροδρομικό δίκτυο παρέμενε αποκλεισμένο. Εξαιτίας της κακοκαιρίας οι επιχειρήσεις μεταφοράς πολιτών με ελικόπτερο από και προς το δημοφιλές θέρετρο είχαν διακοπεί, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο Τύπου της πόλης.

Μια ομάδα διάσωσης ανέλαβε την αεροδιακομιδή μιας εγκύου, που επρόκειτο να γεννήσει, από το Ελμ στο καντόνι Γκλάρους όπου οι χιονοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των δρόμων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...