1314
Δύο γυναίκες ατενίζουν το ισχυρό ποτάμι της λάσπης που περνά δίπλα τους | ΙΝΤΙΜΕnews

Πανελλήνιο σοκ για τους 15 νεκρούς στις πλημμύρες σε Μάνδρα – Νέα Πέραμο [εικόνες και βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2017, 09:06
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/11/2017, 21:01
Δύο γυναίκες ατενίζουν το ισχυρό ποτάμι της λάσπης που περνά δίπλα τους
|ΙΝΤΙΜΕnews

Πανελλήνιο σοκ για τους 15 νεκρούς στις πλημμύρες σε Μάνδρα – Νέα Πέραμο [εικόνες και βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2017, 09:06
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/11/2017, 21:01

Τραγωδία στη Δυτική Αττική. Eπίσημα 15 οι νεκροί, τουλάχιστον τρεις αγνοούμενοι και μεγάλες καταστροφές στις γειτονιές της Μάνδρας και της Νέας Πέραμου. Αυτός είναι μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός των εκτεταμένων πλημμυρών που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Από το πρωί της Τετάρτης τα σωστικά συνεργεία εντόπιζαν σορούς, με τον αριθμό των θυμάτων να φθάνει τελικά τους 15 (πέντε γυναίκες και δέκα άνδρες). Επισήμως πια εκφράζονταν φόβοι για περισσότερα θύματα. Εξι από τους νεκρούς αναγνωρίστηκαν μέχρι τις 19.00.

Μετά το σοκ του επίσημου απολογισμού, ο Πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το απόγευμα  κήρυξε εθνικό πένθος στη χώρα, ανακοινώνοντας παράλληλα άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις φονικές πλημμύρες.

«Δεν θα υπάρξει άστεγος από όσους έχουν πληγεί. Θα γίνει έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια τραγωδίας. Δεσμεύομαι ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη κατοίκων και επιχειρηματιών που έχουν πληγεί» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην Πυροσβεστική και κουράγιο σε όσους συνεχίζουν τις προσπάθειες.

Ωρα με τη ώρα ανέβαινε ο αριθμός των  θυμάτων

Ανάμεσα στους τελευταίους νεκρούς που ανασύρθηκαν από τα σωστικά συνεργεία, γύρω στις 6 το απόγευμα, ένας άνδρας 30-35 ετών -πιθανότατα οδηγός- που βρέθηκε νεκρός στο 5ο-6ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Μάνδρας-Θηβών, καθώς και ένας κυνηγός που αγνοείτο από το πρωί και τελικά εντοπίστηκε  νεκρός σε εξωτερικό χώρο στην περιοχή Αγία Σωτήρα.

Νεκρός επίσης εντοπίστηκε οδηγός φορτηγού στο 26ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Μάνδρας-Θηβών, όπως και δύο ακόμα άτομα στην πόλη της Μάνδρας. Πρόκειται για έναν άνδρα που αναζητείτο από το πρωί και ανασύρθηκε από υπόγειο οικίας, στη συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Ομήρου, και μία γυναίκα, η οποία εντοπίστηκε σε εξωτερικό χώρο επιχείρησης, στη συμβολή Αγίας Αικατερίνης και Ρόκα.

Προηγουμένως είχαν εντοπιστεί από συνεργεία της Πυροσβεστικής άλλοι δύο νεκροί στη Μάνδρα, ένας άνδρας σε εξωτερικό χώρο, στη θέση Ψαλίδι και μία 95χρονη η οποία ανασύρθηκε νεκρή από το σπίτι της, στην οδό Στρατηγού Ρόκα.

Η πρώτη νεκρή εντοπίστηκε από συνεργείο της Πυροσβεστικής περίπου στις 10 το πρωί . Η άτυχη γυναίκα, ηλικίας 75-80 ετών, βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της, στην οδό Κοροπούλη, όπου είχε εγκλωβιστεί από τα νερά των πλημμυρών. Πληροφορίες έκαναν λόγο για άλλους τέσσερις εγκλωβισμένους στην ίδια γειτονιά.

Λίγη ώρα αργότερα, στην ίδια περιοχή ανασύρθηκε νεκρός ένας 89χρονος από το ημιυπόγειο διαμέρισμά του στην οδό Αγαμέμνονος, ενώ στις 11.30 εντοπίστηκε και τρίτος νεκρός -ένας άνδρας 65 ετών, σε προαύλιο χώρο, στην οδό Λεωνίδα Στάμου.

Ο τέταρτος νεκρός ήταν ένας άνδρας 55 έτων, ο οποίος βρέθηκε σε αύλειο χώρο, μεταξύ 2ου και 3ου χιλιομέτρου της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θηβών.

Στην αυλή του σπιτιού της στην οδό Αίαντος βρέθηκε η πέμπτη νεκρή. Όπως έγινε γνωστό πρόκειται για 90χρνη η οποία πιθανότατα επιχείρησε να βγει από το σπίτι της για να γλιτώσει, όμως δεν τα κατάφερε, καθώς βρέθηκε εγκλωβισμένη στα κάγκελα της αυλής της.

Λίγο πριν από τις 13.00, με τηλεγράφημά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέβασε τον αριθμό των νεκρών στους επτά. Δύο σοροί είχαν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές Ελευσίνας και ΕΛΠΕ Ασπρόπυργου. Εκτιμάται ότι πρόκειται για δύο άτομα που είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι, μετά τη σφοδρή πρωϊνή νεροποντή στη Νέα Πέραμο.

Οι σοροί εντοπίστηκαν από κυβερνήτη λάντζας και ειδοποιήθηκε άμεσα το Λιμενικό Σώμα. Στις εν λόγω περιοχές έσπευσαν πλωτά του Λιμενικού αλλά και στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών για την περισυλλογή τους. Σκάφη του Λιμενικού συνεχίζουν τις περιπολίες στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Νέα Πέραμο.

Δύσκολη είναι η κατάσταση στο Θριάσιο Νοσοκομείο όπου μεταφέρονται οι νεκροί και οι τραυματίες. Μία γυναίκα νοσηλεύεται διασωληνωμένη, ενώ δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση των άλλων τραυματιών.

Λίγο μετά την επιβεβαίωση του ΕΚΕΠΥ ότι ο αριθμός των νεκρών είχε φθάσει στους οκτώ (έξι άνδρες και δύο γυναίκες), στο Θριάσιο  μεταφέρθηκε νεκρός ένας ακόμη άνδρας, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους εννέα. Στις 15.30 στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε η σορός μίας ακόμα γυναίκας.

Δέσμευση για αποζημίωση των πληγέντων

Τη λύπη του για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από την καταστροφική καταιγίδα εξέφρασε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός, γνωστοποιώντας ότι στην περιοχή μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Λίγο πριν από τις 18.00 ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Δημήτρη Βίτσα,  του γ.γ. του υπουργείου Υποδομών Γιάννη Δέδε, του αρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Καπέλιου και της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου.

Πρώτη προτεραιότητα -τονίστηκε- είναι να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η καταγραφή των ζημιών. Αμέσως μετά θα ανακοινωθούν  τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες. Υπογραμμίστηκε επίσης πως αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης η αποκατάσταση των πληγέντων.

Όσον αφορά την εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα, κρίθηκε ως απολύτως λογική με δεδομένο ότι υπάρχουν τόσοι νεκροί.

Αυτό που συμβαίνει στη Μάνδρα είναι μια ανείπωτη τραγωδία, ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τη βαθιά του οδύνη «για τις καταστροφές, τις απώλειες περιουσιών και πάνω απ’ όλα για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν».

«Ολοκληρωτική καταστροφή»

Αποκαλυπτική του μεγέθους της καταστροφής ήταν η περιγραφή της δημάρχου Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη: «Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο σε όλη την Μάνδρα, που θρηνεί για τους χαμένους συμπολίτες της», δήλωσε συντετριμμένη η δήμαρχος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Η Μάνδρα έχει χαθεί, πρόκειται για βιβλική καταστροφή, όλοι δρόμοι είναι ποτάμια, η στάθμη του νερού παραμένει στα δύο μέτρα», δήλωσε από την πλευρά του ο εκτελεστικός γραμματέας του δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας, Στάθης Ραγκούσης που πρόσθεσε: «Η περιοχή δεν έχει ηλεκτροδότηση, η παλιά εθνική οδός Ελευσίνας-Θήβας έγινε χείμαρρος και παρέσυρε τη Μάνδρα, η Πυροσβεστική κατάφερε να απεγκλωβίσει κάποιους ανθρώπους στην περιοχή».

Μάνδρα το νερο κοντεύει να μπει στο σπίτι.Αυτη την ωρα είναι 1.5 μέτρο

Geplaatst door Stelios Koulas op Dinsdag 14 november 2017

Δύο ακόμα γυναίκες μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο με υποθερμία.

Τόσο η Μάνδρα όσο και η Νέα Πέραμος έχουν τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Από την Πυροσβεστική οργανώθηκε  μεγάλη επιχείρηση για απεγκλωβισμούς, διάνοιξη δρόμων και απάντληση υδάτων στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές.

Το πρωί απεγκλωβίστηκαν 12 πολίτες που κινδύνευσαν άμεσα όταν το λεωφορείο των ΚΤΕΛ στο οποίο επέβαιναν, άρχισε να βουλιάζει στα νερά χειμάρρου.

Απεγκλωβισμός κόσμου τελευταία στιγμή πριν το παρασύρει το λεωφορείο ο χείμαρρος,μόνο 5πυροσβεστες έσωσαν τον κόσμο αφου δεν είχαν έρθει αλλα πυροσβεστικά…..

Geplaatst door Tasos Kompoulis op Dinsdag 14 november 2017

Μέχρι αργά το βράδυ η Πυροσβεστική είχε δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων από σπίτια και αυτοκίνητα.

Μάνδρα: Ανέβηκαν στην οροφή των αυτοκινήτων τους για να σωθούν..

Geplaatst door Nakos Marougkas op Woensdag 15 november 2017

Κόμβος Αττικής οδού …παλαια εθνικη οδος προς Μανδρα κ Ελευσινα

Geplaatst door Valavani Maria op Woensdag 15 november 2017

Από την Περιφέρεια Αττικής υποβλήθηκε αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των Δήμων Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μεγάρων, και Ελευσίνας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Οι ορμητικοί χείμαρροι που σάρωσαν την ευρύτερη περιοχή μετά τη σφοδρή νεροποντή και την υπερχείλιση πολλών ρεμάτων,  προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε ολόκληρες γειτονιές, παρασύροντας στο πέρασμά τους μάντρες σπιτιών και δεκάδες αυτοκίνητα.

252212252237peramos252250252219252252252248

Οχήματα εγκλωβίστηκαν στους πλημμυρισμένους δρόμους, σπίτια και καταστήματα πνίγηκαν στα λασπόνερα, δρόμοι έκλεισαν λόγω της συσσώρευσης υδάτων.

Μάνδρα 2017 η απόλυτη καταστροφή σε περιουσίες καταστήματα σπίτια αυτοκίνητα

Geplaatst door Μελέτης Τσαμος op Dinsdag 14 november 2017

Από τις αρχές εξεδόθη προειδοποίηση προς τους κατοίκους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να είναι ιδιαίτεροι προσεκτικοί λόγω των ρεμάτων που κατεβάζουν ορμητικά λάσπη και φερτά υλικά.

Το ρέμα στη Νέα Πέραμο ξεχείλισε με αποτέλεσμα τα νερά να κατακλύσουν, σε ύψος πάνω από ένα μέτρο, κατοικίες και δρόμους στην περιοχή, εως και τη θάλασσα. Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου της περιοχής έξω από τη Σχολή Πυροβολικού τα νερά ξεπέρασαν το 1,5 μέτρο, πριν σπάσει η μάντρα της Σχολής και κατευθυνθούν τα συσσωρευμένα ύδατα προς τη θάλασσα.

Στη Νέα Πέραμο αυτοκίνητα παρασύρθηκαν το ένα πάνω στο άλλο από τα ορμητικά νερά.

peramos1
(facebook.com)

Στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Κορινθου το οδόστρωμα μετατράπηκε σε ποτάμι με αποτέλεσμα νωρίς το πρωί της Τετάρτης να εγκλωβιστούν πολλοί οδηγοί μέσα στα αυτοκίνητά τους. Προβλήματα σημειώθηκαν και στη Νέα Εθνική Οδό.

peramos9
Οδηγοί πάνω στα οχήματά του στη Νέα Πέραμο

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννη Βασιλείου, τα σχολεία σε Νέα Περάμο και Μάνδρα έμειναν κλειστά την Τετάρτη, ενώ θα υπάρξει απόφαση και για τις επόμενες ημέρες.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση προς τους οδηγούς να μην μετακινούνται την περιοχή για τη δική τους ασφάλεια και για τη διευκόλυνση των σωστικών συνεργείων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...