928
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας | Nikos Libertas / SOOC

Γιάννης Στουρνάρας: «Το πρόγραμμα απαιτεί συνέπεια»

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2017, 21:27
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας
|Nikos Libertas / SOOC

Γιάννης Στουρνάρας: «Το πρόγραμμα απαιτεί συνέπεια»

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2017, 21:27

Στην ανάγκη ολοκλήρωσης, χωρίς άλλη καθυστέρηση, της δεύτερης αξιολόγησης, στάθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ενώ επεσήμανε ότι η εφαρμογή του προγράμματος πρέπει να γίνεται με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Είπε επίσης ότι απαιτείται μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση από όλες τις πλευρές όσον αφορά το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής και το βάρος του δημόσιου χρέους, μιλώντας σε εκδήλωση της Τράπεζας Πειραιώς στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να επιστρέψει στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κανονικότητα και να κινηθεί προς ένα νέο, εξωστρεφές και βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης, με έμφαση στον τομέα των εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών. Η οικονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές βελτιώσεις που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια έχουν διανοίξει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι, «για να αποκομίσουμε τα οφέλη από αυτές τις ευκαιρίες, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις: Πρώτον, η ολοκλήρωση, χωρίς άλλη καθυστέρηση, της δεύτερης αξιολόγησης. Δεύτερον, η συνεπής και αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος. Και τρίτον, μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση από όλες τις πλευρές όσον αφορά το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής και το βάρος του δημόσιου χρέους».

«Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, θα θέσουν σε κίνηση έναν ενάρετο κύκλο, ανοίγοντας το δρόμο για την οριστική επάνοδο της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα», σημείωσε.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι οι προοπτικές για τις επιχειρήσεις συνδέονται στενά και με την πορεία των διαδοχικών αξιολογήσεων του προγράμματος. Είπε ότι μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, δημιουργήθηκε δυναμική που επέδρασε θετικά στην εμπιστοσύνη και τη ρευστότητα.

Σημείωσε ότι η προοπτική της ανάκαμψης «παραμένει κατ’ αρχήν εφικτή παρά την επιδείνωση της εμπιστοσύνης και την υποχώρηση των βραχυχρόνιων δεικτών τους τελευταίους μήνες, οι οποίες συνδέονται με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

«Προς το παρόν, η καθυστέρηση αυτή έχει εξασθενήσει τη θετική δυναμική της οικονομικής δραστηριότητας, χωρίς εντούτοις να την αναστρέψει. Ομως, ενδεχόμενη άλλη καθυστέρηση μπορεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της οικονομίας, και να θέσει έτσι σε κίνδυνο όλους τους στόχους, αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς, χρηματοπιστωτικούς», συνέχισε.

Υπογράμμισε επίσης ότι η επιχειρηματικότητα δεν χρειάζεται μόνο εμπιστοσύνη, αλλά απαιτείται και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το πρόγραμμα. Οπως εξήγησε, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων, στη μείωση των διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις και στη διευκόλυνση του ανταγωνισμού, στο άνοιγμα όσων επαγγελμάτων παραμένουν κλειστά και των δικτύων, στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης, στην αναβάθμιση και επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και, στη μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Συμπλήρωσε ότι έμφαση πρέπει επίσης να δοθεί στη συγκράτηση και την αναδιάρθρωση των μη παραγωγικών δαπανών και στην αποτελεσματική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που θα δημιουργήσει κίνητρα για την αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης, συμβάλλοντας στην αύξηση του δυνητικού προϊόντος.

Κάλεσε επίσης τους θεσμούς, με τη σειρά τους, να επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία στο θέμα των δημοσιονομικών στόχων και της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.

Τσακαλώτος: Η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζετε

«Εχουμε λύσει τα βασικά πολιτικά ζητήματα και τώρα θα κλείσουμε τα μικρά» είπε σε εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συμπληρώνοντας: «Να μην πιστεύετε αυτά που βλέπετε και αυτά που είναι στις εφημερίδες ειδικά στους τίτλους».

img_47821490719319
Αριστερά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεξιά ο Χρήστος Σταϊκούρας, στην εκδήλωση της Βουλής την Τρίτη 28 Μαρτίου με θέμα την κρίση (Menelaos Myrillas/ SOOC)

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, κορυφαίος υπουργός είχε διατυπώσει τη βεβαιότητα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι η κυβέρνηση θα έρθει σε τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς, μέχρι τις 7 Απριλίου. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ακόμη πως ακολούθως θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει κάνει ξεκάθαρη τη θέση του για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. «Και αυτό, είπε, θα είναι ένα πολύ μεγάλο σήμα για τις αγορές, θα δώσει και το σήμα για την ποσοτική χαλάρωση (QE) με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό για τη ρευστότητα», τόνισε ο υπ. Οικονομικών.

Εκτός αυτών, ο υπουργός προανήγγειλε συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Πέμπτη, κατά την οποία θα παρουσιαστεί «μια νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που θα εντυπωσιάσει πολλούς, καθώς για πρώτη φορά συνδέσαμε τις καταθέσεις με προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις και αυτό θα φέρει πάρα πολλά έσοδα. Άρα, θα αυξήσουμε την φορολογική βάση».

Σε μια ακαδημαϊκή ομιλία, που εξελίχθηκε σε πολιτική κόντρα με τον Χρήστο Σταϊκούρα από τη ΝΔ και τον Γ. Μανιάτη από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσακαλώτος επιχείρησε να πείσει ότι η αξιολόγηση δεν θα μπορούσε να κλείσει νωρίτερα και παραδέχθηκε ότι η αύξηση των φορολογικών βαρών έπεσε στις πλάτες των μεσαίων εισοδημάτων.

«Εχουμε ζορίσει τα μεσαία στρώματα γιατί είχαμε αναλάβει δέσμευση για τα φτωχότερα στρώματα», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών κάνοντας αυτοκριτική για τη συνταγή των φορολογικών μέτρων που εφαρμόζονται εδώ και ενάμιση χρόνο. Και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έκανε λάθος στην εκτίμηση για το πόσο γρήγορα μπορεί να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.

Ο κ. Τσακαλώτος έβαλε στο στόχαστρο και τα μέσα ενημέρωσης λέγοντας- χαριτολογώντας- «μην πιστεύετε ό,τι λένε οι εφημερίδες, ειδικά στους τίτλους», θέλοντας έτσι να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα ναυάγια των προηγούμενων Eurogroup.

Ο υπουργός έκανε, μάλιστα, λόγο και για… αντιπροσώπους του ΔΝΤ στην Ελλάδα, που μεταφέρουν τις απόψεις του για τις συντάξεις και το αφορολόγητο, ενώ όταν πήγε η κουβέντα στο ύψος των αναγκαίων πλεονασμάτων μετά από το 2018, αφού υποστήριξε ότι όλες οι οικονομικές θεωρίες συμφωνούν ότι το 3,5% δεν είναι βιώσιμο επί μακρόν, ρώτησε με το γνωστό αγγλοσαξονικό χιούμορ τον Χρήστο Σταϊκούρα για τις πρόσφατες επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο: «Του είπε για 2%; Και τι του απάντησε ο Σόιμπλε; Forget it Kyriakos;»

Παράλληλα επιτέθηκε εναντίον όσων (τους οποίους δεν κατονόμασε) όταν ακούν τη λέξη «αξιολόγηση» παθαίνουν «το τρα-λα-λα και την αναγούλα του Φλωράκη» όταν άκουγε ο ιστορικός ηγέτης του ΚΚΕ τη λέξη «ανανέωση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...