232
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας | Λιάκος Γιάννης/InTimeNews

Στουρνάρας στο Reuters: «Να επιταχυνθεί η πώληση των κόκκινων δανείων»

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2017, 23:40
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
|Λιάκος Γιάννης/InTimeNews

Στουρνάρας στο Reuters: «Να επιταχυνθεί η πώληση των κόκκινων δανείων»

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2017, 23:40

Ταχύτερη δράση στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) ζητεί από τις τράπεζες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Σε δηλώσεις του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος σημείωσε πως «οι τράπεζες πρέπει να είναι πιο φιλόδοξες σε ό,τι αφορά τον στόχο μείωσης των επισφαλών δανείων και να επιταχύνουν τις πωλήσεις των NPLs».

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας σκοπεύουν να πουλήσουν επισφαλή δάνεια ύψους 5,5 δισ. ευρώ στις αρχές του επόμενου έτους.

Στο δημοσίευμα αναφέρονται η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank, με την επισήμανση ότι  έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν αποφασιστικά προς την επίτευξη του στόχου της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι τραπεζίτες περιγράφουν τα επισφαλή δάνεια ως τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», ένα τεράστιο πρόβλημα που πολλές φορές επισκιάστηκε από τις μακροχρόνιες μνημονιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και πιστωτών.

Σε περίπτωση που οι τράπεζες πετύχουν το στόχο των 5,5 δισ. ευρώ αθροιστικά, τότε οι συνολικές πωλήσεις των «κόκκινων δανείων» θα φτάσουν τα 7 δισ. ευρώ ή το 18% του στόχου που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Το Reuters τονίζει, όμως, ότι οι πωλήσεις αφορούν κυρίως δάνεια την αξία των οποίων οι τράπεζες έχουν ήδη απομειώσει σε μεγάλο βαθμό στους ισολογισμούς τους και δεν πρόκειται να επιφέρουν περαιτέρω ζημιές. Η πραγματική «πρόκληση», σύμφωνα με το πρακτορείο, θα είναι όταν θα χρειαστεί να χειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφαλίσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...