491
Μια παλιά εγκαταλειμμένη σιδηροδρομική γέφυρα πάνω από τον ποταμό Κοκσίλα στη νήσο Βανκούβερ αποκαταστάθηκε και είναι πλέον μέρος του Great Trail | Wikipedia/Vrsmith

Στον Καναδά ένα… μονοπάτι συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό!

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2017, 10:15
Μια παλιά εγκαταλειμμένη σιδηροδρομική γέφυρα πάνω από τον ποταμό Κοκσίλα στη νήσο Βανκούβερ αποκαταστάθηκε και είναι πλέον μέρος του Great Trail
|Wikipedia/Vrsmith

Στον Καναδά ένα… μονοπάτι συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό!

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2017, 10:15

Το επικό «μονοπάτι των μονοπατιών» για πεζοπόρους, ποδηλάτες και κωπηλάτες, το μεγαλύτερο στον κόσμο, είναι πλέον γεγονός. Βρίσκεται στον Καναδά, έχει μήκος 22.500 χλμ και δημιουργήθηκε από χιλιάδες ονειροπόλους, ερασιτέχνες και εθελοντές που μοιράστηκαν τον ίδιο τολμηρό στόχο να συνδέσουν τη χώρα τους από τη μια ακτή μέχρι την άλλη. «Αν και ο Καναδάς είναι τόσο διαφορετικός όσο και τεράστιος, όλοι μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος στο μονοπάτι», γράφει η επίσημη ιστοσελίδα του μονοπατιού The Great Trail.

Το «Μεγάλο Μονοπάτι» του Καναδά, που εγκαινιάστηκε επίσημα στις 26 Αυγούστου είναι το μεγαλύτερο σύστημα ψυχαγωγικών μονοπατιών στον κόσμο. Πριν από 25 χρόνια, οι ιδρυτές του, Πιέρ Καμί, Μπιλ Πρατ και Πολ ΛαΜπαργκ, είχαν την ιδέα να συνδέσουν διάφορα δίκτυα μονοπατιών σε ένα κοινό μονοπάτι για να γιορτάσουν τα 125α γενέθλια του έθνους, γράφει το Smithsonian. Από τότε, έχουν δαπανηθεί δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή και την σήμανση μονοπατιών και για διαπραγματεύσεις με ιδιοκτήτες γης και τοπικές κυβερνήσεις. 477 ομάδες βοήθησαν να δημιουργηθούν τα 432 τμήματα του μονοπατιού, τα οποία περνούν από 15.000 κοινότητες.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, το μονοπάτι ήταν κατά 85–90% συνδεδεμένο. Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο, οι διοργανωτές έκαναν μια μνημειώδη προσπάθεια συνεργασίας με επαρχίες και δήμους, διαπραγματευόμενοι προσωρινές λύσεις για τα κομμάτια της διαδρομής που έλειπαν. Η προτεραιότητά τους ήταν να ολοκληρωθεί το μονοπάτι. Τώρα σε δεύτερη φάση θέλουν να γίνει η σήμανση, ώστε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι βρίσκονται στο πρώην Trans Canada Trail, που μετονομάστηκε σε Great Trail.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι εντυπωσιασμένοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδρομή έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τον αρχικό στόχο να είναι μονοπάτι εκτός δρόμου, αφού μόνο 7.900 χλμ. (αντιστοιχούν στο 32% της συνολικής διαδρομής) είναι μονοπάτια εκτός δρόμου. Περίπου 8.600 χλμ. της διαδρομής βρίσκονται κατά μήκος οδών ή αυτοκινητοδρόμων, ενώ 6.000 χλμ. είναι υδάτινα μονοπάτια και 1.800 χλμ. μοιράζονται το μονοπάτι με οχήματα παντός εδάφους (ATV).

Το περιοδικό MacLean’s επισημαίνει, για παράδειγμα, ότι ένα μεγάλο τμήμα της διαδρομής μεταξύ Έντμοντον και Κάλγκαρι ακολουθεί τον πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο 2Α, πολύ λίγοι άνθρωποι, όμως, θα ήθελαν να το περάσουν με ποδήλατο ή με τα πόδια. Ένας συνταξιούχος, που ταξίδεψε με το ποδήλατό του σε όλο το μήκος του μονοπατιού, δήλωσε εξάλλου ότι το όνομά του είναι επικίνδυνα παραπλανητικό: «Θα προσελκύσει ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν στην εικόνα που παρουσιάζεται, στην προπαγάνδα, στον διαδραστικό χάρτη και στην εφαρμογή τους», είπε.

Οι διοργανωτές, από την άλλη πλευρά, λένε ότι η σύνδεση των μονοπατιών είναι μόνο η πρώτη φάση του έργου. Τώρα που έχουν ένα γενικό σχέδιο, ελπίζουν ότι με την πάροδο του χρόνου θα βελτιώσουν τη διαδρομή, θα την καταστήσουν πιο ασφαλή και ότι οι κοινότητες που αρνούνται προς το παρόν να υποστηρίξουν τα μονοπάτια εκτός δρόμου και τις λωρίδες για ποδηλάτες θα δουν την αξία του έργου.

Παρά τις επικρίσεις, πάντως, υπάρχει ενθουσιασμός και το περασμένο Σαββατοκύριακο έγιναν περισσότερες από 200 εορταστικές εκδηλώσεις κατά μήκος του μονοπατιού. «Το οικοδομήσαμε, το συνδέσαμε, είμαστε έτοιμοι, έτσι το επόμενο κεφάλαιο είναι: “Ελάτε κόσμε, ελάτε να δείτε τι έχει να προσφέρει ο Καναδάς”», δήλωσε η Ντέμπορα Απς, πρόεδρος του έργου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...